Bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan hemşirelerin hemşirelik tarihi bilinci ve farkındalık durumlarının incelenmesi
An examination of the awareness and understanding of nursing history among nurses working in a training and research hospital
- Tez No: 1008588
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ERKAL İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Tarih, Nursing, History
- Anahtar Kelimeler: Öğrenciler-hemşirelik, Students-nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, bir eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapan hemşirelerin hemşirelik tarihine yönelik tarih bilinci ve farkındalık düzeylerini belirlemek ve bu bilincin sosyodemografik ile mesleki özelliklerle ilişkisini incelemektir. Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte yürütülen araştırma, 148 hemşire ile gerçekleştirilmiş; veriler literatür doğrultusunda hazırlanan Hemşire Tanıtıcı Özellikler Formu ve Hemşirelik Tarih Bilinci ve Farkındalığı Anket Formu aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 33,76±9,12 olup %77,7'si kadın, büyük çoğunluğu lisans mezunudur. Hemşirelik tarih bilinci ile yaş grupları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş; genç ve orta yaş grubundaki hemşirelerin tarih bilincini“mesleki hafızayı canlı tutan”bir unsur olarak daha fazla benimsedikleri saptanmıştır. Buna karşın eğitim düzeyi, medeni durum ve lisans döneminde hemşirelik tarihi dersi alma durumu ile tarih bilinci arasında anlamlı bir ilişki belirlenmemiştir. Katılımcıların %56,1'i lisans döneminde hemşirelik tarihi eğitimi almış olmasına rağmen %56,8'i bu eğitimi yeterli bulmadığını, %68,9'u mezuniyet sonrası bu konuda herhangi bir eğitim almadığını ifade etmiştir. Buna karşın %73,6'sı hemşirelik tarihi eğitiminin gerekli olduğunu belirtmiştir. Hemşirelerin %65,5'i hemşirelik tarihine ilgi duymadığını, %83,8'i hemşirelik tarihi kongreleri hakkında bilgi sahibi olmadığını ifade etmiş; hemşirelik tarihi yayınlarını düzenli takip edenlerin oranı yalnızca %2,0 olarak saptanmıştır. Bu bulgular, hemşirelik tarihinin çoğunlukla teorik bir ders olarak algılandığını ve eğitim içeriğinin uygulama ile yeterince bütünleştirilmediğini düşündürmektedir. Araştırma sonuçları, hemşirelerin hemşirelik tarihine ilişkin belirli bir farkındalığa sahip olduklarını; tarih bilincini mesleki kimlik, profesyonellik ve etik değerlerle ilişkilendirdiklerini göstermektedir. Ancak bu farkındalığın akademik katılım, yayın takibi ve mesleki gelişim davranışına yeterince yansımadığı görülmektedir. Bulgular, hemşirelik tarih bilincinin bireysel demografik özelliklerden çok eğitimin niteliği, öğrenme isteği ve kurumsal yaklaşımlar tarafından şekillendiğini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda hemşirelik tarihinin lisans ve hizmet içi eğitimlerde yapılandırılmış biçimde ele alınması, klinik uygulamalarla ilişkilendirilmesi ve kurumların tarihsel mirasını görünür kılacak uygulamaların artırılması; profesyonel kimlik gelişimi ve mesleki aidiyetin güçlendirilmesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the levels of historical awareness and consciousness regarding nursing history among nurses working in a training and research hospital, and to examine the relationship between this awareness and sociodemographic and professional characteristics. This descriptive and cross- sectional study was conducted with 148 nurses, and data were collected using the Nurse Descriptive Characteristics Form and the Nursing History Awareness and Consciousness Questionnaire developed in line with the literature. The mean age of the participants was 33.76 ± 9.12 years; 77.7% were female and the majority held a bachelor's degree. A statistically significant relationship was found between nursing history awareness and age groups, indicating that nurses in the younger and middle- age groups were more likely to perceive nursing history as an element that“keeps professional memory alive.”In contrast, no significant relationship was identified between nursing history awareness and education level, marital status, or having taken a nursing history course during undergraduate education. Although 56.1% of the participants reported having received nursing history education during their undergraduate studies, 56.8% considered this education insufficient, and 68.9% stated that they had not received any post-graduation training on the subject. Nevertheless, 73.6% reported that nursing history education is necessary. In addition, 65.5% of the nurses stated that they were not interested in nursing history, and 83.8% reported having no knowledge of nursing history congresses. The proportion of those who regularly followed nursing history publications was only 2.0%. These findings suggest that nursing history is largely perceived as a theoretical course and that its educational content is not sufficiently integrated into practice. The results of the study indicate that nurses have a certain level of awareness regarding nursing history and associate historical consciousness with professional identity, professionalism, and ethical values. However, this awareness does not sufficiently translate into academic engagement, publication follow-up, or professional development behaviors. The findings demonstrate that nursing history awareness is shaped more by the quality of education, willingness to learn, and institutional approaches than by individual demographic characteristics. Accordingly, addressing nursing history in a structured manner within undergraduate and in-service education, linking it with clinical practice, and increasing practices that make institutions' historical heritage more visible are important for supporting professional identity development and strengthening professional commitment.