Public perceptions of 'the other's' heritage: Ottoman heritage in Greece and Byzantine heritage in Turkey
Kamu gözünden 'ötekilerin' kültürel mirası: Yunanistan'daki Osmanlı mirası ve Türkiye'deki Bizans mirası
  1. Tez No: 1008767
  2. Yazar: HAKAN TARHAN
  3. Danışmanlar: PROF. YEŞİM TONGA URIARTE, PROF. DR. DİMİTRİS PLANTZOS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Kamu Yönetimi, Tarih, Archeology, Public Administration, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel kimlik, Kültürel miras, Milli kimlik, Mimari miras, Ortak miras, Cultural identity, Cultural heritage, National identity, Architectural heritage, Common heritage
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Imt Instıtute For Advanced Studıes-Lucca (scuola Imt (ıstıtuzıonı, Mercatı, Tecnologıe)) Dı Altı Studı Dı Lucca
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Miras Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Kültürel miras ve kimlik arasında uzun süredir kabul görmüş bir ilişki mevcuttur. Aralarındaki bu ilgiden dolayı geçmiş ve geçmişten kalan materyallerin siyasi amaçlar için kullanımı devletler tarafından antik çağlardan başlayarak günümüze kadar aktif olarak ve yaygın şekilde uygulanan bir pratik haline gelmiştir. Modern devletler, kendi 'ulusal kimlik' ve 'ulusal miras' tanımlarını oluşturarak bu süreçte aktif rol almışlardır. Bu seçim süreçleri, ulusal tarih yazımıyla 'uyumsuz' olan geçmişlerin ve kalıntıların dışlanmasını, dolayısıyla kasıtlı ya da kasıtsız olarak 'Ötekilerin' kültürel mirasının yok edilmesini de beraberinde getirmiştir. Toplum hafızasında yer etmelerinden dolayı tarihi anıtlar bu süreçten en çok etkilenen nesneler olmuşlardır. Bu çalışma, Yunanistan'daki Osmanlı kültürel mirası ve Türkiye'deki Bizans kültürel mirası üzerine odaklanarak, kültürel mirasın ulusal anlatılardan dışlanmasının tarihi ve güncel etkilerini incelemektedir. Araştırma, 'kamu' kavramının iki yönüne odaklanmaktadır: devlet ve halk. Çalışma Yunanistan ve Türkiye'deki kültürel miras kanunlarını eleştirel bir şekilde analiz ederken aynı zamanda 'Ötekilerin' kültürel mirası hakkında bu devletlerin uyguladığı güncel kültürel politikaları da incelemektedir. Halkların kültürel mirasa dair algıları, her iki ülkede de yürütülen kamuoyu yoklamalarıyla iki ayrı vaka çalışması üzerinden incelenmiştir. Bu araştırma modern toplumlar ve miras literatürünü çok yakından ilgilendiren 'miras ve kimlik' gibi güncel konuları işlemektedir. Söz konusu çalışmanın özgünlüğü, araştırma kapsamından, yani Yunanistan ve Türkiye'deki Ötekilerin kültürel mirasına odaklanmasından ve ortaya koyduğu yenilikçi sonuçlardan kaynaklanmaktadır. Özetle bu çalışma, halkların ve devletlerin 'Ötekilerin' kültürel mirası hakkındaki görüşlerinin birbiriyle ne denli ilişkili olduğunu ve bu ilişkinin genellikle devletlerin politikaları tarafından şekillendirildiğini göstermektedir. Osmanlı mirasının Yunanistan kültürel miras yönetimine dahil edilmesi halkın bakış açısını olumlu yönde etkilemiştir. Türkiye'de ise Bizans mirasına yönelik 'ötekilik' duygusu halk tarafından hala hissedilmektedir. Öte yandan bu mirasın çeşitli şekillerde kullanılmasından doğacak olası fayda beklentileri ise bu mirasın kamu tarafından daha iyi korunmasını sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The relationship between cultural heritage and identity has long been acknowledged. Due to this relevance, utilizing past and its material remains for political purposes has been a common practice for the states; a phenomenon that has its roots in antiquity and is still actively used. Modern states have been active agents in this process by defining what constitutes their 'national identity' and 'national heritage'. This selection brings together the exclusion of the pasts and their remains that are 'dissonant' with the national historiography, thus resulting in the deliberate and non-deliberate destruction of 'the Other's' heritage. Due to their attachment to public memory, historical monuments are the most affected subjects of this process. This study investigates the historical and contemporary effects of 'exclusion' of cultural heritage from the national narratives by focusing on the Ottoman heritage in Greece and the Byzantine heritage in Turkey. The research focuses on the two particular aspects of 'public': the state and the people. It critically analyses cultural heritage laws in Greece and Turkey and the states' contemporary cultural policies with regards to 'the Other's' heritage. People's perceptions of heritage are investigated through public opinion surveys conducted in two case studies from the two countries. The research deals with a topical subject, 'heritage and identity', which is of high relevance to contemporary societies and the heritage literature. Its originality lies in its scope, 'the Other's' heritages in Greece and Turkey, and the novel results it produces. In summary, the research shows that people's and states' perceptions of 'the Other's' heritage are interrelated and mostly governed by the states' policies. The inclusion of the Ottoman heritage in the cultural heritage management in Greece has positively influenced the people's perceptions. In Turkey, the 'otherness' of the Byzantine heritage is still felt by the people, but the potential benefits of their utilization enhance their protection by the public.