Filisitin edebiyatı yazarlarından Yahya Sinvar'ın eş-Şevk ve'l-Karanful adlı romanının incelenmesi
An analysis of the novel esh-Shawq wa'l-Qaranful by Yahya Sinwar one of the authors of Palestinian literature
  1. Tez No: 1008792
  2. Yazar: EMRE KÜÇÜKDURMUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF SAMİ SAMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap edebiyatı, Arabian literature
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Çalışma, Hamas'ın siyasî liderlerinden Yahya Sinvar'ın kaleme aldığı eş-Şevk ve'l-Karanful adlı romanı edebî açıdan incelemektedir. Sinvar eseri İsrail hapishanelerinde yazmıştır. 2004 yılı sonunda eser gizlice dışarı çıkarılmıştır. Roman, 1967-2004 yılları arasını kapsar. Ana karakter Ahmed'in gözünden İsrail zulmünü ve bu zulme karşı direnişi anlatır. Çalışmada romanın yapısal ve biçimsel özellikleri ele alınmaktadır. Anlatıcı, bakış açısı, zaman, mekân ve şahıs kadrosu ayrı ayrı incelenmektedir. Üslup ve tema boyutu da çalışmanın kapsamı içindedir. Çok seslilik, leitmotiv ve alegori gibi anlatım teknikleriyle teşbih ve tıbak gibi edebî sanatlar değerlendirilmektedir. Tematik açıdan roman, şehadet, Mescid-i Aksâ'ya bağlılık, işgale karşı direniş, esaret psikolojisi ve işbirlikçilik olaylarını işlemektedir. Çalışma, Sinvar'ın hayatını, içinde bulunduğu dönemi ve Filistin romancılığının tarihî gelişimini ele alan birinci bölümle başlamaktadır. Ardından yapı, biçim ve üslup incelemesi gelmektedir. Çalışma tema analizi ve bulgularla son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the novel esh-Shawq wa'l-Qaranful by Yahya Sinwar, one of the political leaders of Hamas, from a literary perspective. Sinwar wrote the work during his imprisonment in Israeli prisons, and it was smuggled out in late 2004. The novel spans the years 1967–2004 and narrates Israeli oppression and resistance against it through the eyes of the protagonist Ahmed. The study addresses the novel's structural and formal features. Narrator, point of view, time, setting, and character are each examined separately. Stylistic and thematic dimensions also fall within the scope of the study. Narrative techniques such as polyphony, leitmotif, and allegory, as well as literary devices including simile, metaphor, and antithesis, are analyzed. Thematically, the novel deals with martyrdom, devotion to al-Masjid al-Aqsa, resistance to occupation, the psychology of captivity, and collaboration. The study opens with a first chapter covering Sinwar's life, the historical context in which he lived, and the historical development of Palestinian fiction. This is followed by an analysis of structure, form, and style. The study concludes with thematic analysis and findings.