Profesyonel ve amatör lig kategorilerinde mücadele eden futbolcuların uyku davranışlarının analizi
Analysis of sleep behavior of soccer players in professional and amateur league categories
- Tez No: 1009173
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRKAN DİKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Uyku kalitesi, verimli uyku alışkanlığı, uyku bozukluğu, futbolcular, sporcu sağlığı, Spor, Sleep quality, effective sleep habits, sleep disorder, footballers, athlete health, Sports
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye futbol liglerinde aktif olarak görev yapan futbolcuların uyku kalitesi, verimli uyku alışkanlıkları, uyku bozukluğu düzeyleri ve sporla ilişkili faktörlerini incelemek ve bu değişkenlerin lig düzeyi ile uyku ilacı kullanımı açısından farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. Çalışma, nicel araştırma yaklaşımı kapsamında ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, farklı lig seviyelerinde mücadele eden toplam 244 erkek futbolcu oluşturmaktadır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu ve Sporcu Uyku Davranış Anketi (SUDA-TR) aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde öncelikle normallik varsayımları incelenmiş ve değişkenlerin normal dağılım göstermediği belirlenmiştir. Bu doğrultuda, analizlerde parametrik olmayan istatistiksel yöntemler tercih edilmiştir. Mann–Whitney U testi ve Kruskal–Wallis H testi ile grup karşılaştırmaları yapılmış, anlamlı farklılıkların belirlenmesi amacıyla Tamhane's T2 çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler ise Spearman korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları, futbolcuların oynadıkları lig düzeyine göre sporla ilişkili faktörler, uyku kalitesi ve uyku bozukluğu düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığını göstermektedir. Buna karşın, verimli uyku alışkanlığı değişkeni açısından lig düzeylerine göre sınırlı ancak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Özellikle 1. Lig futbolcularının verimli uyku alışkanlığı puanlarının Amatör Lig ve BAL Ligi futbolcularına kıyasla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Uyku ilacı kullanan futbolcuların ise uyku bozukluğu düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca korelasyon analizleri, sporla ilişkili faktörler ile uyku kalitesi arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, futbolcularda uyku düzeninin yalnızca lig seviyesiyle açıklanamayacağını; bireysel alışkanlıklar, uyku davranışları ve sporla ilişkili faktörlerin birlikte ele alınması gerektiğini göstermektedir. Bu çalışma, futbolcuların uyku davranışlarının performans ve sağlık açısından önemini vurgulamakta ve tüm lig seviyelerinde uykuya yönelik farkındalık çalışmalarının gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the sleep quality, effective sleep habits, levels of sleep disorders, and sports-related factors of footballers actively playing in Turkish football leagues, and to reveal whether these variables differ in terms of league level and sleep medication use. The study was conducted using a correlational survey model within the scope of a quantitative research approach. The sample of the study consisted of a total of 244 male footballers competing at different league levels. Data were collected using a Personal Information Form and the Athlete Sleep Behaviour Questionnaire (SUDA-TR). In the analysis of the data, the normality assumptions were first examined, and it was determined that the variables did not show a normal distribution. Accordingly, non-parametric statistical methods were preferred in the analyses. Group comparisons were performed using the Mann–Whitney U test and the Kruskal–Wallis H test, and Tamhane's T2 multiple comparison test was used to determine significant differences. The relationships between variables were evaluated using Spearman's correlation analysis. The research findings indicate that there is no statistically significant difference in terms of sports-related factors, sleep quality, and sleep disorder levels among footballers based on the league level they play in. However, limited but significant differences were identified in terms of the productive sleep habit variable according to league levels. Specifically, it was determined that the efficient sleep habit scores of First League footballers were higher than those of Amateur League and BAL League footballers. It was also found that footballers who used sleeping pills had higher levels of sleep disorder. Furthermore, correlation analyses revealed a positive and significant relationship between sports-related factors and sleep quality. The findings indicate that sleep patterns among footballers cannot be explained solely by league level; individual habits, sleep behaviours, and sports-related factors must be considered together. This study emphasises the importance of sleep behaviours among footballers in terms of performance and health and highlights the necessity of sleep awareness initiatives across all league levels.