Fransız Buldog ırk köpeklerde diz ekleminin bilgisayarlı tomografi (BT) ile görüntülenmesi
Computed tomography (CT) examination of the knee joint in Frech Bulldog breed dogs
  1. Tez No: 1009521
  2. Yazar: GÜNAY AVCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SARIERLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, Cerrahi, Cerrahi-veteriner hekimlik, Diz eklemi, Köpek hastalıkları, Morfometrik analiz, Tıbbi görüntüleme, Veteriner hekimlik, Computed tomography, Surgery, Surgery-veterinary, Knee joint, Dog diseases, Morphometric analysis, Medical imaging, Veterinary medicine
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sağlıklı Fransız Buldog ırkı köpeklerde diz ekleminin bilgisayarlı tomografi ile incelenerek anatomik yapısının tanımlanması ve morfometrik ölçümler aracılığıyla ırka özgü normal referans değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmanın materyali, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Küçük Hayvan Kliniği'ne herhangi bir şikâyet ile getirilen diz eklemi muayenesinde bir şikâyeti olmayan Fransız buldog ırk köpekler oluşturmuştur. Çalışmanın verileri, transversal BT görüntüleri ile bunlardan yapılan MPR ile elde edilen sagittal ve dorsal görüntüler üzerinden alınan ölçümlerden oluşturulmuştur. Bulgular: Çalışmaya konu Fransız buldog ırkı köpeklerde sağ ve sol ekstremite ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmayan parametrelerde sağ ve sol ekstremite değerlerinin ortalamaları alınarak ırk bazlı referans değerler ortaya konmuştur. Bu doğrultuda mMPTA (89,86 ± 1,10°), aLDFA (90,36 ± 1,94°) gibi açı parametreleri, TU (105,01 ± 8,77 mm), fU (108,55 ±6,75 mm) gibi uzunluk parametreleri ve bu parametrelerden ölçülen ICWI (1,40 ± 0,10 mm), MICN (0,23 ± 0,01 mm) gibi indeks değerleri ölçülerek Tablo 16- Tablo 20 arasında sunulmuştur. İstatistik olarak sağ ve sol ekstremite arasında fark gözlenen MDTT, PAf, aCdPFA, PEA parametrelerine ait sağ ve sol ekstremite ölçüm değerleri ayrı olarak verilmiştir. Sonuç: Bu tez çalışmasında Fransız buldog ırk köpeklerde diz ekleminin bilgisayarlı tomografi kullanılarak detaylı morfometrik değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışma sonucunda ortaya konan ırka özel morfometrik verilerin, preoperatif tanı aşamasında radyolojik değerlendirmelerde ve cerrahi planlama sürecinde cerrah için temel birer kılavuz olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the knee joint of healthy French Bulldog dogs using computed tomography to define its anatomical structure and to determine breed-specific normal reference values through morphometric measurements. Materials and methods: The material for the study consisted of French Bulldog dogs brought to the Small Animal Clinic of the Department of Surgery, Faculty of Veterinary Medicine, Adnan Menderes University, Aydın, with no complaints during knee joint examination. The study data were obtained from measurements taken from sagittal and dorsal images derived from transverse CT images and MPRs made from these images. Results: In French bulldog dogs, which were the subject of the study, breed-based reference values were established by taking the averages of the right and left limb values for parameters where there was no statistically significant difference between the right and left limb measurements. In this regard, angle parameters such as mMPTA (89.86 ± 1.10°), aLDFA (90.36 ± 1.94°), length parameters such as TU (105.01 ± 8.77 mm), fU (108.55 ± 6.75 mm), and index values measured from these parameters, such as ICWI (1.40 ± 0.10 mm) and MICN (0.23 ± 0.01 mm), were measured and presented in Tables 16-20. The measurement values for the right and left extremities of the MDTT, PAf, aCdPFA, and PEA parameters, for which a statistically significant difference was observed between the right and left extremities, are given separately. Conclusion: In this thesis study, a detailed morphometric evaluation of the knee joint in French bulldog breed dogs was performed using computed tomography. It was concluded that the breed-specific morphometric data obtained in this study could serve as fundamental guidelines for surgeons in radiological evaluations during the preoperative diagnosis phase and in the surgical planning process.