İdiyopatik epiretinal membran cerrahisi uygulanan hastalarda okt evrelemesine göre görsel, anatomik ve fonksiyonel sonuçlara etki eden faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of factors affecting visual, anatomical, and functional outcomes based on oct staging in patients undergoing surgery for idiopathic epiretinal membrane
- Tez No: 916116
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA TİRYAKİ DEMİR, DR. MEHMET EGEMEN KARATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Epiretinal Mebran, Optik Koherens Tomografi Anjiografi, Ektopik İç Foveal Tabakalar, Cotton Ball belirtisi, Epiretinal Membrane, Optical Coherence Tomography Angiography, Ectopic Inner Foveal Layers, Cotton Ball Sign
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu çalışmada, idiyopatik epiretinal membran (ERM) nedeniyle pars plana vitrektomi (PPV) yapılan hastalarda preoperatif optik koherens tomografi (OKT) ve OKT anjiyografi (OKTA) bulgularının cerrahi sonrası görsel ve anatomik iyileşmeyi etkileyen faktörler olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, preoperatif evreleme ve OKTA parametrelerinin cerrahi sonuçlarla ilişkisi değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Haziran 2023-Haziran 2024 arasında kliniğimizde iERM nedeniyle PPV yapılan 79 hastanın 82 gözü çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar preoperatif EİFT evrelemesine göre sınıflandırılmıştır. Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 3. ve 6. aylarda görme keskinliği (EİDGK), OKT, OKTA ve 10-2 görme alanı bulguları değerlendirilmiştir. Retina kalınlıkları, foveal avasküler zon (FAZ) ve damar yoğunluğu parametreleri analiz edilmiştir. Bulgular: Ameliyat sonrası 3. ve 6. aylarda tüm hastalarda EİDGK'de anlamlı iyileşme görülürken, Evre 4 hastaların EİDGK değerleri Evre 2 ve 3 hastalara göre daha kötü bulundu. Santral makula kalınlığı (SMK) tüm gruplarda anlamlı şekilde azaldı; ancak Evre 4 hastalarda diğer evrelere göre anlamlı olarak daha yüksek kaldı. Temporal retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığı ve temporal radyal peripapiller kapiler pleksus (RPKP) damar yoğunluğu azaldı. Derin kapiler pleksus damar yoğunluğunda artış izlendi. Özellikle Evre 2 hastalarda foveal kontür oluşumu daha belirgindi. DRIL ve kistoid boşlukların preoperatif varlığı, daha kötü görme sonuçlarına işaret ederken, Cotton Ball belirtisi daha iyi görme sonuçlarıyla korele bulundu. Preoperatif görme keskinliği, cerrahi sonrası EİDGK'nin en güçlü belirleyicisi olarak bulundu. Peripapiller RPKD damar yoğunlunda artış, daha iyi postoperatif EİDGK ile ilişkili bulundu. FAZ alanı erken evrelerde daha fazla olup, ileri evrelerde daralmıştı. Sonuç: ERM cerrahisi sonrası tüm evrelerde görsel ve anatomik iyileşmeler sağlanmış, ancak ileri evrelerde iyileşmenin daha sınırlı olduğu görülmüştür. Preoperatif görme keskinliği, SMK, DLM bütünlüğü, DRIL, kistoid boşluklar ve Cotton Ball belirtisi gibi parametreler, cerrahi sonrası görsel ve anatomik sonuçları etkileyen önemli prediktörlerdir. Özellikle erken evrede cerrahi müdahale önerilmekte olup, preoperatif OKT ve OKTA bulgularının cerrahi prognozu öngörmede kritik öneme sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to assess the impact of preoperative optical coherence tomography (OCT) and OCT angiography (OCTA) findings on postoperative visual and anatomical outcomes in patients undergoing pars plana vitrectomy (PPV) for idiopatic epiretinal membrane (ERM). Additionally, the relationship between preoperative staging, OCTA parameters, and surgical outcomes was investigated. Materials and Methods: This prospective study included 82 eyes from 79 patients who underwent PPV for idiopathic ERM between June 2023 and June 2024. Patients were classified based on the preoperative Ectopic Inner Foveal Layers (EIFL) staging. Best-corrected visual acuity (BCVA), OCT, OCTA, and 10-2 visual field findings were evaluated preoperatively and at 3 and 6 months postoperatively. Retinal thickness, foveal avascular zone (FAZ), and vascular density parameters were analyzed. Results: Significant BCVA improvement was observed at 3 and 6 months postoperatively in all patients. However, Stage 4 patients had worse BCVA compared to Stage 2 and 3 patients. Central macular thickness (CMT) decreased in all groups postoperatively, but remained higher in Stage 4. Temporal retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness and temporal radial peripapillary capillary (RPC) vessel density decreased postoperatively, while deep capillary plexus (DCP) density increased. Foveal contour restoration was more prominent in Stage 2 patients. Preoperative disorganization of retinal inner layers (DRIL) and cystoid spaces correlated with poorer visual outcomes. In contrast, the presence of the Cotton Ball sign was associated with better visual results. Preoperative BCVA was the strongest predictor of postoperative BCVA. Increased peripapillary RPC vessel density was linked to better postoperative BCVA, while the FAZ area was larger in early stages and reduced in advanced stages. Conclusion: ERM surgery resulted in significant visual and anatomical improvements across all stages, though improvements were more limited in advanced stages. Key predictors of outcomes included preoperative BCVA, CMT, integrity of the external limiting membrane (ELM), DRIL, cystoid spaces, and the Cotton Ball sign. Early surgical intervention is recommended, and preoperative OCT and OCTA evaluation is essential for predicting surgical prognosis.