Preoperatif timpanometri test sonucu tip C olarak gelen kulaklara yapılan parasentez sonrası efüzyon gelişi olup olmayacağı gradient değerine bakılarak preoperatif tahmin edilebilir mi?
Can typanometric gradient values be used preoperatively to predict the presence of effusion following paracentesis in ears with a Type C tympanometry result?
- Tez No: 1008108
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İLHAN ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Timpanometri, Tip C timpanogram, Timpanometrik gradient, Efüzyonlu otitis media, Orta kulak ventilasyonu, Otitis media-efüzyonlu, Tympanometry, Type C tympanogram, Tympanometric gradient, Otitis media with effusion, Middle ear ventilation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, çocuklarda orta kulakta efüzyon varlığının timpanometrik gradient (TG) değeri ile öngörülüp öngörülemeyeceği araştırılmıştır. Efüzyonlu otitis media, pediatrik popülasyonda en sık görülen işitme kaybı nedenlerindendir. Erken tanısı ve uygun tedavi planlaması, işitsel ve dil gelişimi açısından kritiktir. TG'nin öngörücü değerinin belirlenmesi, klinik pratikte tedavi yaklaşımlarına katkı sağlayabilir. Katılımcılar ve Yöntem: Vaka kontrol tasarımında yürütülen çalışmaya Erciyes Üniversitesi KBB Anabilim Dalı'nda tedavi edilen 0–18 yaş aralığında 133 katılımcı (157 kulak) dahil edilmiştir. Efüzyonlu otitis media veya östaki tüpü disfonksiyonu nedeniyle takip edilen ve iyileşme sağlanamadığı için parasentez kararı verilen katılımcılara, ameliyattan önceki üç gün içerisinde konvansiyonel (226 Hz) timpanometri yapılmıştır. Tip C sonucu elde edilen ve onam veren katılımcılar çalışmaya alınmıştır. Timpanometriden elde edilen TG, timpanometrik tepe basıncı (TPP) ve statik kompliyans (SC) değerleri kaydedilmiştir. Parasentez sırasında efüzyon saptanmayan kulaklar Grup 1, efüzyon saptanan kulaklar Grup 2 olarak sınıflandırılmıştır. Gruplar arası istatistiksel karşılaştırmalar yapılmış ve TG değerinin efüzyon varlığını öngörme gücü ROC analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Grup 2'nin TG değerleri, Grup 1'e göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük çıkmıştır (p<0,001). ROC analizinde TG için %79,1 doğruluk oranı ile efüzyon varlığını öngören cut-off değeri <0,18 olarak belirlenmiştir. TPP ve SC değerlerinde de iki grup arasında farklılık saptanmış; ancak yaş, cinsiyet, ek cerrahi girişim ve test zamanlaması ile istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Tip C timpanogramlı çocuklarda TG, efüzyon varlığını öngörmede değerli bir parametredir. Klinik uygulamada TG, tedavi planlamasında yol gösterici olabilir. Daha güvenilir cut-off değerlerinin belirlenmesi için geniş örneklemli ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study investigated whether the presence of middle ear effusion in children can be predicted by the tympanometric gradient (TG) value. Otitis media with effusion is one of the most common causes of hearing loss in the pediatric population. Early diagnosis and appropriate treatment planning are critical for auditory and language development. Determining the predictive value of TG may contribute to treatment approaches in clinical practice. Participants and Methods: In this case-control study, 133 participants (157 ears) aged 0–18 years who were treated at the Department of Otorhinolaryngology, Erciyes University, were included. Participants who were followed up for otitis media with effusion or Eustachian tube dysfunction and in whom recovery could not be achieved and paracentesis was decided, underwent conventional (226 Hz) tympanometry within three days before surgery. Participants with Type C tympanogram results who gave consent were included in the study. The TG, tympanometric peak pressure (TPP), and static compliance (SC) values obtained from tympanometry were recorded. Ears without effusion during paracentesis were classified as Group 1, and ears with effusion as Group 2. Statistical comparisons between the groups were made, and the ability of TG to predict the presence of effusion was evaluated using ROC analysis. Results: The TG values of Group 2 were significantly lower than those of Group 1 (p <0.001). In ROC analysis, the cut-off value of TG predicting the presence of effusion with 79.1% accuracy was determined as <0.18. Differences were also found between the groups in TPP and SC values; however, no statistically significant relationship was found with age, sex, additional surgical procedures, or test timing. Conclusion: In children with Type C tympanograms, TG is a valuable parameter for predicting the presence of middle ear effusion. In clinical practice, TG may serve as a guide in treatment planning. Larger and multicenter studies are needed to determine more reliable cut-off values.