Prediyabetik bireyler ve tip 2 diabetes mellituslu hastalarda oksidatif stres belirteçlerinin değerlendirilmesi
Assessment of Oxidative Stress Markers in Type 2 Diabetic Patients and Individual Prediabetes
- Tez No: 311598
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMHUR BİLGİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Prediyabet, Oksidatif Stres, Diabetes Mellitus, Prediabetes, Oxidative Stress
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, yeni tanı almış diyabetik hastalarda ve prediyabetik bireylerde oksidatif stres belirteçlerini değerlendirmeyi amaçladık. DM olduğu düşünülen hastalara oral glukoz tolerans testi (OGTT) (75 gr.) yapıldı. Hastalar, DM ve prediyabet tanısı için Amerikan Diyabet Cemiyeti (ADA) kriterleri temel alınarak seçildi. Hastalar üç gruba ayrıldı: 40 kişi (24 erkek, 16 kadın) prediyabet grubu, 40 hasta (24 erkek, 16 kadın) DM grubu, 40 kişi (25 erkek, 15 kadın) kontrol gubu. Kontrol grubuna şikayeti olmayan, açlık plazma glukoz değerleri 100 mg/dl veya daha az ve OGTT sonrası 2. saat plazma glukoz değeri 140 mg/dl veya daha az olanlar seçildi. Üç grupta da eritrosit içi malondialdehit (MDA), katalaz (CAT), süperoksid dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GPx); plazma Cu, Zn, Se ve HbA1c değerleri ölçüldü.Çalışmamızda, kontrol grubuna kıyasla DM ve prediyabet grupunda MDA'da istatistiksel olarak anlamlı artış (1.21 (0.68-2.41)-2.05 (0.46-3.3)-2.33 (0.79-3.8) sırasıyla kontrol-prediyabet-DM), SOD (516 (288-876)-432 (300-712)-416 (260-660)) ve GPx aktivitesinde (13.9 (10-15.8)-11.4 (8.92-13.1)-10.6 (9.2-12.3)) azalma ile plazma çinko seviyelerinde (98 (61-129)-85.5 (34-129)-55.5 (42-100)) düşme tespit edildi.Sonuç olarak, çalışmamızda DM'nin başlangıcında ve prediyabette oksidatif stres belirteçlerinin arttığını, anti oksidan savunma sisteminin ise zayıfladığını gözlemledik. Bu bulgular, antioksidan savunma sisteminin zayıflamasının diyabetin erken safhalarında komplikasyonlar gelişmeden önce görülebileceğini göstermektedir Prediyabetik bireylerin önemli bir kısmı diyabete ilerlediğinden ve prediyabette kardiovasküler hastalık riski artmış olduğundan bu hastalara erken tanı konulması önemlidir. Bu hastalara biran önce OGTT ile tanı konulmalı ve tedaviye başlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study we aimed to assess the oxidative stress markers in newly diagnosed diabetic patients and prediabetic individuals. Oral glucose tolerance test (OGTT) (75 gr.) was performed to the patients considered as having diabetes. The patients were selected on the basis of American Diabetes Association (ADA) criteria for the diagnosis of diabetes and prediabetes. The patients divided into three groups: prediabetes group including 40 individuals (24 males, 16 females),diabetes group including 40 patients (24 males, 16 females) and control group including 40 individuals (25 M, 15 F). In the control group, individuals without any symptoms were selected according to the fasting plasma glucose concentration of 100 mg/dl or less and post-OGTT 2 hour plasma glucose concentration of 140 mg/dl or less. The levels of malondialdehyde (MDA), catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPx) in erythrocytes and the levels of plasma HbA1c, Cu, Zn and Se were measured in all three groups.In our study, a statistically significant increase in MDA (1.21 (0.68-2.41)-2.05 (0.46-3.3)-2.33 (0.79-3.8) control-prediabetes-DM respectively), decreased activity of SOD ((516 (288-876)-432 (300-712)-416 (260-660)) and GPx (13.9 (10-15.8)-11.4 (8.92-13.1)-10.6 (9.2-12.3)) with a reduction in plasma zinc levels (98 (61-129)-85.5 (34-129)-55.5 (42-100)) were determined in diabetes and prediabetes groups compared with the control group .As a result, in our study we observed an increase of oxidative stress markers in the beginning of DM and prediabetes with the weakness in the anti-oxidant defense system. These findings show that weakened antioxidant defense system is visible before the development of diabetic complications in the early stages of the diabetes. As a substantial number of prediabetic individuals progressing to diabetes and the risk of cardiovascular diseases are increased in patients with prediabetes, early diagnosis is so important. OGTT should be done in diagnosis and treatment of these patients should be started as soon as possible.