Pediatrik vitiligo hastalarında oküler bulguların değerlendirilmesi
Evaluation of ocular findings in pediatric patients with vitiligo
  1. Tez No: 1009118
  2. Yazar: BERFİN DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURÇE CAN KURU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: adölesan, çocuk, göz belirtileri, gözyaşı, vitiligo, adolescent, child, eye manifestations, tears, vitiligo
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Vitiligo, melanositlerin kaybı sonucu gelişen depigmentasyon hastalığıdır. Melanositlerin yalnızca deride değil, gözde özellikle uveal trakt ve retina pigment epitelinde de bulunması, vitiligoda oküler yapıların da etkilenebileceğini düşündürmektedir. Erişkin hastalarda kuru göz, göz yüzeyi bozuklukları ve retinal pigment epitel değişiklikleri bildirilmiş olmakla birlikte, pediatrik vitiligoda oküler etkilenim yeterince aydınlatılamamıştır. Çalışmamızda pediatrik vitiligo hastalarında oküler yüzey parametreleri, refraksiyon değerleri, göz içi basıncı, santral korneal kalınlık ve fundus bulgularının sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması ve bu bulguların hastalığın klinik özellikleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Mayıs 2025-Mart 2026 tarihleri arasında SBÜ Sultan 2. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji polikliniğinde vitiligo tanısı alan 6–18 yaş arası 68 pediatrik hasta ile yaş ve cinsiyet uyumlu 68 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Tüm katılımcılarda gözyaşı kırılma zamanı, Schirmer testi, Oxford skoru, refraksiyon değerleri, göz içi basıncı, santral korneal kalınlık ve fundus bulguları değerlendirildi. Vitiligo grubunda ayrıca hastalık süresi, başlangıç yaşı, vitiligo tipi, tutulum lokalizasyonu, hastalık şiddet ve aktivite skorları ile otoimmün belirteçler kaydedildi. Bulgular: Gözyaşı kırılma zamanı, vitiligo grubunda her iki gözde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı biçimde kısa bulundu. Schirmer testi vitiligo grubunda daha düşük olmakla birlikte anlamlı değildi. Göz içi basıncı, santral korneal kalınlık, görme keskinliği, biyomikroskopik ve retinal bulgular gruplar arasında benzerdi. Kirpik poliozisi olan hastalarda Schirmer testi, tiroid otoantikor pozitif vitiligo hastalarında ise Schirmer testi ve gözyaşı kırılma zamanı değerleri her iki gözde anlamlı olarak daha düşüktü. Stabil vitiligo grubunda kuru göz sıklığı aktif gruba göre daha yüksekti. Sonuç: Pediatrik vitiligo hastalarında gözyaşı filmi stabilitesi erken dönemde bozulmakta; kirpik poliozisi ve tiroid otoantikor pozitifliği oküler yüzey etkileniminin klinik belirteçleri olabilmektedir. Buna karşın, ön segment ve fundus bulgularının büyük ölçüde korunmuş olması, pediatrik yaş grubunda yapısal oküler değişikliklerin henüz belirginleşmemiş olabileceğini göstermektedir. Bulgular, bu hastalarda gözyaşı filmi değerlendirmesinin ve multidisipliner izlemin önemini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Vitiligo is a depigmentation disorder caused by melanocyte loss. Since melanocytes are present not only in the skin but also in the eye, particularly in the uveal tract and retinal pigment epithelium, ocular structures may also be affected in vitiligo. Although dry eye, ocular surface abnormalities, and retinal pigment epithelium changes have been reported in adults, ocular involvement in pediatric vitiligo has not been fully clarified. This study aimed to evaluate ocular findings in pediatric vitiligo patients and compare them with healthy controls. Materials and Methods: The study included 68 pediatric patients aged 6–18 years diagnosed with vitiligo at the Dermatology Outpatient Clinic of SBU Sultan 2. Abdülhamid Han Training and Research Hospital between May 2025 and March 2026, and 68 age- and sex-matched healthy volunteers. Tear break-up time, Schirmer test, Oxford score, refractive values, intraocular pressure, central corneal thickness, and fundus findings were evaluated in all participants. In the vitiligo group, disease duration, age at onset, vitiligo type, lesion localization, disease severity and activity scores, and autoimmune markers were recorded. Results: Tear break-up time was significantly shorter in both eyes in the vitiligo group than in controls. Schirmer test values were lower in the vitiligo group, but not significantly. Intraocular pressure, central corneal thickness, visual acuity, biomicroscopic findings, and retinal findings were similar between groups. Schirmer test values were significantly lower in patients with eyelash poliosis, while both Schirmer test and tear break-up time values were significantly lower in vitiligo patients with positive thyroid autoantibodies. Dry eye was significantly more frequent in the stable vitiligo group than in the active group. Conclusion: Tear film stability may be impaired early in pediatric vitiligo, while anterior segment and fundus findings were largely preserved. Eyelash poliosis and thyroid autoantibody positivity may indicate ocular surface involvement. These findings support the importance of tear film evaluation and multidisciplinary follow-up.