Ön vertikal kapanış derinlikleri ile suprahyoid kaslar arasındaki ilişkinin ultrasonografi ile değerlendirilmesi
Ultrasonographic evaluation of the relationship between anterior vertical bite depths and suprahyoid muscles
  1. Tez No: 1008420
  2. Yazar: ASENA KÜBRA AKKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Suprahyoid kaslar, Ultrasonografi, Suprahyoid muscles, Ultrasonography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı anterior vertikal kapanış paternlerine sahip bireylerde suprahyoid kasların ultrasonografik özelliklerini değerlendirmek ve anterior vertikal kapanış derinliği ile bu kaslara ait ultrasonografik parametreler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma, 2022–2025 yılları arasında elde edilen ultrasonografi görüntülerinin retrospektif olarak değerlendirilmesiyle gerçekleştirildi. Lateral sefalometrik radyografilerinde Sınıf I iskeletsel ilişki saptanan ve overbite değerlerine göre deep bite (n=34), normal anterior vertikal ilişki (n=20) ve open bite (n=37) olarak sınıflandırılan toplam 91 birey çalışmaya dahil edildi. Sağ ve sol anterior digastrik, mylohyoid ve geniohyoid kasların kalınlıkları değerlendirildi; kas ekojenitesi modifiye Heckmatt sınıflamasına göre, kas ekointensitesi ise ImageJ yazılımı kullanılarak gri-skala analizi ile belirlendi. Veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edildi ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgulara göre, sağ anterior digastrik, geniohyoid ve bilateral ortalama anterior digastrik kas kalınlıkları açısından gruplar arasında anlamlı farklılıklar saptandı. Ayrıca incelenen suprahyoid kasların ekointensite değerleri open bite grubunda diğer gruplara göre daha yüksek bulundu. Genel örneklemde anterior vertikal kapanış derinliği ile bazı kas kalınlıkları arasında pozitif, kas ekointensiteleri arasında ise negatif korelasyon izlendi. Kas ekojenitesi ile kapanış grupları arasında ise belirgin bir farklılık saptanmadı. Anterior vertikal kapanış paternleri suprahyoid kasların ultrasonografik özellikleri ile ilişkili görünmektedir. Özellikle open bite paterninde izlenen kalınlık ve ekointensite farklılıkları, bu kasların vertikal oklüzal ilişkilerle bağlantılı olarak yapısal özelliklerinde değişkenlik olabileceğini düşündürmektedir. Bu bulguların fonksiyonel açıdan daha iyi anlaşılabilmesi için klinik ve prospektif çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the ultrasonographic characteristics of the suprahyoid muscles in individuals with different anterior vertical occlusal patterns and to investigate the relationship between anterior vertical bite depth and the ultrasonographic parameters of these muscles. This study was carried out by retrospectively evaluating ultrasonographic images obtained between 2022 and 2025. A total of 91 individuals with a Class I skeletal relationship on lateral cephalometric radiographs were included in the study and classified according to their overbite values as deep bite (n=34), normal anterior vertical relationship (n=20), and open bite (n=37). Thickness measurements of the right and left anterior digastric, mylohyoid, and geniohyoid muscles were evaluated. Muscle echogenicity was assessed according to the modified Heckmatt classification, and muscle echo intensity was determined by grayscale analysis using ImageJ software. The data were analyzed using appropriate statistical methods, and the level of statistical significance was set at p<0.05. According to the findings, significant differences were found among the groups in terms of the thicknesses of the right anterior digastric and geniohyoid muscles, as well as the mean bilateral anterior digastric muscle thickness. In addition, the echo intensity values of the examined suprahyoid muscles were higher in the open bite group than in the other groups. In the overall sample, anterior vertical bite depth showed positive correlations with some muscle thickness measurements and negative correlations with muscle echo intensity values. No significant difference was found among the groups in terms of muscle echogenicity. Anterior vertical occlusal patterns appear to be associated with the ultrasonographic characteristics of the suprahyoid muscles. In particular, the differences in thickness and echo intensity observed in the open bite pattern suggest that the structural properties of these muscles may vary in relation to vertical occlusal relationships. Further clinical and prospective studies are needed to better understand the functional significance of these findings.