Yüzey işlemleri ve yaşlandırmanın 3B yazıcı ile üretilmiş yumuşak astar- kaide plağı bağlantısına etkisi
The effect of surface treatments and aging on the soft liner-base plate bond produced by 3B printing
- Tez No: 1009704
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKNİL ALKAN DEMETOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: 3B baskı, yumuşak astar materyali, yüzey işlemleri, 3D printing, soft liner material, surface treatments
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in-vitro tez çalışmasında, üç boyutlu (3B) baskı yöntemiyle üretilen kaide plağı ile deneysel yumuşak astar materyali arasındaki bağlantısı üzerine; farklı yüzey işlemleri ve termal yaşlandırmanın etkileri incelenmiş; elde edilen sonuçlar geleneksel yöntemle hazırlanan örneklerle karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: 80 adet 3B baskı örneği dört gruba ayrılmıştır: Asit grubuna %4 HF, kumlama grubuna Al₂O₃, lazer grubuna Er:YAG lazer uygulanmış, kontrol grubuna işlem yapılmamıştır. Geleneksel grup için 20 örnek, ısı ile polimerize akrilik rezin ve Molloplast-B ile hazırlanmıştır. Her gruptan fazladan birer örnek SEM için üretilmiş ve incelenmiş, örneklerin yarısı 5.000 termal döngüye tabi tutulmuştur. Tüm örnekler çekme testi yapılarak maksimum gerilim değerleri kaydedilmiş, başarısızlık tipleri stereomikroskopla değerlendirilmiştir. Veriler ANOVA, t-testi ve Bonferroni post-hoc testiyle analiz edilmiştir (p<0,05) Bulgular: Yaşlandırma uygulanmayan gruplar arasında bağlanma dayanımında fark görülmezken, yaşlandırma sonrası 3B kontrol grubunun değerleri, kumlama ve lazer gruplarından daha yüksek, asit grubuyla benzer bulunmuştur. Geleneksel ve 3B baskı grupları arasında fark saptanmamış, yaşlandırmanın yalnızca lazer grubunda bağlanma dayanımını azalttığı belirlenmiştir. Sonuçlar: 3B baskı kaide plağı ile deneysel yumuşak astar materyali arasında yüzey işlemi uygulanmadan da yeterli bağlantı elde edilebildiği belirlenmiştir. %4'lük HF asidi uygulaması benzer sonuçlar göstermiş, mekanik yüzey işlemleri ise bağlantı dayanımını olumsuz etkilemiştir. 3B baskı gruplarının geleneksel yöntemlerle karşılaştırılabilir performans sergilemesi, dijital üretim tekniklerinin klinik açıdan uygulanabilir bir alternatif olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This in-vitro thesis study evaluated the effects of different surface treatments and thermal aging on the bond between a three-dimensional (3D) printed denture base and an experimental soft liner material, and compared the results with conventionally fabricated specimens. Materials and Methods: Eighty 3D-printed specimens were divided into four groups: the acid group was treated with 4% hydrofluoric acid (HF), the sandblasting group with Al₂O₃ particles, and the laser group with Er:YAG laser irradiation, while the control group received no treatment. Additionally, 20 conventional specimens were prepared using heat-polymerized acrylic resin and Molloplast-B. One extra specimen from each group was produced for SEM analysis, and half of the specimens underwent 5,000 thermal cycles. All samples were subjected to tensile testing to record maximum stress values, and failure types were examined under a stereomicroscope. Data were analyzed using ANOVA, t-test, and Bonferroni post-hoc test (p<0.05). Results: No significant difference was found among the non-aged groups; however, after thermal aging, the 3D control group exhibited higher bond strength than the sandblasting and laser groups, with similar values to the acid group. No significant difference was observed between conventional and 3D-printed groups, and aging negatively affected only the laser group. Conclusions: Adequate bonding between the 3D-printed denture base and experimental soft liner was achieved even without surface treatment. The 4% HF acid group showed comparable results, while mechanical surface treatments reduced bond strength. The comparable performance of 3D-printed and conventional groups suggests that digital manufacturing techniques may offer a clinically viable alternative.