TENSILE CHARACTERIZATION OF ANKLE CUT-STRIPS AND DEVELOPMENT OF MODELS TOAPPROXIMATE THE LAPLACE'S LAW
Ayak Bileği Kesit Şeritlerinin Çekme Davranışlarının Belirlenmesi ve Laplace Yasasına Yaklaşık Modellerin Geliştirilmesi
- Tez No: 1009138
- Danışmanlar: Assistant Professor. ADNAN AHMED MAZARİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Varis çorapları, Compression stockings
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Technıcal Unıversıty Of Lıberec
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Kompresyon çoraplarının çekme özellikleri, yeterli radyal basıncın uygulanmasında hayati bir rol oynar ve bu durum doğrudan ürünün performansı ve kullanım ömrü ile ilişkilidir. Bu özellikler, farklı malzeme türleri ve makine ayarları kullanılarak elde edilir. Bu bilimsel çalışmada, çorap numuneleri ticari olarak temin edilmiş ve fiziksel, yapısal ve çekme özellikleri ile kompresyon basıncının uygulanma teorisini değerlendirmek amacıyla kesilmiştir. Bu nedenle, mevcut araştırma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, analiz amacıyla hazırlanan çorap şerit numunelerinin bilimsel bir çekme karakterizasyonunu sunmaktadır; pratik uzama altındaki kuvvet ile deneysel basınç (Ps) arasındaki karşılaştırma, çekme indeksleri ile deneysel basınç (Ps) ve pratik uzama altındaki kuvvet arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bu çekme indeksleri; yükleme enerjisi (W), boşaltma enerjisi (W'), histerezis (H) ve çekme doğrusallığıdır (TL). Sonuçlar, pratik uzama altındaki kuvvet değerinin (F1), deneysel basıncı (Ps) açıklamada önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca, çekme indekslerinin (W, W', H ve TL) pratik uzama altındaki kuvvet ve deneysel basınç ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gösterdiği (R² değeri = orta-güçlü) sonucuna varılmıştır. İkinci bölüm, modelleme tekniği ve Laplace yasasının dönüştürülmesi kullanılarak kompresyon basıncının teorik bir incelemesini içermektedir. Bu teknik, özellikle deforme olmuş genişlik (wf), gerçek gerilme (σt), logaritmik gerinim (εt) ve gerçek elastisite modülü (Et) gibi bazı bilinmeyen parametrelerin ortaya çıkarılmasına yardımcı olmuştur. Bu parametreler kullanılarak Laplace yasası iki yeni matematiksel modele dönüştürülmüştür: Model 1 (T.Y.M); gerçek Young modülüne dayalı ve Model 2 (E.Y.M); mühendislik Young modülü ve deforme olmuş genişliğe (wf) dayalıdır. Bunun yanı sıra, sonuçlar dönüştürülmüş modellerin (Model 1 ve Model 2) ve temel Laplace yasasının deneysel basınca (Ps) iyi bir yaklaşım sağladığını ortaya koymuştur. Mevcut modeller de etkinliklerini analiz etmek amacıyla deneysel basınç ile karşılaştırılmıştır. Yeni geliştirilen modellerin, orijinal Laplace yasası ile istatistiksel karşılaştırması sonucunda, bu modellerin temel Laplace yasasına güçlü ve anlamlı bir yakınsama gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Tensile properties of compression socks play a vital role to exert the adequate radial pressure, directly linked to their work performance, and working life. These properties are deployed using various type of materials and machine adjustments. In this scientific research work, socks samples were commercially bought and cut to evaluate their physical, structural, tensile properties and theory of exertion of compression pressure. So, current research work is comprised of two parts. Part 1 presents a scientific tensile characterization of the sock's cut-strip hauled to analyze; force at practical extension compared to experimental pressure (Ps), comparison between tensile indices, experimental pressure (Ps) and force at practical extension. These tensile indices include; loading energy (W), unloading energy (W´), hysteresis (H), and tensile linearity (TL). Results showed that the force value at practical extension (FL) impart the significant influence to explain experimental pressure (Ps). It was also concluded that the tensile indices (W, W´, H, and TL) statistically shows significancy (R2- value = moderate-strong) to force at practical and experimental pressure. Part 2 is comprised of a theoretical investigation of compression pressure using the modelization technique and transformation of the Laplace's law. This technique helped to explore some unknown parameters especially, deformed width (wf), true stress (σT)/ logarithmic strain (εT)/true modulus (ET). Using these unknown parameters; Laplace's law was transformed to two new mathematical models; Model 1 (T.Y.M); based on true Young's modulus and Model 2 (E.Y.M); based on engineering Young's modulus and deformed width (wf). Furthermore, the results revealed that the transformed models; model 1 and model 2 and basic Laplace's law have well approximation to experimental pressure (Ps). Existing models were also compared to experimental pressure to analyze their efficacy. Newly transformed models were also statistically compared to original Laplace's law revealed that newly developed models have strong significant approximation to basic Laplace's law.