Revision of the Türki̇ye-EU customs union within the framework of the new agricultural policy of the EU
AB'nin yeni tarım politikası çerçevesinde Türkiye AB gümrük birliğinin güncellenmesi
- Tez No: 1009731
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK MESUT EREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Birliği Komisyonu, Tarım reformu, European Union, European Union Commission, Agricultural reform
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Avrupa Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği İktisadı ve İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 1996 yılından beri yürürlükte olan Gümrük Birliği'nin gözden geçirilmesi ve güncellenmesi sürecini ve bu sürecin tarım sektörü üzerindeki olası etkilerini analiz etmektedir. Mevcut Gümrük Birliği düzenlemesi tarım ürünlerini kapsam dışı bırakırken, güncelleme tartışmaları tarımın da kapsama alınmasını gündeme getirmektedir. Tarım sektörünün gümrük birliği kapsamına alınması Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın itici gücüyle değişen ve sürdürülebilirlik, döngüsellik ve biyoçeşitlilik gündeminin etkisiyle dönüşen AB'nin yeni tarım politikasına belirli derecede uyum sağlanmasını da gerektirmektedir. Çalışmada, tarım sektörünün yapısal özellikleri, rekabet gücü ve AB Ortak Tarım Politikası ile uyum düzeyi incelenmektedir. Literatür taraması, resmi metinlerin incelenmesi ve TOBB tarım sektör meclisinde yer alan firmaları içeren anket çalışmalarından edinilen bulgular, Gümrük Birliği'nin genişletilmesinin kısa vadede bazı uyum maliyetleri doğurabileceğini, ancak uzun vadede verimlilik artışı, pazar erişimi, sağlık ve bitki sağlığı kurallarına uyum ve kalite standartlarının yükselmesi gibi önemli fırsatlar sunabileceğini göstermektedir. Tez, politika yapıcılar için uyum sürecini destekleyecek stratejik öneriler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmayı yapmamda emeği geçen tez danışmanıma ve tez izleme komitesi ve jüri üyelerine, destekleri için sevgili eşim ve aileme teşekkürü borç bilirim.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the process of revision and updating the Customs Union between Turkey and the European Union, which has been in force since 1996, and examines its potential effects on the agricultural sector. While the current Customs Union framework excludes agricultural products, ongoing discussions on modernization envisage the inclusion of agriculture. Including the agricultural sector within the scope of the Customs Union also necessitates a certain degree of alignment with the EU's new agricultural policy, which has been reshaped under the driving force of the European Green Deal and transformed by the agendas of sustainability, circularity, and biodiversity. The study examines the structural characteristics of the agricultural sector, its competitiveness, and its level of alignment with the EU's Common Agricultural Policy. The findings suggest that extending the scope of the Customs Union may generate short-term adjustment costs but could offer significant long-term benefits, including increased efficiency, improved market access, adaptation to sanitary and phytosanitary measures and higher quality standards. The thesis aims to provide strategic policy recommendations for policy-makers to support the adaptation process. I would like to express my gratitude to my thesis advisor, members of my thesis monitoring committee and jury, and to my beloved spouse and family for their support in completing this study.