The effect of art therapy intervention on children's emotional and psychological functioning: A multi-dimensional approach
Sanat terapisi müdahalesinin çocukların duygusal ve psikolojik işlevselliği üzerindeki etkisi: Çok boyutlu bir yaklaşım
- Tez No: 1009114
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel duygu düzenleme, Devlet okulları, Psikolojik iyi oluş, Psikolojik semptomlar, Sosyoekonomik statü, Türk çocukları, Ön ergenler, Öz yeterlilik algısı, İntermodal sanat terapisi, İstatistiksel deney tasarımı, Cognitive emotion regulation, State schools, Psychological well being, Psychological symptoms, Socio-economic status, Turkish children, Pre-adolescents, Self-efficacy belief, Intermodal arts therapy, Statistical experimental design
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, okul temelli ve yapılandırılmış dokuz haftalık bir grup sanat terapisi programının geç çocukluk ve erken ergenlik dönemindeki çocuklarda duygu düzenleme, psikolojik iyi oluş, öz-yeterlik ve psikolojik semptomlar üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırma, Türkiye'nin İstanbul ilinde sosyoekonomik açıdan dezavantajlı bir ilçede öğrenim gören çocuklarla yürütülmüş; tabakalı rastgele atamanın kullanıldığı ön test–son test kontrol gruplu bir araştırma deseni benimsenmiştir. Müdahale, duygusal ifade, psikolojik güvenlik ve sembolik anlam yaratma süreçlerini ön plana çıkarmıştır. Veriler, standartlaştırılmış öz-bildirim ölçekleri aracılığıyla ön test ve son test aşamalarında toplanmış; analizler Niyet Edilen Tedavi ilkesi doğrultusunda Tekrarlı Ölçümler için Karma Modeller kullanılarak gerçekleştirilmiş, sonuçların sağlamlığını değerlendirmek amacıyla ANCOVA duyarlılık analizleri ve doz-yanıt analizi de yapılmıştır. Bulgular, genel psikolojik semptomlar açısından gruba göre zaman içindeki değişimin anlamlı farklılık gösterdiğini; bu etkinin özellikle davranım sorunları gibi dışsallaştırma belirtilerinde belirgin olduğunu ve duyarlılık analizleriyle tutarlı biçimde desteklendiğini ortaya koymuştur. Buna karşılık içselleştirme belirtileri, duygu düzenleme güçlükleri, öz-yeterlik ve psikolojik iyi oluş değişkenleri açısından gruplara özgü anlamlı değişimler saptanmamıştır. Bu bulgular, kısa süreli okul temelli sanat terapisi müdahalelerinin erken ergenlik dönemindeki çocuklarda dışsallaştırma belirtilerinin azaltılmasında etkili olabileceğini; bununla birlikte daha derin kişisel değişimin daha uzun süreli müdahaleler gerektiriyor olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the effects of a structured, nine-week school-based group art therapy intervention on emotion regulation, psychological well-being, self-efficacy, and psychological symptoms in late childhood and early adolescence. A pretest–posttest controlled group design with stratified random assignment was employed with participants drawn from a socioeconomically disadvantaged district of Istanbul, Turkey. The intervention emphasized emotional expression, psychological safety, and symbolic meaning-making. Data were collected using standardized self-report measures at pre- and post-intervention and analyzed according to the intention-to-treat principle using Mixed Models for Repeated Measures, complemented by ANCOVA sensitivity analyses and a dose–response analysis. Results indicated that change over time differed significantly between groups for overall psychological symptoms, with effects particularly evident for externalizing symptoms including conduct problems, a pattern consistent across sensitivity analyses. No significant group-specific changes were observed for internalizing symptoms, emotion regulation difficulties, self-efficacy, or psychological well-being. These findings indicate that short-term school-based art therapy can effectively reduce externalizing symptoms in underserved early adolescent populations, while deeper intrapersonal change may require more sustained intervention.