Anyonik ve katyonik boyarmaddelerin aktif karbon üzerine adsorpsiyonu ve proses parametrelerinin optimizasyonu
Adsorption of anionic and cationic dyes onto activated carbon and optimization of process parameters
- Tez No: 1008975
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN AÇIKYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Aktif karbon, Metilen mavisi, Taguchi yöntemi, Adsorption, Activated carbon, Methylene blue, Taguchi method
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Endüstriyel faaliyetler sonucu ortaya çıkan atık su, özellikle barındırdığı kirleticiler nedeniyle su kirliliğinin en temel kaynağıdır. Atık su arıtımına yönelik çeşitli teknikler arasında adsorpsiyon, düşük maliyeti ve kolay uygulanabilir olması nedeniyle öne çıkmaktadır. Bu çalışma kapsamında, metilen mavisi ve asit sarısının sulu çözeltilerden ticari aktif karbon üzerine adsorpsiyon davranışı araştırılmıştır. Başlangıç boya konsantrasyonu, sıcaklık, karıştırma hızı, temas süresi, adsorban dozu ve pH dahil olmak üzere çeşitli parametrelerin adsorbe edilen boya miktarı üzerindeki etkisi, Taguchi deney tasarımı kullanılarak incelenmiştir. Metilen mavisinin için 200 mg/L başlangıç boya konsantrasyonu, 60 dakika temas süresi, 0,04 g/100 mL adsorbent dozu, pH 11, sıcaklık 328 K ve karıştırma hızı 150 rpm koşullarında gerçekleştirilen deneylerde adsorplanan boya miktarının ve sinyal/gürültü (S/N) oranının en büyük değer aldığı, asit sarısı için bu koşulların 200 mg/L başlangıç boya konsantrasyonu, 120 dakika temas süresi, 0,06 g/100 mL adsorbent dozu, pH 3, sıcaklık 338 K ve karıştırma hızı 175 rpm olduğu tespit edilmiştir. Optimum koşullar için teorik olarak hesaplanan adsorplanan ortalama boya miktarının metilen mavisi için 294,3 mg/g, asit sarısı için 291,3 mg/g olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak Taguchi deney dizaynının geleneksel tasarımlara göre az sayıda deney ile oldukça ekonomik bir yaklaşım olarak etkili sonuçlar ortaya çıkardığı ve bu yolla kısa sürede sonuç alınabildiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Wastewater generated as a result of industrial activities is the primary source of water pollution, particularly due to the pollutants it contains. Among the various techniques for wastewater treatment, adsorption stands out due to its low cost and ease of application. In this study, the adsorption behavior of methylene blue and acid yellow from aqueous solution onto commercial activated carbon has been investigated. The effect of various parameters, including initial dye concentration, temperature, stirring speed, contact time, adsorbent dosage, and pH, on the adsorbed dye amount has been investigated using Taguchi experimental design. In experiments conducted under conditions of 200 mg/L initial dye concentration, 60-minute contact time, 0.04 g/100 mL adsorbent dosage, pH 11, temperature 328 K, and stirring speed 150 rpm for methylene blue, the maximum adsorbed dye amount and signal-to-noise (S/N) ratio were obtained. For acid yellow, these conditions were determined to be 200 mg/L initial dye concentration, 120-minute contact time, 0.06 g/100 mL adsorbent dosage, pH 3, temperature 338 K, and stirring speed 175 rpm. Theoretically calculated optimum average adsorbed dye amounts were determined to be 294.3 mg/g for methylene blue and 291.3 mg/g for acid yellow. Consequently, it was concluded that the Taguchi experimental design yields effective results with a small number of experiments and is a highly economical approach compared to traditional designs, allowing for quick and efficient results.