Okullarda karşılaşılan etik ikilemler: Öğrenci ve öğretmen görüşleri
Ethi̇cal di̇lemmas i̇n schools: Perspecti̇ves of students and teachers
  1. Tez No: 1009736
  2. Yazar: MUHAMMED ATAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım etiği, Etik, Etik değerler, Etik duyarlılık, Etik dışı davranış, Öğrenci beklentileri, Öğrenci problemleri, Öğrenci seçimi, Öğretmen görüşleri, Öğretmen sorunları, Ethics of care, Ethics, Ethical values, Ethical sensitivity, Unethical behaviour, Student expectations, Choosing students, Teacher opinions, Problems of teachers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Van ilindeki farklı lise türlerinde (Fen, Anadolu, İmam Hatip ve Meslek Liseleri) görev yapan öğretmenlerin ve öğrenim gören öğrencilerin okul bağlamında deneyimledikleri etik ikilemleri, bu ikilemlerin nedenlerini ve çözüm süreçlerini derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim (fenomenoloji) desenine göre yürütülmüştür. Çalışma grubu, maksimum çeşitlilik örneklemesi yöntemiyle belirlenen 15 öğretmen ve 16 öğrenci olmak üzere toplam 31 katılımcıdan oluşmaktadır. Veriler, sekiz farklı etik ikilem senaryosunu içeren yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma bulguları; fırsat eşitliği, akademik dürüstlük, profesyonel etik, paydaş baskısı, müfredat uyumu, sınırlı kaynakların yönetimi ve demokratik katılım olmak üzere yedi ana tema altında toplanmıştır. Sonuçlar, katılımcıların en yoğun etik ikilemi kurs ve görev dağılımı süreçlerinde, akademik dürüstlük ihlallerinde ve veli baskısı karşısında yaşadıklarını ortaya koymuştur. İkilemlerin çözümünde adalet, dürüstlük ve tarafsızlık gibi temel değerlerin yanı sıra“sevgi pedagojisi”ve“ilgi etiği”paradigmalarının belirleyici olduğu saptanmıştır. Özellikle akademik dürüstlük ihlallerinde cezalandırıcı tutum yerine rehberlik odaklı ve öğrenciyi kazanmayı hedefleyen yaklaşımların tercih edildiği görülmüştür. Araştırma, okullarda şeffaf yönetim süreçlerinin ve yapıcı diyalog kültürünün inşasının kurumsal güveni pekiştirdiğini ve etik ikilemlerin yönetiminde kritik bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to conduct an in-depth investigation of the ethical dilemmas experienced by teachers and students in various high school types (Science, Anatolian, Imam Hatip, and Vocational) in Van province, including the causes and resolution processes of these dilemmas. The study followed a qualitative phenomenological design. The study group comprised 31 participants, including 15 teachers and 16 students, identified through maximum variation sampling. Data were collected via semi-structured interview forms consisting of eight different ethical dilemma scenarios. Findings were categorized into seven main themes: equality of opportunity, academic integrity, professional ethics, stakeholder pressure, curriculum compliance, management of limited resources, and democratic participation. Results indicated that participants encountered the most intense ethical dilemmas regarding course and task distribution, academic integrity violations, and parental pressure. Fundamental values like justice, integrity, and impartiality, along with the paradigms of“pedagogy of love”and“ethics of care,”were found to be decisive in resolving these dilemmas. Particularly regarding academic integrity violations, guidance-oriented approaches aimed at student rehabilitation were preferred over punitive measures. The study concludes that building transparent management processes and a culture of constructive dialogue in schools reinforces institutional trust and plays a critical role in managing ethical dilemmas.