Görsel sanatlar dersinde atık malzemelerle yapılan asamblaj çalışmalarının öğrencilerin yaratıcılığı ile sürdürülebilir yaşam ve çevre bilincine yönelik tutumlarına etkisi
The effect of assembly works made with waste materials in visual arts courses on students' creativity and attitudes towards sustainable living and environmental awareness
- Tez No: 1008765
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE BOLU SERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Asamblaj, Eğitim bilimleri enstitüsü, Görsel sanatlar dersi, Görsel sanatlar eğitimi, Çevresel sürdürülebilirlik, Assemblage, Education Science institude, Visual arts course, Visual arts education, Sustainable environment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, görsel sanatlar dersinde atık malzemeler kullanılarak gerçekleştirilen asamblaj çalışmalarının ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin yaratıcılık düzeyleri ile sürdürülebilir yaşam, çevre bilincine yönelik tutum ve davranışları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma, nicel araştırma yaklaşımı çerçevesinde tek gruplu ön test–son test deneysel desen kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini ilköğretim II. kademede öğrenim gören 6. sınıf öğrencileri, örneklemini ise 2024–2025 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş ili Dulkadiroğlu ilçesinde bulunan Dede Korkut Ortaokulunda öğrenim gören 6. sınıf şubeleri arasından olasılıklı örnekleme yöntemlerinden küme örnekleme yoluyla belirlenmiş 6/D sınıfına devam eden 35 öğrenciden oluşturmaktadır. Veriler üç aşamada toplanmıştır: ön test, uygulama süreci ve son test. Ön testte öğrencilerin sürdürülebilir yaşam ve çevre bilincine yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla Tutum Ölçeği uygulanmış; çevre, atık, geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik kavramlarına ilişkin bilgi yapılarını ortaya koymak için Kavram Haritası tekniğinden yararlanılmıştır. Uygulama sürecinde, çevre sorunları, atık yönetimi, çevre kirliliği ve sürdürülebilir yaşam temalarını içeren etkinlikler planlanmış; öğrenciler çevreden temin ettikleri atık malzemeleri sınıflandırarak asamblaj teknikleriyle sanatsal ürünler ortaya koymuşlardır. Bu süreçte öğrencilerin yaratıcı düşünme becerileri ve çevresel farkındalıkları, ürün değerlendirme formu aracılığıyla sistematik olarak değerlendirilmiştir. Son test aşamasında ise aynı ölçme araçları yeniden uygulanarak öğrencilerin tutum ve kavramsal düzeylerindeki değişim belirlenmiştir. Betimsel ve karşılaştırmalı analiz teknikleriyle yapılan değerlendirmeler sonucunda, atık malzemelerle gerçekleştirilen asamblaj çalışmalarının öğrencilerin yaratıcılık düzeylerini desteklediği; sürdürülebilir yaşam ve çevre bilincine yönelik tutumlarında ise olumlu yönde anlamlı değişimler oluşturduğu ortaya konmuştur. Bu bulgular, görsel sanatlar dersinde atık malzeme temelli uygulamaların hem sanatsal hem de çevresel kazanımlar açısından etkili bir eğitim yaklaşımı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effect of assemblage works created using waste materials in visual arts classes on the creativity levels and attitudes and behaviors toward sustainable living and environmental awareness of 6th grade middle school students. The study was conducted using a single-group pretest-posttest experimental design within a quantitative research approach. The population of the study consisted of 6th grade students enrolled in the second stage of primary education, and the sample consisted of 35 students from class 6/D, selected through cluster sampling from among the 6th grade classes at Dede Korkut Middle School in the Dulkadiroğlu district of Kahramanmaraş province during the 2024–2025 academic year. Data were collected in three stages: pre-test, implementation process, and post-test. In the pre-test, the Attitude Scale was applied to determine students' attitudes towards sustainable living and environmental awareness; the Concept Map technique was used to reveal their knowledge structures regarding the concepts of environment, waste, recycling, and sustainability. During the implementation process, activities covering environmental issues, waste management, environmental pollution, and sustainable living were planned; students classified waste materials obtained from the environment and created artistic products using assembly techniques. During this process, students' creative thinking skills and environmental awareness were systematically evaluated using a product evaluation form. In the final test phase, the same measurement tools were reapplied to determine changes in students' attitudes and conceptual levels. Evaluations conducted using descriptive and comparative analysis techniques revealed that assemblage work using waste materials supported students' creativity levels and produced meaningful positive changes in their attitudes toward sustainable living and environmental awareness. These findings demonstrate that waste material-based applications in visual arts classes are an effective educational approach in terms of both artistic and environmental gains.