Korozyona maruz bırakılmış hibrit frp-çelik donatılı betonarme kirişlerin eğilme davranışı
Flexural behavior of hybrid frp-steel reinforced concrete beams subjected to corrosion
- Tez No: 1008220
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDAN ADIBELLİ, PROF. DR. İLKER KALKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme kiriş, Donatı korozyonu, Çukur korozyonu, Reinforced concrete beam, Reinforcement corrosion, Pitting corrosion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, farklı donatı düzenlerine sahip betonarme kirişlerin hızlandırılmış korozyon testi sonrası eğilme davranışları deneysel ve analitik olarak incelenmiştir. Donatı tipleri olarak çelik ve GFRP kombinasyonları değerlendirilmiştir. Çalışmanın temel amacı, korozyonun taşıma kapasitesi, süneklik, enerji sönümleme kapasitesi ve rijitlik gibi yapısal performans parametreleri üzerindeki etkilerini belirlemek ve hibrit donatı sistemlerinin korozyona karşı sağladığı avantajları ortaya koymaktır. Deneysel program kapsamında toplam 22 adet kiriş üretilmiş, bunların bir kısmı korozyona maruz bırakılmamış referans numuneler, diğerleri ise %10 ve %20 hedef korozyon oranlarında hızlandırılmış korozyon testine tabi tutulmuştur. Korozyon sonrası kirişlerin iki noktalı yükleme altında eğilme testleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlarda, korozyon oranı arttıkça tüm kiriş tiplerinin yapısal parametrelerinde düşüşler gözlenmiştir. Ancak bu düşüşlerin şiddeti donatı düzenine göre değişmiştir. Çelik donatılı kirişlerde korozyon, çukur korozyonu hasarıyla donatı kesitinde lokal kayıplara yol açarak ani donatı kopmaları ve gevrek göçmeye neden olmuştur. Hibrit donatılı kirişlerde çelik donatılar korozyondan etkilense de GFRP donatılar yük taşımaya devam etmiş, böylece kapasite kayıpları sınırlanmış ve göçme davranışı daha kontrollü olmuştur. Ayrıca, hibrit kirişler arasında GFRP donatı oranı yüksek konfigürasyonlar, korozyon etkisi altında taşıma gücünü, enerji sönümleme kapasitesini ve tepe noktası rijitliğini daha yüksek seviyede korumuştur. Süneklik ve akma rijitliğinde değerlendirmelerinde, GFRP donatı oranındaki artış söz konusu parametrelere olumsuz etki yaratmıştır. Hibrit donatı düzeni içinde korozyon performansı açısından G3S3 kirişi optimum model olarak öne çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the flexural behavior of reinforced concrete beams with different reinforcement arrangements after accelerated corrosion testing was investigated experimentally and analytically. Steel and GFRP combinations were evaluated as reinforcement types. The main objective of the study was to determine the effects of corrosion on structural performance parameters such as load-carrying capacity, ductility, energy dissipation capacity, and stiffness, and to highlight the advantages of hybrid reinforcement systems against corrosion. A total of 22 beams were produced within the experimental program; some were uncorrosionized reference specimens, while others were subjected to accelerated corrosion testing at target corrosion rates of 10% and 20%. Flexural tests were performed on the beams under two-point loading after corrosion. The results showed that as the corrosion rate increased, decreases were observed in the structural parameters of all beam types. However, the severity of these decreases varied depending on the reinforcement arrangement. In steel-reinforced beams, corrosion, through pitting corrosion damage, leads to localized losses in the reinforcement cross-section, resulting in sudden reinforcement ruptures and brittle failure. In hybrid-reinforced beams, although steel reinforcement is affected by corrosion, GFRP reinforcement continues to carry the load, thus limiting capacity losses and resulting in more controlled failure behavior. Furthermore, configurations with a high GFRP reinforcement ratio among hybrid beams maintained higher load-carrying capacity, energy absorption capacity, and peak stiffness under the influence of corrosion. In evaluations of ductility and yield stiffness, an increase in the GFRP reinforcement ratio negatively impacted these parameters. Within the hybrid reinforcement arrangement, the G3S3 beam emerged as the optimum model in terms of corrosion performance.