Farklı eğe sistemlerinin ve irigasyon yöntemlerinin apikalden çıkan debris miktarına etkisi: In vitro bir çalışma
Comparative evaluation of apically extruded debris amount using various kinematics with three irrigation techniques: An in vitro study
  1. Tez No: 1008400
  2. Yazar: ELİFNUR ATABAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGUT YAĞMUR YALÇIN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Rotasyon hareketi, Resiprokasyon hareketi, Adaptif hareket, Geleneksel iğne irigasyonu, Pasif ultrasonik irigasyon, Sonik irigasyon, Debris ekstrüzyonu, Kök kanal tedavisi, Rotational motion, Reciprocating motion, Adaptive motion, Conventional needle irrigation, Passive ultrasonic irrigation, Sonic irrigation, Debris extrusion, Root canal therapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
Belirli kriterlere göre seçilerek standardize edilen toplam 162 adet alt küçük azı dişi bu çalışmaya dahil edilmiştir (n=18). Kök kanalı şekillendirmesi rotasyon hareketi (ProTaper Next, Dentsply, Ballaigues, İsviçre), resiprokasyon hareketi (OneRECI, MicroMega, Besançon, Fransa) ve adaptif hareket (TF Adaptive, SybronEndo, Orange, CA, ABD) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Son irigasyon ve aktivasyon işlemleri ise, 30 Gauge kapalı uçlu iğne (NaviTip; Ultradent Products, South Jordan, Utah, ABD) kullanılarak yapılan geleneksel iğne irigasyonu (GII), pasif ultrasonik irigasyon (PUI; DTE E97, Guilin Woodpecker Medical Instrument Co., Guilin, Guangxi, Çin) ve sonik irigasyon (SI; EndoActivator, Dentsply Sirona, Ballaigues, İsviçre) ile gerçekleştirilmiştir. Üç farklı şekillendirme tekniği ile üç farklı irigasyon yönteminin debris ekstrüzyonuna olan etkisini değerlendirmek amacıyla 9 deney grubu oluşturulmuştur. Çalışmada standardizasyonu sağlamak için tüm gruplarda diş uzunlukları (19 mm), şekillendirmede kullanılan son eğenin çapı (25/.06), kullanılan irigasyon solüsyonu hacimleri (17 mL) ve irigasyon süreleri (8 dakika) eşit tutulmuştur. Kök kanalı şekillendirme ve irigasyon işlemleri, dişlerin Eppendorf tüplerine yerleştirilmesinin ardından gerçekleştirilmiştir. Veriler, iki yönlü ANOVA ve post hoc Tukey HSD testleri kullanılarak analiz edilmiş ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, tüm kinematikler arasında rotasyon hareketi, istatistiksel olarak anlamlı düzeyde en az debris ekstrüzyonuna neden olurken (p<0.05), resiprokasyon hareketi en fazla debris ekstrüzyonuna neden olmuştur (p<0.05). Kullanılan irigasyon yöntemleri açısından değerlendirildiğinde, GII'nın; SI ve PUI yöntemlerine kıyasla anlamlı düzeyde daha fazla debris ekstrüzyonuna neden olduğu saptanmıştır(p<0.05). SI ve PUI grupları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05).Resiprokasyon hareketi ile gerçekleştirilen kök kanalı şekillendirmesi ve geleneksel iğne irigasyonu irrigasyon, tüm gruplar arasında en yüksek debris ekstrüzyonuna neden olmuştur. Bu bulgular doğrultusunda debris ekstrüzyonunun en aza indirilmesi amacıyla, rotasyon hareketinin PUI veya SI ile kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
A total of 162 mandibular premolar teeth, selected and standardized according to specific criteria, were included in the study (n=18). Root canal shaping was performed using rotation (ProTaper Next, Dentsply, Ballaigues, Switzerland), reciprocation (OneRECI, MicroMega, Besançon, France), and adaptive motion (TF Adaptive, SybronEndo, Orange, CA, USA). Final irrigation and activation was carried out with conventional needle irrigation (CNI) using a 30-gauge closed-ended needle (NaviTip; Ultradent Products, South Jordan, Utah, USA), passive ultrasonic irrigation (PUI; DTE E97, Guilin Woodpecker Medical Instrument Co., Guilin, Guangxi, China), or sonic irrigation (SI; EndoActivator, Dentsply Sirona, Ballaigues, Switzerland). 9 experimental groups were established to evaluate the effect of the combination of three shaping techniques and three irrigation methods on debris extrusion. Standardization was achieved by maintaining identical root lengths (19 mm), the apical size of the final shaping file (25/.06), irrigation solution volumes (17 mL), and irrigation times (8 minutes) across all groups. Root canal shaping and irrigation procedures were conducted after the teeth were mounted in Eppendorf tubes. Data were analyzed using two-way ANOVA and post hoc Tukey HSD tests, with statistical significance set at p<0.05. According to the results, rotational motion resulted in the least amount of debris extrusion among all kinematics at a statistically significant level (p<0.05), whereas reciprocating motion led to the greatest amount of debris extrusion (p<0.05). In terms of final irrigation methods, CNI caused a significantly higher amount of debris extrusion (p<0.05), compared to SI and PUI. No statistically significant difference (p >0.05) was found between the SI and PUI groups. The combination of canal shaping with reciprocating motion and final irrigation with CNI produced the highest amount of debris extrusion among all evaluated groups. Based on these findings, the use of rotational motion in combination with PUI or SI may be recommended to minimize debris extrusion.