Robotik kodlama uygulamalarının 3. sınıf öğrencilerinin problem çözme becerilerine, yansıtıcı düşünme becerilerine ve kodlamaya yönelik tutumlarına etkisi
The effect of robotic coding applications on 3rd grade students' problem solving skills, reflective thinking skills and attitude towards coding
  1. Tez No: 966380
  2. Yazar: SEVCAN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU ŞENLER PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: fen bilimleri, robotik kodlama, ilkokul, problem çözme, yansıtıcı düşünme becerileri, tutum, science education, robotic coding, primary school, problem-solving, reflective thinking skills, attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı, fen bilimleri dersinde blok tabanlı kodlama etkinliklerinin kullanımının; ilkokul öğrencilerinin problem çözme becerileri, yansıtıcı düşünme becerileri ve robotik kodlamaya yönelik tutumları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma sürecinde nicel araştırma yöntemlerinden biri olan, zayıf deneysel desenlerden tek gruplu ön test-son test deseni kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini, Muğla ili Menteşe ilçesinde yer alan bir devlet ilkokulunda öğrenim görmekte olan 33 3. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada, öğrencilerle 3. sınıf fen bilimleri dersi kapsamında yer alan“Çevremizdeki Işık ve Sesler”ile“Canlılar Dünyasına Yolculuk”ünitelerine ait kazanımlara yönelik etkinlikler yürütülmüştür. Bu etkinlikler, araştırmacı tarafından geliştirilmiş ve LEGO Mindstorms Education EV3 seti kullanılarak uygulanmıştır. İlgili set; robotik uygulamalar aracılığıyla programlama ilkelerini öğretmek, algoritmik düşünmeyi geliştirmek ve öğrencilere uygulamalı öğrenme fırsatları sunmak amacıyla tasarlanmıştır. Uygulama süreci, iki haftalık bir pilot çalışmanın ardından altı hafta boyunca fen bilimleri kazanımlarına yönelik robotik kodlama etkinlikleriyle devam etmiştir. Uygulama sonunda öğrencilerin fen bilimleri dersindeki kazanımlarla ilişkili ürünler oluşturmaları sağlanmıştır. Veri toplama sürecinde, öğrencilerin problem çözme becerilerini ölçmek amacıyla“İlköğretim Düzeyindeki Çocuklar İçin Problem Çözme Envanteri”(Serin ve diğerleri, 2010), yansıtıcı düşünme becerilerini değerlendirmek için“Problem Çözmeye Yönelik Yansıtıcı Düşünme Becerisi Ölçeği”(Kızılkaya ve Aşkar, 2009) ve kodlamaya yönelik tutumlarını belirlemek için“Robotik Kodlama Tutum Ölçeği”(Altun Yalçın ve diğerleri, 2020) kullanılmıştır. Ön test ve son test verileri bağımlı gruplar t-testi ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, öğrencilerin problem çözme ve yansıtıcı düşünme becerileri açısından ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir farklılık saptanmazken; robotik kodlamaya yönelik tutumlarında anlamlı bir artış olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin problem çözme becerileri, yansıtıcı düşünme becerileri ve robotik kodlamaya yönelik tutumlarının gelişimini desteklemek amacıyla, robotik kodlama etkinliklerinin daha uzun süreli ve sistematik şekilde planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the impact of using block-based coding activities in science classes on elementary school students' problem-solving skills, reflective thinking abilities, and attitude towards robotic coding. The research employed a weak experimental design, specifically a one-group pretest-posttest design, which is one of the quantitative research methods. The study sample consisted of 33 third-grade students enrolled in a public primary school located in the Menteşe district of Muğla, Türkiye. The study focused on the science curriculum units“Light and Sound in Our Environment”and“Journey into the World of Living Things”for third grade. Activities targeting these units' learning outcomes were developed by the researcher and implemented using the LEGO Mindstorms Education EV3 set. This set, developed by the Lego company, is designed to teach programming principles, foster algorithmic thinking, and support hands-on learning through robotic applications. Following a two-week pilot implementation, the main intervention lasted six weeks and involved robotic coding activities aligned with science learning outcomes. At the end of the intervention, students were encouraged to create tangible products related to the science content using the tools provided. Data were collected using three instruments: the“Problem Solving Inventory for Children at the Primary Education Level”(Serin et al., 2010), the“Reflective Thinking Skills Scale Toward Problem Solving”(Kızılkaya & Aşkar, 2009), and the“Robotic Coding Attitude Scale”(Altun Yalçın et al., 2020). The pretest and posttest data were analyzed using the paired samples t-test. The results revealed no statistically significant difference between pretest and posttest scores in students' problem-solving and reflective thinking skills. However, a significant improvement was observed in students' attitude towards robotic coding. In order to support the development of students' problem solving skills, reflective thinking skills and attitude towards robotic coding, it is suggested that robotic coding activities should be planned in a longer and systematic way.