Bosna hersek'teki geleneksel ahşap minareli camilerin yapım tekniği ve koruma sorunları: priluk cami örneği
Tradtional building technique and the conservation problems of the wooden minaret mosques in bosnia and herzegovina: The case of the priluk mosque
- Tez No: 1009754
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LANA KUDUMOVİÇ, DOÇ. DR. AMMAR İBRAHİMGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Minare, Ahşap Minare, Priluk Camii, Restorasyon, Bosna Hersek, Minaret, Wooden Minaret, Priluk Mosque, Restoration, Bosnia and Herzegovina
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Koruma ve Restorasyon Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Bosna Hersek'te Osmanlı döneminden kalma geleneksel ahşap minareli cami mimarisini Priluk Camii özelinde incelemektedir. Amaç, yapının ahşap minare yapım tekniğini, taşıyıcı sistemini, malzeme kullanımını, mimari karakterini ortaya koymak ve yapının karşı karşıya olduğu koruma sorunlarını analiz etmektir. Bölgedeki ahşap camiler, yerel ustalık geleneği ve malzeme kültürünün önemli temsilcilerindendir. Araştırma kapsamında saha incelemesi, mimari belgeleme, fotoğraf çalışmaları ve karşılaştırmalı analiz yöntemleri uygulanmıştır. Ayrıca literatür taramasıyla, Priluk Camii'nin tarihsel ve kültürel bağlamı değerlendirilmiştir. Minarenin, tek parça ahşap dikme ve serenden oluşan taşıyıcı sistemi ve malzemenin higroskopik özellikleri, yapının çevresel koşullara uyumunu sağlamaktadır. Bulgular, Priluk Camii'nin minaresinin özgünlüğünü korumasına rağmen, çevresel etkiler ve sonradan yapılan müdahalelerin yapısal bütünlüğü tehdit ettiğini göstermektedir. Çalışma, ahşap mimari mirasın korunmasında geleneksel tekniklerin ve yerel ustalık bilgisinin önemine vurgu yapmaktadır. Modern müdahalelerin, yapıların özgün dokusunu koruyacak şekilde yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, bu tez, Bosna Hersek'teki ahşap minareli camilerin sürdürülebilir korunmasına yönelik bilimsel ve kültürel bir temel sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the traditional wooden minaret mosque architecture from the Ottoman period in Bosnia and Herzegovina through the case of the Priluk Mosque. The aim is to reveal the wooden minaret construction technique, the structural system, the use of materials, and the architectural character of the building, as well as to analyze the conservation problems it faces. Wooden mosques in the region are important representatives of local craftsmanship traditions and material culture. Within the scope of the research, field investigation, architectural documentation, photographic studies, and comparative analysis methods were applied. Moreover, through literature review, the historical and cultural context of the Priluk Mosque was evaluated. The minaret's structural system, consisting of single-piece wooden posts and a tie beam, and the hygroscopic properties of the material ensure the building's adaptation to environmental conditions. The findings show that although the minaret of the Priluk Mosque has preserved its originality, environmental effects and later interventions threaten its structural integrity. The study emphasizes the importance of traditional techniques and local craftsmanship knowledge in the conservation of wooden architectural heritage. It is concluded that modern interventions should be carried out in a way that preserves the original texture of the buildings. In conclusion, this thesis provides a scientific and cultural basis for the sustainable conservation of wooden minaret mosques in Bosnia and Herzegovina.