Vahyin ışığında aklı selim ve neokorteks
Mentality and neocortex in the light of revelation
  1. Tez No: 1008292
  2. Yazar: SEMRA AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ÖZÜÇALIŞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Vahiy, Aklıselim, İnsan, Neokorteks, Commentary, Revelation, Good sense, Human, Neocortex
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezimiz giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde akıl kavramını Kur‟an vahyinin ayetlerinden, Rasulullah (Sav)‟ın hadislerinden, felsefeden ve diğer ilimlerden faydalanarak incelemeye çalıştık. İkinci bölümde Neokorteks kavramını bilimsel verilerden faydalanarak inceleyip vahyin ışığında anlamaya gayret ettik. Üçüncü bölümde ise Aklıselim ve Neokorteksin vahiyle olan ilişkisini benzer ve farklılıkları açısından inceleyip anlamaya açıklamaya çalıştık. Düşünce tarihi boyunca akıl ile ilgili tartışmalar günümüze kadar süregelmiştir. Çünkü akıl kavramı insanla birlikte var olan bir özelliktir. Hatta varlık âleminde ilk var olanın akıl olduğunu söyleyenler bile vardır. Akıl insanlık tarihi kadar çok kadim bir tarihe sahip olan bir kavramdır. Kur‟an vahyi ışığında aklıselim ve neokorteks kavramlarının anlam benzerliğini araştırmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of an introduction and three chapters. In the fırst part, we tried to examine the concept of mind by making use of the verses of the Qur‟an Revelation, the hadiths of the prophet, philosophy and other sciences. In the second part, we examined the concept of Neocortex using scientific data and tried to understand it in the light of reveletion. In the third part, we tried to examine and understand the relationship of common sense and Neocortex with revelation in terms of their similarities and differences. Throughout the history of thought, discussions about reason have continued until today. Because the concept of mind is a feature that exists with humans. There are even those who say that the fırst thing that exists in the World of existence is the mind. Therefore, mind is a concept that has a history as old as human history. An attempt was made to investigate the similarity in meaning of the concepts of common sense and Neokortexin the light of the revelation of the Quran.