The role of media on conflict resolution in Mogadishu, Somalia.
Mogadişu, Somali'de çatışma çözümünde medyanın rolü.
  1. Tez No: 815157
  2. Yazar: NURADIN AHMED MOHAMUD
  3. Danışmanlar: DR. TUTOR MEMBER OF BAŞAK ÖZORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dayanıklı Raporlar, Çatışma Çözümleri, Medya tarafsızlığı, Balanced reports, Conflict resolution, Media Neutrality, Unbiased mass media
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları ve Uluslararası İlişkiler
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Somali'nin Mogadishu'daki çatışmalarda medyanın rolünü belirlemektir. Çalışma, Mogadishu, Somali'de çatışmaların çözülmesinde medyanın rolünü keşfetmek için açıklayıcı bir araştırma yaklaşımı kullandı. hem nitelikli hem de sayısal metodolojileri içeren çapraz bir anket kullanarak. Bu araştırma, iki grup insanı işe aldı ve odakladı: doğrudan veya dolaylı olarak medyaya katılan kuruluşların personeli ve geleneksel yaşlılar, siyasetçiler ve akademisyenler gibi tanınmış kişilerin önemli bilgilendiricileri. Kimyasal verileri elde etmek için, basit rastgele örnekleme kullanılarak 83 katılımcı seçildi. Buna ek olarak, nitelikli verileri elde etmek için amaçlı örnekleme kullanılarak röportaj için üç önemli birey seçildi. Verileri toplamak için anketler ve röportajlar kullanıldı. Sosyal Bilimler için İstatistik Paketini (SPSS) kullanarak, kvantifik veriler açıklayıcı istatistikler kullanılarak incelenmiştir. Araştırmanın ana sonucu Somali medyasının tarafsız olduğu, dengeli raporlar kullanıldığı, ayrımsız olduğu ve Somali çatışmasının çözümüne olumlu katkıda bulunduğuydu. Ayrıca, araştırma, kamu ve özel radyo ve televizyon istasyonlarının kamu bilincini artırmak, birlikte yaşayan topluluklar arasındaki anlaşmazlıkları azaltmak ve dengeli haber yayınları sağlamak için birlikte çalıştığını göstermektedir. Bilgi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, halk arasında sorunlara neden olmasını önlemek için kanunlar ve düzenlemeler geliştirmelidir. Kabine, her iki evi için de kurallar ve düzenlemeler hazırlamalıdır: alt ve üst evler (also known as the House of Representatives and the Senate). Son olarak, hem alt evi hem de üst evi kabin tarafından hazırlanan kurallara ve düzenlemelere geçmelidir.
Özet (Çeviri)
The primary goal of this research is to determine the role of the media in conflict resolution in Mogadishu, Somalia. The study used a descriptive research approach to explore the role of the media in conflict resolution in Mogadishu, Somalia. using a cross-sectional survey that included both qualitative and quantitative methodologies. This research employed and focused on two groups of people: the personnel of organizations that engage with the media directly or indirectly, and important informants from well-known individuals such as traditional elders, politicians, and academics. To acquire quantitative data, eighty-three participants were selected using simple random sampling. In addition, three prominent individuals were chosen for interviews using purposive sampling to acquire qualitative data. Questionnaires and interviews were used to gather data. Using the Statistical Package for Social Science (SPSS), the quantitative data were examined using descriptive statistics. The study's main result was that Somali media are neutral, employ balanced reports, are unbiased, and contribute positively to Somali conflict resolution. Furthermore, the research suggests that public and private radio and television stations collaborate to improve public awareness, reduce disputes among communities that coexist, and provide balanced news broadcasts. The Ministry of Information, Culture, and Tourism should develop and submit to cabinet laws and regulations to prevent disinformation from causing trouble among people. The cabinet should draft the rules and regulations for both houses: the lower and upper houses (also known as the House of Representatives and the Senate). Finally, both houses—the lower house and the upper house—should pass the rules and regulations drafted by the cabinet.