Alzheımer tedavisinde kullanılmak üzere tiyosemikarbazonların asetilkolinesteraz enzimi üzerindeki inhibitör etkilerinin biyokimyasal olarak incelenmesi
Biochemical investigation of the inhibitory effects of thiosemicarbazones on the acetylcholinesterase enzyme for use in alzheimer's treatment
- Tez No: 1009542
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVAN HASANOĞLU ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, Asetilkolinesteraz, Nikel, Platin, Tiyosemikarbazon, Alzheimer disease, Acetylcholinesterase, Nickel, Platinum, Thiosemicarbazone
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnorganik Kimya Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, biyolojik olarak aktif Tiyosemikarbazon türevlerinin sentezini ve bu bileşiklerin asetilkolinesteraz (AChE) enzimini inhibe etme etkinliğinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Araştırmanın odak noktası, Nikel (II) ve Platin (II) iyonları ile kompleksler oluşturan yeni Tiyosemikarbazon yapıların sentezine yöneliktir. Çalışmada, Tiyosemikarbazon iskelet yapısında iki farklı ligand sentezlenmiştir. Birinci ligand, 4-etil-3-tiyosemikarbazid, 2-amino-4-klorotiyazol-5-karbaldehit ve salisilaldehitin kondenzasyon reaksiyonları ile elde edilirken, ikinci ligand, ise salisilaldehit yerine 5-klorosalisilaldehit reaksiyonundan elde edilmiştir. Ligandların sentezinin ardından, Nikel (II) ve Platin (II) iyonları ile bu ligandların metal kompleksleri sentezlenmiştir. Sentezlenen bileşiklerin yapıları, ¹H-NMR,13C-NMR, UV-Vis, FT-IR, TGA-DTA, OEA, HRMS, SEM-EDS, molar iletkenlik ve magnetik süsseptibilite gibi bir dizi analitik ve spektroskopik yöntem kullanılarak aydınlatılmıştır. Bu bileşiklerin AChE enzimi üzerindeki inhibitör etkileri, Elman yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler, AECINi kompleksinin en yüksek inhibitör etkinliği gösterdiğini ortaya koymuştur (IC50 = 7,68 ± 0,04 nM). Diğer bileşiklerin IC50 değerleri ise sırasıyla şu şekilde belirlenmiştir; AECI (14,12 ± 0,07 nM), AEClPt (21,13 ± 0,06 nM), AESNi (22,64 ± 0,06 nM), AESPt (22,97 ± 0,06 nM), ve AES (32,92 ± 0,05 nM). Karşılaştırma amacıyla kullanılan referans ilaç olan Donepezil'in IC50 değeri ise 3,78 ± 0,11 nM olarak tespit edilmiştir. Sonuçlar, Tiyosemikarbazon türevlerinin, özellikle de metal komplekslerinin, AChE inhibitörleri olarak önemli bir biyolojik etkinlik sergilediğini ve Alzheimer hastalığının tedavisine yönelik potansiyel yeni bir tedavi stratejisi geliştirilmesi için temel oluşturabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to synthesize biologically active thiosemicarbazone derivatives and evaluate the inhibitory activity of these compounds against the acetylcholinesterase (AChE) enzyme. The focus of the research is on the synthesis of new thiosemicarbazone structures that form complexes with Nickel (II) and Platinum (II) ions. In the study, two different ligands were synthesized within the thiosemicarbazone skeleton structure. The first ligand, 4-ethyl-3-thiosemicarbazide, was obtained through the condensation reactions of 2-amino-4-chlorothiazole-5-carbaldehyde and salicylaldehyde, while the second ligand was obtained from the reaction of 5-chlorosalicylaldehyde instead of salicylaldehyde. Following the synthesis of the ligands, metal complexes of these ligands with Nickel (II) and Platinum (II) ions were synthesized. The structures of the synthesized compounds were characterized by 1H-NMR, 13C-NMR, UV-Vis, FT-IR, TGA-DTA, OEA, HRMS, SEM-EDS, molar conductivity, and magnetic susceptibility. The inhibitory effects of these compounds on the AChE enzyme were evaluated using the Ellman method. The data obtained revealed that the AECINi complex exhibited the highest inhibitory activity (IC50 = 7.68 ± 0.04 nM). The IC50 values of the other compounds were determined as follows: AECI (14.12 ± 0.07 nM), AEClPt (21.13 ± 0.06 nM), AESNi (22.64 ± 0.06 nM), AESPt (22.97 ± 0.06 nM), and AES (32.92 ± 0.05 nM). The IC50 value of Donepezil, the reference drug used for comparison, was determined to be 3.78 ± 0.11 nM. The results indicate that thiosemicarbazone derivatives, particularly metal complexes, exhibit significant biological activity as AChE inhibitors and may form the basis for developing a potential new treatment strategy for Alzheimer's disease.