The role of social media in conflict resolution in the case of the #EndSARS movement (Special Anti-robbery Squad) in Nigerıa
Nijerya'daki #EndSARS hareketi (Özel Hırsızlık Önleme Timi) örneğinde sosyal medyanın çatışma çözümündeki rolü
  1. Tez No: 1008710
  2. Yazar: ADAM MUKANJOR NJOLNBI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA ÖZKAN RIGIDERAKHSHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya platformları, social mediaplatforms
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Barış ve Çatışma Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Nijerya'daki #EndSARS hareketinin oluşumu, mobilizasyonu ve çatışma çözümü dinamiklerini şekillendirmede sosyal medyanın rolünü incelemektedir. Ekim 2020'de ortaya çıkan protestolar, büyük ölçüde Nijerya polisinin yargısız infazlar, gasp, işkence ve diğer insan hakları ihlalleriyle suçlanan bir birimi olan Özel Hırsızlıkla Mücadele Timi'nin (SARS) lağvedilmesini talep eden Nijerya gençliği tarafından yürütüldü. Protest hareketleri Nijerya'da yeni bir olgu olmasa da, #EndSARS, Twitter (x) ve Instagram gibi platformların örgütlenme ve katılım için birincil araçlar olarak kullanıldığı, dijital olarak koordine edilen aktivizme doğru bir dönüm noktası oldu. Jürgen Habermas'ın Kamusal Alan Teorisi, Manuel Castells'in Ağ Toplumu çerçevesi ve Çerçeveleme Teorisi'nden yararlanan bu çalışma, sosyal medyanın kolektif kimliği, kapsayıcılığı ve merkezi olmayan mobilizasyonu nasıl teşvik ettiğini analiz etmektedir. Dijital alanların gençlerin adaletsizlikle ilgili ortak anlatılar oluşturmasına, gösterileri koordine etmesine, kaynakları harekete geçirmesine, marjinalleşmiş sesleri duyurmasına ve uluslararası dayanışmayı çekmesine nasıl olanak sağladığını araştırıyor. Yarı yapılandırılmış görüşmeler ve sosyal medya içeriği analizi gibi nitel yöntemler kullanılarak, hareketin çevrimiçi varlığını tanımlayan stratejiler ve kalıplar inceleniyor. Bulgular, sosyal medyanın sadece bir iletişim kanalı olarak değil, aynı zamanda sivil katılım ve dijital direniş için dönüştürücü bir arena olarak da işlev gördüğünü göstermektedir. Geleneksel medya denetleyicilerini atlayan sanal bir kamusal alan yaratırken, yanlış bilgi, veri güvenilirliği sorunları, ademi merkeziyetçilik sınırları ve protesto sonrası katılımın sürdürülmesi gibi zorluklar devam etmiştir. Genel olarak, çalışma, sosyal medyanın yapısal çatışmaları bağımsız olarak çözemese de, hesap verebilirlik, kolektif eylem ve demokratik katılım için güçlü bir katalizör olmaya devam ettiğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the role of social media in shaping the formation, mobilization, and conflict-resolution dynamics of the #EndSARS movement in Nigeria. Emerging in October 2020, the protests were largely driven by Nigerian youth demanding the disbandment of the Special Anti-Robbery Squad (SARS), a unit of the Nigerian Police Force widely accused of extrajudicial killings, extortion, torture, and other human rights abuses. Although protest movements are not new in Nigeria, #EndSARS marked a turning point toward digitally coordinated activism, with platforms such as Twitter (x) and Instagram serving as primary tools for organization and engagement. Drawing on Jürgen Habermas' Public Sphere Theory, Manuel Castells' Network Society framework, and Framing Theory, the study analyzes how social media fostered collective identity, inclusivity, and decentralized mobilization. It explores how digital spaces enabled young people to construct shared narratives of injustice, coordinate demonstrations, mobilize resources, amplify marginalized voices, and attract international solidarity. Using qualitative methods, including semi-structured interviews and social media content analysis, the research investigates the strategies and patterns that defined the movement's online presence. The findings show that social media functioned not only as a communication channel but as a transformative arena for civic participation and digital resistance. While it created a virtual public sphere that bypassed traditional media gatekeepers, challenges such as misinformation, data credibility issues, decentralization limits, and sustaining post-protest engagement persisted. Overall, the study argues that although social media cannot independently resolve structural conflicts, it remains a powerful catalyst for accountability, collective action, and democratic participation.