Hemiplejik hastalarda plejik ayak ile sağlam ayağın medial ve lateral ark açıları ile ayak uzunluğunun radyolojik olarak değerlendirilmesi
Radiological evaluation of medial and lateral arch angles and foot length of the plegic foot and the unaffected foot in hemiplegic patients
- Tez No: 1008293
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT ÖZBAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Serebrovasküler Olay, Hemipleji, Medial Ark Açısı, Lateral Ark Açısı, Ayak Uzunluğu, Cerebrovascular event, Hemiplegia, Medial Arch Angle, Lateral Arch Angle, Foot Length
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Serebrovasküler olay (SVO) Dünya genelinde sakatlık ve ölüme sebep olan nedenlerin en önemlilerinden biridir. SVO sonrasında vücudun bir yarısında meydana gelen motor kayıp ve kas kuvvetinde azalma ile karakterize olan nörolojik sendroma hemipleji denir. Hemiplejik bireylerde kas tonus ve duyu bozuklukları; denge, koordinasyon problemleri ile birlikte yürüme paterninde ve günlük yaşam aktivitelerinde olumsuzluklar yaşanabilir. Çalışmamızın amacı hemiplejik bireylerin etkilenen (plejik) tarafının, aynı bireylerin sağlam tarafı ve sağlıklı kontrol grubundaki bireylerin ayaklarında Medial Ark Açısı (MAA), Lateral Ark Açısı (LAA) ve Ayak Uzunluğunun (AU) radyolojik ölçümü yapıldıktan sonra plejik ayakta bu ölçümlere bağlı herhangi bir farklılık olup olmadığını tespit etmektir. Çalışmamız retrospektif olarak vaka-kontrol yöntemiyle planlanmış olup çalışma grubunu ayak/ayak bileği grafisi olan 48 hemiplejik birey (24 sağ, 24 sol), kontrol grubunu ise herhangi bir nörolojik hastalığı veya ayak deformitesi bulunmayan 30 sağlıklı birey meydana getirmektedir. Tüm katlımcıların lateral grafilerinden MAA, LAA, AU ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca hemiplejik bireylerin fonksiyonel durumu Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FBÖ), Berg Denge Ölçeği (BDÖ), Fonksiyonel Ambulasyon Skalası (FAS), Modifiye Ashworth Skalası (MAS) ve Brunnstrom Motor Evrelemesi (BME) kullanılarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde bağımlı ve bağımsız örneklem t testleri kullanılmış, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Yapılan istatiksel analiz sonucunda hemiplejik bireylerin etkilenen ayağında MAA ve AU değerlerinin sağlam ayağa kıyasla anlamlı derecede azaldığı görülmüştür (p<0,001). LAA değerinde ise sağ hemiplejik bireylerde anlamlı bir azalma görülürken sol hemiplejik bireylerde anlamlı bir fark görülmemiştir (p>0,05). Kontrol grubu ile kıyaslandığında ise hem sağ hem de sol hemiplejik bireylerin etkilenen ayaklarında LAA ile AU değerlerinde anlamlı derecede düşüklük tespit edilmiştir (p<0,05). MAA değeri de sol hemiplejik bireylerde anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,05). Sonuç olarak hemiplejik bireylerin ayak ark açılarında ve ayak uzunluğunda değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişikliklerin özellikle yürüyüş paternini bozup hayat kalitesini etkileyebileceği düşünülmektedir. Rehabilitasyon sürecinde ve ortez kullanımında bu değişikliklere dikkat edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Cerebrovascular event (CVE) is one of the leading causes of disability and mortality worldwide. Hemiplegia, a common consequence of CVE, is a neurological condition characterized by motor impairment and reduced muscle strength on one side of the body. Alterations in muscle tone and sensory function in individuals with hemiplegia can lead to impairments in balance and coordination, resulting in abnormal gait patterns and limitations in activities of daily living. The aim of this study was to comparatively evaluate radiological measurements of the Medial Arch Angle (MAA), Lateral Arch Angle (LAA) and Foot Length (FL) in the affected (plegic) side, of individuals with hemiplegia, the unaffected side of the same individuals, and the feet of healthy control subjects, in order to determine whether any differences related to these measurements exist in the plegic foot. This retrospective case–control study included 48 individuals with hemiplegia who had available foot and ankle radiographs (24 with right-sided and 24 with left-sided hemiplegia) and 30 healthy individuals without neurological disorders or foot deformities as the control group. MAA, LAA, and FL measurements were obtained from lateral foot radiographs of all participants. The functional status of the hemiplegic individuals was evaluated using the Functional Independence Measure (FIM), Berg Balance Scale (BBS), Functional Ambulation Scale (FAS), Modified Ashworth Scale (MAS), and Brunnstrom Motor Staging (BMS). Statistical analyses were performed using dependent and independent sample t-tests, with a significance level set at p <0,05. The results demonstrated that MAA and FL values of the affected foot were significantly lower than those of the unaffected foot in individuals with hemiplegia (p <0,001). A significant reduction in LAA was observed in individuals with right-sided hemiplegia, whereas no significant difference was found in those with left-sided hemiplegia (p >0,05). Compared with the control group, both right- and left-sided hemiplegic individuals exhibited significantly lower LAA and FL values in their affected feet (p <0,05). Additionally, MAA values were significantly lower in individuals with left-sided hemiplegia (p = 0,05).