Öğretmen adaylarının dijital oyun oynama motivasyonu ile akademik erteleme davranışı arasındaki ilişki
The relationship between pre-service teachers' digital game playing motivation and academic procrastination behavior
- Tez No: 1008578
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERİL CEYLAN NEBİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik erteleme, Academic procrastination
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, öğretmen adaylarının dijital oyun oynama motivasyonu ile akademik erteleme davranışı arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Bu kapsamda, dijital oyun oynama motivasyonu ve akademik erteleme davranışı değişkenleri birlikte ele alınmıştır. Dijital oyunların bireylerin zaman yönetimi, öz düzenleme ve akademik tutumları üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulduğunda, bu iki değişken arasındaki ilişkinin incelenmesi önemli görülmektedir. Araştırma, ilişkisel tarama modeli doğrultusunda yürütülmüş ve 2024–2025 öğretim yılında Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören 490 öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde kişisel bilgi formu ile birlikte DOOM ve AED kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü ANOVA ve Pearson korelasyon analizlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular, AED ile DOOM arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadığını göstermektedir. Cinsiyete göre yapılan analizler, dijital oyun oynama motivasyonunun erkek öğretmen adaylarında daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Buna karşın, akademik erteleme davranışı cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Bölüm değişkeni incelendiğinde, akademik erteleme puanlarında anlamlı farklılıklar olduğu görülmektedir. Bu farklılık özellikle öğretmenlere yönelik olumsuz algı boyutunda belirginleşmekte; BÖTE öğrencilerinin bazı bölümlere göre daha yüksek puanlara sahip olduğu dikkat çekmektedir. Sınıf düzeyine ilişkin bulgular, dijital oyun oynama motivasyonunun birinci sınıf öğrencilerinde daha yüksek olduğunu göstermektedir. Buna karşılık akademik erteleme davranışında sınıf düzeyine bağlı anlamlı bir değişim saptanmamıştır. Bu bulgular, dijital oyun motivasyonunun demografik değişkenler bağlamında ele alınmasının ve öğretmen adaylarının akademik öz düzenleme becerilerini destekleyici uygulamaların önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between digital game playing motivation and academic procrastination among pre-service teachers. Considering the effects of digital games on time management, self-regulation, and academic attitudes, investigating the relationship between these variables is considered important. The study was conducted using a relational survey model and included 490 preservice teachers studying at the Faculty of Education at Ege University during the 2024–2025 academic year. Data were collected using a personal information form, the Digital Game Playing Motivation Scale, and the Academic Procrastination Scale. Independent samples t-test, one-way analysis of variance, and Pearson correlation analysis were used to analyze the data. The findings revealed that there was no statistically significant relationship between digital game playing motivation and academic procrastination. Gender-based analyses indicated that digital game playing motivation was higher among male pre-service teachers, whereas academic procrastination did not differ significantly by gender. Significant differences in academic procrastination were found across departments, particularly in the negative perception toward instructors subdimension, where students in the Computer Education and Instructional Technology department scored higher than some other departments. Findings related to grade level showed that first-year students had higher digital game playing motivation, while academic procrastination did not vary significantly by grade level. Overall, these findings highlight the importance of examining digital game motivation within the context of demographic variables and supporting pre-service teachers' academic self-regulation skills.