Tip 2 diyabet ve prediyabetik hastalarda monosit/HDL ve nötrofil/lenfosit oranlarının değerlendirilmesi
Evaluation of Monocyte/HDL and neutrophil/lymphocyte ratios in type 2 diabetes and prediabetic patients
  1. Tez No: 1008368
  2. Yazar: MERİÇ CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT BİLİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prediyabet, Tip 2 diyabetes mellitus, Monosit/HDL oranı, Nötrofil/Lenfosit oranı, Prediabetes, Type 2 diabetes mellitus, Monocyte to HDL cholesterol ratio, Neutrophil to Lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Tip 2 diyabetes mellitus ve prediyabet yalnızca glukoz metabolizmasındaki bozulmayla sınırlı kalmayıp, sistemik inflamasyonu, endotel disfonksiyonu ve kardiyovasküler hastalık risk artışı ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Monosit/HDL oranı ve nötrofil/lenfosit oranı gibi parametreler ucuz, kolaylıkla ölçülüp hesaplanabilen ve sistamik inflamasyon göstergesi olarak kullanılabilirler. Çalışmamızda tip 2 diyabetes mellitus hastalarında ve prediyabetik bireylerde monosit/HDL oranı ve nötrofil/lenfosit oranı parametreleri kullanılarak sistemik inflamasyon, endotel hasarı ve oksidatif stres sebebi ile artan kardiyovasküler riski indirekt olarak değerlendirmeyi amaçladık. Hastanemize 2015-2024 yılları arasında başvuran 120 tip 2 diyabetes mellitus hastası, 120 prediyabet hastası ve 120 sağlıklı kontrol grubunu retrospektif olarak incelendi. Bu gruplardaki hastaların monosit/HDL oranı ve nötrofil/lenfosit oranı parametreleri ayrıntılı bir şekilde değerlendirildi. Veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Tüm analizlerde istatistiksel anlamlılık eşiği p<0.05 olarak belirlenmiştir. Hesaplamalar ve yorumlar IBM SPSS 26 yazılımı kullanılarak gerçekleştirildi. Gruplar arasında monosit/HDL oranı parametreleri arasında istatistiksel analizler sonucunda gruplar arasında anlamlı düzeyde bir farklılık saptanmıştır (p=0.012). Grupların nötrofil/lenfosit oranı parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık elde edilememiştir (p=0.541). Yaptığımız çalışmada tip 2 diyabetes mellitus ve prediyabet hastalarında bakılan monosit/HDL oranı ve nötrofil/lenfosit oranı değerleri kolay ulaşılabilirlik ve düşük maliyetleri sebebi ile klinik değerlendirmeye katkı sağlayabilir. Ancak verilerin doğrulanması açısından daha fazla örneklemli ve daha çok yapılacak prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Type 2 diabetes mellitus and prediabetes are thought to be associated not only with impaired glucose metabolism but also with systemic inflammation, endothelial dysfunction, and an increased risk of cardiovascular disease. Parameters such as the monocyte/HDL ratio and neutrophil/lymphocyte ratio are inexpensive, easily measurable and calculable, and can be used as indicators of systemic inflammation. In our study, we aimed to indirectly evaluate the increased cardiovascular risk due to systemic inflammation, endothelial damage, and oxidative stress in patients with type 2 diabetes mellitus and prediabetic individuals using the monocyte/HDL ratio and neutrophil/lymphocyte ratio parameters. A retrospective study was conducted on 120 patients with type 2 diabetes mellitus, 120 patients with prediabetes, and 120 healthy control subjects who presented to our hospital between 2015 and 2024. The monocyte/HDL ratio and neutrophil/lymphocyte ratio parameters were evaluated in detail in these groups. The data were analyzed using statistical methods. The statistical significance threshold was set at p<0.05 for all analyses. Calculations and interpretations were performed using IBM SPSS 26 software. Statistical analyses revealed a statistically significant difference between groups in the monocyte/HDL ratio parameter (p=0.012). No statistically significant difference was found between groups in the neutrophil/lymphocyte ratio parameter (p=0.541). In our study, the monocyte/HDL ratio and neutrophil/lymphocyte ratio values measured in patients with type 2 diabetes mellitus and prediabetes can contribute to clinical evaluation due to their easy accessibility and low cost. However, more prospective studies with larger sample sizes are needed to validate the data.