Şintoizm ve japon mitolojisinin Japonya'daki imparatorluk kültüne etkisi
The effect of shintoism and Japanese mythology on the imperial cult of Japan
- Tez No: 1009856
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAMİ BAYBAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şintoizm, Japon Mitolojisi, Kami, Ko-ji-ki, Din-devlet ilişkileri, Japon kültürü, İmparatorluk kültü, Shintoism, Japanese mythology, Kami, Ko-ji-ki, Religion-state relationship, Japanese culture, Imperial cult
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
Özet
Japonya'nın milli kimliğini oluşturan temel birkaç etmenden biri de Şintoizm'dir. Şintoizm'de kutsal kabul edilen Ko-ji-ki (Kadim Meselelerin Kaydı) adlı kitap Japon mitolojisinin ana kaynağını oluşturmaktadır. Japon Mitolojisine göre Japonlar; imparatorluk ailesinin Güneş Tanrıçası Ama-terasu-oho-mi-kami'nin soyundan geldiğine ve Japonlara hükümdarlık etmeleri için tanrısal bir hak verildiğine inanırlar. Bu mitolojik kült sayesinde Japonya'da merkezi bir otorite kurulmuştur. Japonya'daki İmparatorluk hanedanı meşruiyetini kutsallık bağı sayesinde bugüne kadar değişmeden devam etmiştir. Bu yüzden ilk Japonya İmparatoru Jimnu Tenno'dan itibaren Japon İmparatorluk Hanedanı asla değişmemiştir. Böylece Şintoizm dini, siyasi ve sosyal hayatı etkileyen temel bir faktör haline gelmiştir. Japon İmparatorluğu'nun kutsal değerler üzerine inşa edilmiş olması ve gücünü bu kutsal değerlerden alması tarih boyunca bu kuruma sıkı sıkıya itaat edilmesini sağlamıştır. Şintoizm'in tüm ülkeyi tek bir yönetim altında birleştiren bir kült haline gelmesi, yönetimin gücünü arttırmış ve kutsallıkla kurulan ilişki sayesinde İmparator, Japon halkı içinde yaşayan bir“Tanrı”olarak hak ettiği saygıyı her zaman için görmüştür. Şintoizm'in birlik ve beraberliğe, toplumsal aidiyete yaptığı vurgu sayesinde Japon halkında; kendinden önce ülkesini düşünen ve ülkesi için her şeyini feda eden bir ahlak yapısını oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Shintoism is one of the main factors that establishes Japan's national identity. The book Ko-ji-ki (Record of Ancient Matters), considered as sacred in Shintoism, is the main source of Japanese mythology. According to Japanese Mythology, the Japanese believe that the imperial family descended from the Sun Goddess Amaterasu (Ama-terasu-oho-mi-kami) and were given a divine right to rule. Thanks to this mythological cult, a central authority was established in Japan. The imperial dynasty in Japan has maintained its legitimacy without any change up to today thanks to the sacred bond. Therefore, since the first Emperor of Japan Jimnu Tenno, the Japanese Imperial Dynasty has never changed. Thus, Shintoism has become a fundamental factor affecting religious, political and social life. The fact that the Japanese Empire was built on sacred values and took its power from these sacred values has ensured that the institution was strictly obeyed throughout history. The fact that Shintoism has become a cult that united the whole country under a single administration increased the power of the administration, and thanks to the relationship established by depending on sanctity, the Emperor has always got the respect he deserved as a“God”who lives among the Japanese people. Thanks to the emphasis of Shintoism on unity and social belonging, for the Japanese people, it has established a moral structure that considers its country before itself and sacrifices everything for its country.