Diyabetik retinopatili hastalarda Perifoveal Eksudatif Vasküler Anomali Kompleks (PEVAK) görülme sıklığının ve prognoza etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the prevalence and prognostic impact of Perifoveal Exudative Vascular Anomalous Complex (PEVAC in patients with diabetic retinopathy
  1. Tez No: 1008494
  2. Yazar: BURCU YILDIRIM KARSLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ORUÇ DÜNDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik Retinopati, PEVAK, Optik Koherens Tomografi Anjiyografi, Anti-VEGF Direnci, Vasküler Yoğunluk, Diabetic Retinopathy, PEVAC, Optical Coherence Tomography Angiography, Anti-VEGF Resistance, Vessel Density
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Diyabetik retinopatili (DR) olgularda Perifoveal Eksüdatif Vasküler Anomali Kompleksi (PEVAK) görülme sıklığını multimodal görüntüleme yöntemleri ile saptamak; lezyonların morfometrik özelliklerini, DR evresi ile ilişkisini ve anti-VEGF tedavisine yanıtını kantitatif parametrelerle değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya DR tanısı alan 321 göz dahil edildi. Optik koherens tomografi (OKT) görüntüleri incelenerek PEVAK saptanan 68 göz (60 hasta); klinik özellikler, OKT ve OKT anjiyografi (OKTA) bulguları açısından retrospektif olarak incelendi. Hastalar, eşlik eden diyabetik maküla ödemi (DMÖ) varlığına göre anti-VEGF (Bevasizumab) uygulanan Tedavi Grubu (Grup 1, n=37) ve Gözlem Grubu (Grup 2, n=31) olarak ikiye ayrıldı. 6 aylık takip sonunda santral maküla kalınlığı (SMK), görme keskinliği (GK), vasküler yoğunluğu (VD), PEVAK lezyon boyutu ve foveal avasküler zon (FAZ) alanı değişimleri analiz edildi. Bulgular: DR popülasyonunda PEVAK prevalansı %21,2 olarak saptandı. Lezyonların %54,4'ü temporal kadranda ve %55,9'u yüzeyel kapiller pleksusta (SCP) yerleşmişti. Derin kapiller pleksus (DCP) vasküler yoğunluk (VD) değerleri tüm kadranlarda SCP'den anlamlı düzeyde düşüktü (p<0,001). FAZ alanı genişlemesi ile perifoveal VD azalması arasında negatif anlamlı (p<0,05), SMK azalması arasında ise pozitif anlamlı korelasyon (r= -0,346; p=0,005) saptandı. Enjeksiyon grubunda SMK'da anlamlı azalma (35,00 µm) sağlanmasına rağmen (p=0,001), PEVAK lezyonları %77,8 oranında anatomik direnç gösterdi ve görme keskinliği (GK) artışı sağlanamadı (p=0,893). Lojistik regresyon analizinde HbA1c ve lezyon boyutunun tedavi direncini öngörmediği belirlendi (p>0,05). Sonuç: PEVAK, DR seyrinde iskemik stresle ilişkili gelişen ve anti-VEGF tedavisine yüksek oranda anatomik ve fonksiyonel direnç gösteren bir komplekstir. Multimodal görüntüleme, özellikle OKTA, PEVAK'ın mikroanevrizmalardan ayrımında ve tedaviye dirençli olguların yönetiminde kritik öneme sahiptir. Anti-VEGF tedavisi ödemi azaltsa da lezyon üzerinde gerileme sağlamamaktadır; bu nedenle dirençli vakalarda alternatif stratejiler düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To determine the prevalence of Perifoveal Exudative Vascular Anomalous Complex (PEVAC) in patients with diabetic retinopathy (DR) using multimodal imaging; and to evaluate the morphometric characteristics of these lesions, their relationship with DR stages, and their response to anti-VEGF therapy using quantitative parameters. Material and Methods: A total of 321 eyes diagnosed with DR were included in the study. Sixty-eight eyes (60 patients) identified with PEVAC through optical coherence tomography (OCT) imaging were retrospectively analyzed in terms of clinical characteristics, OCT and OCT angiography (OCTA) findings. Patients were divided into two groups based on the presence of concomitant diabetic macular edema (DME): the Treatment Group (Group 1, n=37) receiving anti-VEGF (Bevacizumab) and the Observation Group (Group 2, n=31). Changes in central macular thickness (CMT), visual acuity (VA), vessel density (VD), PEVAC lesion size, and foveal avascular zone (FAZ) area were analyzed at the end of the 6- month follow-up. Results: The prevalence of PEVAC in the DR population was found to be 21.2%. Lesions were located in the temporal quadrant in 54.4% of cases and in the superficial capillary plexus (SCP) in 55.9% of cases. Deep capillary plexus (DCP) vessel density (VD) values were significantly lower than those of the SCP in all quadrants (p<0.001). A significant negative correlation was found between FAZ area enlargement and the decrease in perifoveal VD (p<0.05), while a significant positive correlation was observed with the decrease in CMT (r = -0.346; p=0.005). Although a significant reduction in CMT (35.00 µm) was achieved in the injection group (p=0.001), PEVAC lesions showed anatomical resistance at a rate of 77.8%, and no increase in visual acuity (VA) was achieved (p=0.893). Logistic regression analysis determined that HbA1c levels and lesion size were not predictive of treatment resistance (p>0.05). Conclusion: PEVAC is a complex associated with ischemic stress during the course of DR and exhibits high rates of anatomical and functional resistance to anti-VEGF therapy. Multimodal imaging, particularly OCTA, is of critical importance in differentiating PEVAC from microaneurysms and in the management of treatment-resistant cases. While anti-VEGF therapy reduces edema, it does not lead to regression of the lesion; therefore, alternative strategies should be considered in resistant cases.