Amerikan hukuki realizminde çağdaş perspektifin temellendirilmesi
The foundations of contemporary perspective in American legal realism
  1. Tez No: 1009617
  2. Yazar: ELİF GENCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Amerikan Hukuki Realizmi, İskandinav Hukuki Realizmi, Tamanaha, Leiter, Yeni Hukuki Realizm, Amerikan Legal Realism, Scandinavian Legal Realism, Tamanaha, Leiter, New Legal Realism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Bilim Dalı
Özet
Amerikan hukuki realizmine ilişkin hikaye Amerikan hukuk teorisinde en çok tartışılan, en iyi anlaşılan ya da hiç anlaşılamayandır. Bir akım alarak kısa süreli de olsa, Amerikan hukuk teorisi ve Amerikan hukuk sistemi üzerinde etkileri hala devam etmektedir. Bu çalışmada alkışlanan, yanlış anlaşılan, sert bir şekilde eleştirilen Amerikan hukuki realizm hareketi, doğru ve yanlış anlaşılan bütün yönleriyle ele alınacak ve zaman içinde azalan ve artan etkilerine değinilecektir. Ayrıca Avrupalı kardeşi İskandinav hukuki realizmi ile benzerlik ve farlılıkları üzerinde durulacaktır. Son olarak çağdaş Amerikan hukuk düşünürlerince hukuki realizmin yeniden yapılandırma çabaları değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The story of American legal realism is one of the most discussed, best understood, or not at all understood in American legal theory. Even for a short time by taking a current, its effects on American legal theory and the American legal system still continue. In this study, the American legal realism movement, which is acclaimed, misunderstood and harshly criticized, will be discussed with all its right and wrongly understood aspects and its decreasing and increasing effects over time will be discussed. Also, the similarities and differences with its European brother Scandinavian legal realism will be emphasized. Finally, the reconstruction efforts of legal realism by contemporary American legal theory thinkers will be evaluated.