Siber güvenlik kapsamında Usom ve Somelerin türk hukukundaki rolü
The role of national cyber incident response center and cyber incident response teams in Turkish law within the scope of cybersecurity
  1. Tez No: 1008878
  2. Yazar: DEFNE ÖNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim hukuku, Bilişim teknolojisi, Information lav, Information technology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim ve Teknoloji Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Dünyada teknoloji ve internet, kamu ve özel sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır. İnternete erişim ise, hayatın vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Bu nedenle, ülkeler yasal düzenlemeler ve yürüttükleri çeşitli çalışmalar ile güvenlik mekanizmalarını siber saldırılardan korumayı amaçlamaktadır. Bu çalışma ile, öncelikle Türkiye'nin ulusal güvenliğe dair siber savunma sistemini güçlendirmek için attığı adımlar incelenmiştir. Türkiye'nin siber güvenlik alanındaki organizasyon yapısı, kurumların işlevleri/ görevleri ve mevzuat kapsamında siber savunma alanındaki düzenlemelere yer verilmiştir. Ülkemizin siber güvenlik yapısını güçlendirmek adına önerilerde bulunulmuştur. Çeşitli ülkelerin siber savunma sistemleri ve siber güvenlikten sorumlu kurumların organizasyon yapısına da değinilmiştir. Siber olaylara müdahale etmek ve kritik altyapılarda ulusal/uluslararası koordinasyonun sağlanması adına kurulan USOM'un bünyesinde Kurumsal SOME ve Sektörel SOME bulunmaktadır. Kurumsal SOME; Bakanlıklar, müstakil kamu kurum ve kuruluşları ile bilgi işleme sahip diğer kamu kurumları ile iş birliği içerisinde çalışmalarını sürdürmektedir. Sektörel SOME ise enerji, finans, ulaştırma, kritik kamu hizmetleri, su yönetimi ve elektronik haberleşme konusunda uzmanlaşmış sektörler ile koordinasyonu temin etmektedir. USOM ve SOME'lerin Türkiye'nin siber güvenliğinin sağlanmasına yönelik etkinliğinin ve verimliğinin arttırılması bu çalışmanın temel amacı niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Technology and the internet are widely used regarding the public and private sectors in the world. Access to the internet has become an indispensable element of life. For this reason, countries aim to protect their security mechanisms from cyber-attacks with legal regulations and various studies they have arranged. This study primarily examines the steps taken by Turkey to strengthen its national defense in the field of cyber security system. Turkey's organizational structure regarding cyber security, the functions/ duties of institutions and regulations in the field of cyber defense within the scope of legislation are included. Suggestions have been made to strengthen our country's cyber security structure. The cyber defense systems of various countries and the organizational structure of institutions responsible for cyber security are discussed. National Cyber Incident Response Center, established to intervene in cyber incidents and ensure national/ international coordination in critical infrastructures, consists of Institutional Cyber Incident Response Team and Sectoral Cyber Incident Response Team. Institutional SOME continues its work in cooperation with ministries, independent public institutions and organizations, and other public institutions including information processing. Sectoral Cyber Incident Response Team ensures coordination with sectors specialized in energy, finance, transportation, critical public services, water management and electronic communications. The main objective of this study is to increase the effectiveness and efficiency of NCIRC and CSIRT for ensuring Turkey's cyber security.