Elements of female gothic in Charlotte Brontë's Jane Eyre and Emily Brontë's Wuthering heights
Charlotte Brontë'nin Jane Eyre ve Emily Brontë'nin Wuthering Heights adlı eserlerinde kadın gotik edebiyatının unsurları
- Tez No: 1009723
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKŞEN ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bronte, Charlotte, Bronte, Emily, Edebiyat, Feminizm, Gotik, Jane Eyre, Roman, Uğultulu Tepeler, İngiliz edebiyatı, Bronte, Charlotte, Bronte, Emily, Literature, Feminism, Gothic, Jane Eyre, Novel, Wuthering Heights, English literature
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Charlotte Brontë'nin Jane Eyre ve Emily Brontë'nin Wuthering Heights adlı eserlerinde Kadın Gotik temalarının temsilini araştırmakta ve bu romanların erken Viktorya dönemi gerçekçiliği çerçevesinde Gotik geleneğini nasıl yansıttığına odaklanmaktadır. Çalışma, Kadın Gotiğini edebi veya eleştirel bir kategori olarak sunmak yerine, adı geçen romanlarda korku, hapsedilme, gizlilik, ataerkil kontrol ve çoklu anlatının nasıl temsil edildiğini incelemek için analitik bir çerçeve olarak tartışmaktadır. Bu tez, Gotik romanın tarihinin ve Kadın Gotiğinin, kadınların yazıları, evsel alan ve ataerkil güçle ilişkili edebi ve eleştirel bir tür olarak ortaya çıkmasının kısa bir tanıtımıyla başlamaktadır. Daha sonra, Brontë kardeşleri 1840'ların edebi kültürü içinde konumlandırmakta ve farklı anlatı biçimleri ve sosyal kaygılar aracılığıyla Gotik gelenekleri nasıl yeniden şekillendirdiklerini vurgulamaktadır. Karşılaştırmalı, kategori temelli bir yaklaşım kullananan bu tez, Kadın Gotik temalarını ve geleneklerini aşağıdaki başlıklar altında incelemektedir: (1) anlatı biçimi ve kadın öznelliği, (2) hapsetme ve ataerkil kontrol, (3) Gotik alan, ev ve sırlar, (4) sınıf, mülkiyet, eğitim ve ebeveynlik gibi sosyal sistemler ve (5) Gotik ikiz, arzu ve edebi tür. Tez, her iki romanın da ataerkil gücü, sosyal ve psikolojik sonuçlarını eleştirmek için Kadın Gotik temalarını ve geleneklerini temsil etmesine rağmen, yöntemleri ve sonuçlarında önemli ölçüde farklılık gösterdiklerini savunmaktadır. Çalışmada, Jane Eyre, Reformist Kadın Gotiğinin bir türü olarak okunurken, Wuthering Heights, özellikle çerçeve anlatısı ve sosyal çatışmanın güvenilmez ara buluculuğu nedeniyle Radikal Kadın Gotiğinin bir türü olarak okunmaktadır. Tez, Brontë kardeşlerin Gotik formu ve anlatı tekniğini kullanımlarının, on dokuzuncu yüzyıl edebi geleneği içinde iki farklı ve güçlü Kadın Gotik kurgu modeli ürettiği sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is an exploration of the depiction of Female Gothic themes and conventions in Charlotte Brontë's Jane Eyre and Emily Brontë's Wuthering Heights, with a specific focus on how these novels negotiate and reimagine the Gothic tradition in the context of early Victorian realism. Rather than using the Female Gothic as a literary or critical term, the thesis will use the term as a framework for analysis of the depiction of themes and conventions of the Female Gothic in the two novels. The thesis will begin with a brief overview of the history of Gothic fiction and the rise of the Female Gothic as a literary and critical term associated with women's writing and patriarchal society. The thesis will then discuss the Brontë sisters in the context of literary culture in the 1840s, with specific focus on how they negotiate and reimagine the Gothic tradition in the context of their own narrative forms and social concerns. By using a comparative category approach, the thesis will discuss the depiction of themes and conventions of the Female Gothic in relation to: (1) narrative forms and female subjectivities, (2) confinement and patriarchal control, (3) Gothic space, house, and secrets, (4) social systems of class, property, education, and parenthood, and (5) Gothic double, desire, and genre. The thesis will argue that although Jane Eyre and Wuthering Heights negotiate and reimagine the themes and conventions of the Female Gothic in similar ways in relation to patriarchal society and the patriarchal family, they are very different in the ways in which they negotiate and reimagine the themes and conventions of the Female Gothic. Jane Eyre will be discussed as a Reformist Female Gothic, while Wuthering Heights will be discussed as a Radical Female Gothic, particularly in relation to the frame narrative and the socially mediated conflict in the novel. The thesis concludes that the Brontës' use of Gothic form and narrative technique produces two distinct and equally powerful models of Female Gothic fiction within the nineteenth-century literary tradition.