Epiretinal membran cerrahisi yaptığımız hastalarda fonksiyonel ve anatomik sonuçlarımız
Our functional and anatomical results in patients who underwent epiretinal membrane surgery
- Tez No: 1009529
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN SAYGILI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Epiretinal membran, optik koherens tomografi, optik koherens tomografi anjiyografi, foveal avasküler zon, kapiller pleksus, Epiretinal membrane, optical coherence tomography, optical coherence tomography angiography, foveal avascular zone, capillary plexus
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, epiretinal membran cerrahisi uygulanan hastalarda cerrahi sonrası fonksiyonel ve anatomik değişimlerin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya epiretinal membran tanısı ile pars plana vitrektomi uygulanan hastalar dahil edildi. Olguların preoperatif, postoperatif 3. ay ve 6. ay verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Fonksiyonel değerlendirme için düzeltilmiş en iyi görme keskinliği kullanılırken; anatomik analizde optik koherens tomografi ile retinal tabaka kalınlıkları ve optik koherens tomografi anjiyografi ile foveal avasküler zon, yüzeyel ve derin kapiller pleksus ile mikrovasküler parametreler incelendi. Bulgular: Cerrahi sonrası takiplerde retinal yapıda belirgin değişiklikler izlendi. Özellikle bazı retinal katman kalınlıklarında zamanla anlamlı azalma saptanırken, mikrovasküler parametrelerde farklı yönlerde değişimler gözlendi. Yüzeyel kapiller pleksus değerlerinde azalma, derin kapiller pleksus ve fraktal boyut gibi parametrelerde ise artış eğilimi dikkat çekti. Buna karşılık foveal avasküler zon alanında belirgin bir değişiklik izlenmedi. Tüm bu parametrelerde zaman noktaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulundu. Sonuç: Epiretinal membran cerrahisi sonrasında hem retinal yapı hem de mikrovasküler özelliklerde anlamlı değişiklikler meydana gelmektedir. Ancak bu değişimlerin tümü fonksiyonel iyileşme ile paralel seyretmeyebilir. Optik koherens tomografi ve optik koherens tomografi anjiyografi ile elde edilen parametrelerin birlikte değerlendirilmesi, cerrahi sonuçların daha kapsamlı yorumlanmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the postoperative functional and anatomical changes in patients undergoing epiretinal membrane surgery. Materials and Methods: Patients diagnosed with epiretinal membrane who underwent pars plana vitrectomy were included in the study. Preoperative, postoperative 3-month, and 6-month data were retrospectively analyzed. Best corrected visual acuity was used for functional assessment. Anatomical evaluation included retinal layer thickness measured by optical coherence tomography and microvascular parameters assessed by optical coherence tomography angiography, including the foveal avascular zone, superficial capillary plexus, and deep capillary plexus. Results: Postoperative follow-up revealed significant structural changes in the retina. A significant reduction was observed in certain retinal layer thicknesses over time, while microvascular parameters demonstrated variable trends. A decrease in superficial capillary plexus values and an increase in deep capillary plexus and fractal dimension were noted. In contrast, no significant change was observed in the foveal avascular zone area. Statistically significant differences were found among all time points for these parameters. Conclusion: Epiretinal membrane surgery leads to significant alterations in both retinal structure and microvascular characteristics. However, these changes may not always parallel functional improvement. Combined evaluation of optical coherence tomography and optical coherence tomography angiography parameters may provide a more comprehensive understanding of surgical outcomes.