Açık kalp ameliyatı uygulanacak hastalarda ameliyat öncesi kırılganlık düzeyinin ameliyat sonrası erken dönemde seçilmiş hasta sonuçlarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the impact of preoperative frailty level on early postoperative patient outcomes in patients undergoing open heart surgery
  1. Tez No: 1009440
  2. Yazar: ELİF AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Nursing, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi-kardiyovasküler, Kardiyovasküler hemşirelik, Surgery-cardiovascular, Cardiovascular nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, açık kalp cerrahisi uygulanan hastaların kırılganlık düzeylerinin ameliyat sonrası seçilmiş hasta sonuçlarını etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Kesitsel, korelasyonel ve tanımlayıcı tipteki çalışmanın örneklemini bir şehir hastanesinin Kalp Damar Cerrahi Servisi'nde yatan, Haziran 2025- Ocak 2026 tarihleri arasında açık kalp cerrahisi uygulanan 132 birey oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Hasta Tanıtıcı Özellikler Formu, Cerrahi Korku Ölçeği (CKÖ), NRS Beslenme Riski Ölçeği, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği, Frail Kırılganlık Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS 27.0(Statistical Package for Social Sciences) kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma için etik kurul onayı, kurum izni ve hastalardan yazılı onam alınmıştır. Hastaların Kırılganlık puan ortalaması 1,96±1,33 olarak saptanmıştır. Kırılganlık puanı ile cinsiyet ve kardiyopulmoner bypass süresi arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Yaş, beden kütle indeksi, cerrahi korku ölçek puanı, hastane anksiyete ve depresyon ölçek puanı gibi bazı değişkenler ile kırılganlık puanı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Çalışma sonucunda açık kalp cerrahisi uygulanan hastalarda kırılganlığın önemli bir belirleyici olduğunu ve komplikasyon gelişimi ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu nedenle hastaların ameliyat öncesi dönemde kırılganlık açısından değerlendirilmesi, riskli hastaların erken belirlenmesi ve uygun hemşirelik girişimlerinin planlanması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the factors affecting postoperative selected patient outcomes in patients undergoing open-heart surgery, with a focus on their frailty levels. The sample of this descriptive, cross-sectional, and correlational study consisted of 132 individuals who underwent open-heart surgery and were hospitalized in the Cardiovascular Surgery Service of a city hospital between June 2025 and January 2026. Data were collected using the Patient Identification Form, the Surgical Fear Questionnaire (SFQ), the NRS Nutritional Risk Scale, the Hospital Anxiety and Depression Scale, and the FRAIL Scale. Data were analyzed using SPSS version 29.0 (Statistical Package for the Social Sciences). Ethical approval, institutional permission, and written informed consent from all patients were obtained for the study. The mean frailty score of the patients was found to be 1.96 ± 1.33. A significant association was identified between frailty scores and gender, as well as cardiopulmonary bypass duration. However, no significant relationship was found between frailty scores and variables such as age, body mass index, surgical fear scale scores, and hospital anxiety and depression scale scores.The results of the study indicate that frailty is an important determinant in patients undergoing open-heart surgery and is associated with the development of postoperative complications. Therefore, preoperative assessment of patients in terms of frailty, early identification of high-risk patients, and planning of appropriate nursing interventions are of critical importance