John Stuart Mill'in zarar ilkesinin dijital çağda ifade özgürlüğünün sınırlarını belirlemedeki normatif gücü
The normative power of John Stuart Mill's harm principle in defining the limits of freedom of expression in the digital age
  1. Tez No: 1009869
  2. Yazar: GÜNAY KUZUCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Çağ, Mill, John Stuart, İfade özgürlüğü, Digital Age, Mill, John Stuart, Expressive freedom
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu tez, John Stuart Mill'in zarar ilkesinin dijital çağda ifade özgürlüğünü nasıl şekillendirdiğini ve sınırladığını mercek altına almaktadır. Mill'in ortaya koyduğu bu ilke, bireylerin özgürlüklerinin başkalarına zarar vermediği sürece korunması gerektiğini vurgulamaktadır. Günümüzde, sosyal medya ve dijital iletişim araçları sayesinde insanlar her zamankinden daha fazla düşüncelerini paylaşabilmektedir. Ancak bu durum, ifade özgürlüğü ile başkalarına zarar verme olasılığı arasında bir denge kurma ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. Bu tez çalışması, Mill'in görüşlerinin modern dünyadaki yeri ve önemi üzerine düşünerek, dijital platformların ifade özgürlüğü üzerindeki etkilerini araştırma amacı taşımaktadır. Mill'in zarar ilkesinin günümüzde nasıl bir rehberlik edebileceğini anlamaya çalışarak, çevrimiçi ortamlardaki etik ve hukuki sorunlara dair bir bakış açısı sunmayı amaçlamıştır. Sonuçta, bu tez, ifade özgürlüğünün önemini vurgulamakla birlikte, bu özgürlüğü kullanmanın sorumluluklarını da göz önünde bulundurarak dijital dünyada karşılaşılan karmaşıklıklara ışık tutmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how John Stuart Mill's harm principle shapes and limits freedom of expression in the digital age. Mill's principle emphasizes that individual liberties should be safeguarded as long as they do not harm others. Today, social media and digital communication tools allow people to share their thoughts more than ever, but this situation also raises the need to find a balance between freedom of expression and the potential for causing harm. Through this study, I reflect on the relevance and significance of Mill's ideas in the modern world and explore the impact of digital platforms on freedom of expression. By seeking to understand how the harm principle can provide guidance in today's context, I aim to present perspectives on the ethical and legal challenges faced in online environments. Ultimately, this thesis intends to affirm the importance of freedom of expression while also considering the responsibilities involved in exercising that freedom, shedding light on the complexities encountered in the digital realm.