Tekrarlanan fırınlamanın farklı tip lityum disilikat seramiklerin renk ve mekanik özellikleri üzerindeki etkisi
Effect of repeated firing on color and mechanical properties of different types of lithium disilicate ceramics
- Tez No: 1008103
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM GÜLCE SUBAŞI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bükülme Dayanım, Fırınlama, Kontrastlık Oranı, Lityum Disilikat Seramik, Renk Değişim, SEM, Translüsensi, Flexural Strength, Firing, Contrast Ratio, Lithium Disilicate Ceramic, Color Change, SEM, Translucency
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tekrarlanan fırınlamanın farklı tip lityum disilikat seramiklerin renk ve bükülme dayanımı üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Lityum disilikat (LD), nano lityum disilikat (NLD), virgilit içeren lityum disilikat (VLD) seramik (n=45) kesildi (18x4x1,2 mm). Kristalizasyon fırınlaması sonrası 1'er örnek SEM ile incelendi. Örnekler 4 gruba [kontrol (K), fırınlama (F) (1, 2, 3)] (n=11) ayrıldı. Her gruptan 1'er örnek SEM ile incelendi. Başlangıç ve fırınlamalar sonrası renk (ΔE, başlangıç ve fırınlama sonrası TP ve KO, TP fark) ve bükülme dayanım verileri elde edildi (n=10). ΔE, TP fark ve fırınlama sonrası KO değerleri 2 yönlü Robust ANOVA ile, başlangıç TP ve KO değerleri Kruskal-Wallis H testi ile, fırınlama sonrası TP değerleri 2 yönlü ANOVA ile, bükülme dayanım değerleri 2 yönlü Robust ANOVA ve Weibull analizi ile ve gruplar arasındaki ilişki Spearman ve Pearson korelasyon analizi ile incelendi. Bulgular: Kristalizasyon fırınlaması sonrası LD düzgün, NLD ve VLD pürüzlü yüzeye sahipti. Fırınlama sonrası seramiklerde delik gözlendi. ΔE değerleri, seramik, fırınlama ve seramik*fırınlama tipinden (p<0,001), başlangıç TP ve KO, TP fark ve bükülme dayanım verileri seramik tipinden (p≤0,017), fırınlama sonrası TP değerleri seramik ve fırınlama tipinden (p≤0,002) ve fırınlama sonrası KO değerleri seramik ve seramik*fırınlama tipinden etkilendi (p<0,001). Başlangıç ve fırınlama sonrası TP ve CR değerleri arasında, LD-K, VLD-1F, VLD-2F ve VLD-3F'in ΔE ile TP fark değerleri arasında, VLD-3F'in ΔE ile bükülme dayanım değerleri arasında ve NLD-1F'nin TP fark ile bükülme dayanım değerleri arasında negatif anlamlı korelasyon belirlendi. ΔE ve TP fark değerleri için NLD-1F'de pozitif anlamlı korelasyon belirlendi. Sonuç: Klinik uygulamada translüsensi önemli ise NLD ve VLD, bükülme dayanımı önemli ise LD'nin kullanılması önerilebilir. VLD'de tekrarlanan fırınlamalardan kaçınılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the effect of repeated firing on the color and flexural strength of different types of lithium disilicate ceramics. Material and Method: Lithium disilicate (LD), nano lithium disilicate (NLD), and virgilite containing lithium disilicate (VLD) ceramics (n=45) were cut (18×4×1.2 mm). After crystallization firing, 1 specimen was examined with SEM. Specimens were divided into 4 groups [control (C), firing (F) (1, 2, 3)] (n=11). One specimen from each group was examined with SEM. Before and after firings, color (ΔE, initial and post-firing TP and CR, TP difference) and flexural strength data were obtained (n=10). ΔE, TP difference, and post-firing CR values by 2-way Robust ANOVA, initial TP and CR values by Kruskal-Wallis H test, post-firing TP values by 2-way ANOVA, flexural strength values by 2-way Robust ANOVA and Weibull analysis, and relationship between groups by Spearman and Pearson correlation analyses were analyzed. Results: After crystallization firing, LD had smooth, NLD and VLD had rough surface. After firing, pores were observed in ceramics. ΔE values were affected by ceramic, firing, and ceramic*firing type (p<0.001), initial TP and CR, TP difference, and flexural strength values were affected by ceramic type (p≤0.017), post-firing TP values were affected by ceramic and firing type (p≤0.002), and post-firing CR values were affected by ceramic and ceramic*firing type (p<0.001). Negative significant correlations were determined between initial and post-firing TP and CR values, between ΔE and TP difference values of LD-C, VLD-1F, VLD-2F, and VLD-3F, between ΔE and flexural strength values of VLD-3F, and between TP difference and flexural strength values of NLD-1F. For ΔE and TP difference values, positive significant correlation in NLD-1F was determined. Conclusion: In clinical practice, if translucency is important, NLD and VLD, and if flexural strength is important, LD can be recommended. Repeated firings should be avoided in VLD.