Nütrisyonel prognostik skorların osteoporozda frajilite kırığı ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the association between nutritional prognostic scores and fragility fractures in osteoporosis
  1. Tez No: 1008254
  2. Yazar: MAZLUM DOĞAN BİLİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA BAKILAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: osteoporoz, frajilite kırığı, PNI, CONUT, mGPS, HALP, CRP, osteoporosis, fragility fracture, PNI, CONUT, mGPS, HALP, CRP
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, frajilite kırığı olan ve olmayan osteoporotik hastalarda nütrisyon belirteçlerinin farklılık gösterip göstermediğini, aynı zamanda frajilite kırığı mevcut olan hastalarda ise kırık tipinin vertebral ve non vertebral oluşuna göre farklılık gösterip göstermediğinin araştırılmasıdır. Retrospektif dizayna sahip olan bu çalışmaya, primer osteoporoz tanılı 45 yaş ve üzerinde olan kadın hastalar dahil edildi. Yaş ve beden kitle indeksi verileri hasta dosyalarından taranarak kayıt altına alındı. Tüm hastaların hemoglobin, lökosit, nötrofil, lenfosit, platelet ve biyokimyasal parametrelerden albümin, kalsiyum, alkalen fosfataz, total kolesterol, C-reaktif protein (CRP) ve 25 hidroksi D vitamini değerleri sistem üzerinden taranarak kayıt altına alındı. Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların kemik mineral yoğunluğu değerlerinden femur boyun, femur total ve lomber total değerleri kayıt altına alındı. Hemoglobin, albümin, lenfosit, platelet (HALP) skoru, Controlling Nutritional Status (CONUT) skoru, Modifiye Glasgow prognostik skoru (mGPS), prognostik nütrisyonel indeks (PNI) skorları hastaların laboratuvar verileri kullanılarak yapılan hesaplamalar sonucu elde edildi. Frajilite kırığı olan ve olmayan hastalar arasında yapılan karşılaştırmada demografik, laboratuvar ve nütrisyonel indeks verileri benzer bulundu. Vertebral ve non vertebral kırığı olan hastalar arasında yapılan karşılaştırmada ise CRP, nötrofil ve yaş değişkenleri haricindeki demografik ve laboratuvar değerleriyle birlikte nütrisyonel prognostik skorlar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi. Vertebral kırık grubunda nötrofil sayısı (p=0,016), CRP (p=0,015) ve yaş (67.38 ± 8.63) vertebra dışı kırığı olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı. Sonuç olarak, osteoporozlu hastalarda frajilite kırıklarının ve kırık lokalizasyonunun yalnızca kemik mineral yoğunluğu (KMY) değerleri ve nütrisyonel belirteçler üzerinden öngörülemeyeceği; özellikle vertebral kırıkların ileri yaş ve artmış inflamasyonla birlikte farklı bir risk profili sergileyebileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate whether nutritional biomarkers differ between osteoporotic patients with and without fragility fractures, and, among patients with fragility fractures, whether these biomarkers vary according to fracture type (vertebral vs. non-vertebral). In this retrospective study, female patients aged ≥45 years with a diagnosis of primary osteoporosis were included. Age and body mass index data were retrieved from patient records and recorded. Hemoglobin, leukocyte, neutrophil, lymphocyte, and platelet counts, as well as biochemical parameters including albumin, calcium, alkaline phosphatase, total cholesterol, C-reactive protein (CRP), and 25-hydroxyvitamin D levels, were retrieved from the hospital information system and recorded for all patients. Bone mineral density measurements, including femoral neck, total femur, and total lumbar spine values, were also recorded for all included patients. The hemoglobin, albumin, lymphocyte, and platelet (HALP) score, Controlling Nutritional Status (CONUT) score, modified Glasgow Prognostic Score (mGPS), and Prognostic Nutritional Index (PNI) were calculated using patients' laboratory data. In comparisons between patients with and without fragility fractures, demographic characteristics, laboratory findings, and nutritional index measures were similar. In comparisons between patients with vertebral and non-vertebral fractures, no statistically significant differences were observed in nutritional prognostic scores or in demographic and laboratory parameters, except for CRP, neutrophil count, and age. In the vertebral fracture group, neutrophil count (p = 0.016), CRP (p = 0.015), and age (67.38 ± 8.63) were significantly higher than in patients with non-vertebral fractures. In conclusion, fragility fractures and fracture localization in patients with osteoporosis cannot be predicted solely on the basis of bone mineral density (BMD) values and nutritional biomarkers; vertebral fractures, in particular, may exhibit a distinct risk profile associated with older age and increased inflammation.