Retrograd intrarenal cerrahide litotomi, t-tilt ve trendelenburg pozisyonlarının cerrahi sonuçlara etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of lithotomy, t-tilt, and trendelenburg positions on surgical outcomes in retrograde intrarenal surgery
  1. Tez No: 1008493
  2. Yazar: ALİ SAİD KILIÇALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK BOZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Üriner taş, üreteroskopik cerrahi prosedür, pozisyon, postoperatif komplikasyonlar, Litotomi pozisyonu, Trendelenburg pozisyonu, Vücut pozisyonu, Üriner taşlar, Urinary stone, ureteroscopic surgical procedure, position, postoperative complications, Lithotomy position, Trendelenburg position, Body position, Urinary calculi
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda retrograd intrarenal cerrahide (RIRS) standart dorsal litotomi pozisyonu yerine alternatif pozisyonların kullanımının intraoperatif ve postoperatif sonuçlara etkisini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 1 Temmuz 2021- 31 Temmuz 2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği'nde RIRS operasyonu yapılan hastaların cerrahi verileri retrospektif olarak incelendi. Toplam 223 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların preoperatif böbrek taşı tanıları ve postoperatif 1. aydaki taşsızlık oranı non-kontrast bilgisayarlı tomografi ile değerlendirildi. 3 mm'den küçük rezidü taşlar klinik olarak anlamsız kabul edildi. Preoperatif ve postoperatif 1.günde enfeksiyon parametreleri, demografik verileri ve postoperatif 1. aydaki taşsızlık oranları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda 223 hastanın 74'üne (%33,2) litotomi, 75'ine (%33,6) t-tilt ve 74'üne (%33,2) trendelenburg pozisyonunda RIRS uygulanmıştır. Üç grup karşılaştırıldığında; rezidü taş yüzdesi açısından t-tilt pozisyonunun diğer pozisyonlarla karşılaştırıldığında anlamlı olarak başarılı olduğu bulunmuştur (p=0,012). Preoperatif-postoperatif dönemdeki nötrofil-lenfosit oranı (NLR) ve sistemik immün-inflamatuvar indeksi (SII) progresyonları karşılaştırıldığında; t-tilt pozisyonunda standart dorsal litotomi pozisyonuna göre (NLR değişim p=0,022; NLR değişim yüzdesi p=0,029; SII değişim p=0,032; SII değişim yüzdesi p=0,035); trendelenburg pozisyonuna göre (NLR değişim p=0,013; NLR değişim yüzdesi p=0,021; SII değişim p=0,005; SII değişim yüzdesi p=0,007) fizyolojik stres yanıtındaki artışın daha sınırlı olduğu bulunmuştur. Enerji verimlilik katsayısı (EVK) ve Operatif verimlilik katsayısı (OVK) açısından pozisyonlar karşılaştırıldığında; t-tilt pozisyonu litotomi pozisyonuna göre daha verimli olduğu istatiksel olarak anlamlı bulunmuş olup; trendelenburg pozisyonuna göre anlamlı fark olmadığı bulunmuştur (T-tilt/litotomi EVK p=0,001; OVK p=0,001; t-tilt/trendelenburg EVK p=0,096; OVK p=0,299). Tek değişkenli lojistik regresyon sonuçlarında t-tilt pozisyonunun taşsızlık bakımından litotomiye göre 4,897 kat (p=0,007); trendelenburg'a göre 3,783 kat (p=0,026) daha başarılı olduğu bulunmuştur. ROC analizi ile bulunmuş olan 68,71 üzerindeki taş indeksine sahip olgularda t-tilt pozisyonunda %92 taşsızlık oranı sağlanarak diğer pozisyonlara göre belirgin üstünlük sağladığı belirlenmiştir (p=0,005). Sonuç: Çalışmamızda RIRS'ta t-tilt pozisyonunun kullanımının hem dorsal litotomi hem de trendelenburg pozisyonlarına göre cerrahi ve inflamatuvar sonuçlar açısından istatistiksel olarak anlamlı derecede üstün bulunmuştur. Özellikle taş indeksi 68,71'den büyük olan hastalarda t-tilt pozisyonun tercih edilmesi taşsızlık oranlarında anlamlı derecede artış sağlamaktadır. Sonuçlarımızın doğrulanması için prospektif ve daha yüksek hasta sayısı ile yapılan çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare intraoperative and postoperative outcomes between alternative surgical positions and the standard dorsal lithotomy position for retrograde intrarenal surgery (RIRS). Materials and Methods: The surgical data of patients who underwent RIRS in the Urology Department of University of Health Sciences Ankara Ataturk Sanatorium Training and Research Hospital between July 1, 2021, and July 31, 2025, were retrospectively reviewed. A total of 223 patients were included in the study. Preoperative stone characteristics were recorded, and stone-free status was assessed using non-contrast computed tomography at 1 month postoperatively. Residual fragments smaller than 3 mm were considered clinically insignificant. Demographic data, preoperative and postoperative day-1 infection parameters, and stone-free rates (SFR) were compared among the groups. Results: In our cohort of 223 patients, RIRS was performed in the lithotomy position in 74 cases (33.2%), the T-tilt position in 75 cases (33.6%), and the Trendelenburg position in 74 cases (33.2%). Comparative analysis revealed a statistically significant difference in SFR, favoring the T-tilt position (p=0.012). Evaluation of preoperative and postoperative changes in neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) and systemic immune-inflammation index (SII) demonstrated that the t-tilt position was associated with a significantly smaller increase in physiological stress response relative to the standard dorsal lithotomy position (NLR change p=0.022; % NLR change p=0.029; SII change p=0.032; % SII change p=0.035) and to the Trendelenburg position (NLR change p=0.013; % NLR change p=0.021; SII change p=0.005; % SII change p=0.007). Regarding the Energy Consumption Index (ECI) and Operative Efficiency Index (OEI), the t-tilt position was found to be statistically more efficient than the lithotomy position, whereas no significant difference was detected in comparison to the Trendelenburg position (T-tilt/lithotomy ECI p=0.001; OEI p=0.001; T-tilt/Trendelenburg ECI p=0.096; OEI p=0.299). Univariate logistic regression indicated that the T-tilt position significantly increased the likelihood of SFR by 4.897 times compared with the lithotomy position (p=0.007) and by 3.783 times compared with the Trendelenburg position (p=0.026). Furthermore, Receiver operating characteristic (ROC) analysis identified a stone index cutoff of 68.71, and the T-tilt position achieved a 92% SFR in patients with a stone index greater than 68.71, demonstrating clear superiority over other positions (p=0.005). Conclusion: The T-tilt position during RIRS yields statistically superior surgical and inflammatory outcomes compared with both dorsal lithotomy and Trendelenburg positions. Notably, patients with a stone index greater than 68.71 derive the most significant benefit from the T-tilt position, demonstrating significantly higher SFR. Prospective, multicenter studies with larger cohorts are warranted to validate these results.