Lojistik sektöründe yeşil lojistik uygulamalarının belirleyicilerinin analizi
Analysi̇s of the determi̇nants of green logi̇sti̇cs practi̇ces i̇n the logi̇sti̇cs sector
  1. Tez No: 1009919
  2. Yazar: EYÜP BATUHAN KOCAÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Yeşil lojistik, Sustainability, Green logistic
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Sürdürülebilirlik, günümüzde işletmeler açısından stratejik öneme sahip temel kavramlardan biri hâline gelmiştir. İşletmeler uzun süre rekabet güçlerini daha çok ekonomik performans göstergeleri üzerinden değerlendirmiş olsa da günümüzde çevresel ve sosyal faktörlerin de bu değerlendirme sürecine dâhil edilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda sürdürülebilirlik; ekonomik, çevresel ve sosyal boyutları birlikte ele alan çok boyutlu bir yaklaşım olarak önem kazanmaktadır. Bu tezde sürdürülebilirlik kavramsal çerçevede ele alınmakla birlikte, ampirik inceleme sürdürülebilirliğin çevresel boyutunu temsil eden yeşil lojistik uygulamalarının benimsenmesine odaklanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, lojistik sektöründe yeşil lojistik uygulamalarının benimsenmesini etkileyen teknolojik, örgütsel ve çevresel belirleyicileri ortaya koymak ve yeşil lojistik uygulamalarının firmanın ekonomik performansı üzerindeki etkisini ampirik olarak incelemektir. Bu kapsamda, teknoloji örgüt çevre çerçevesi temel alınarak oluşturulan araştırma modeli değerlendirilmiştir. Araştırmada öncelikle literatür taraması yapılmış, ardından ağırlıklı olarak yararlanılan ölçekler doğrultusunda hazırlanan anket formu kullanılarak Trakya Bölgesi'nde faaliyet gösteren lojistik firmalarından veri toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS ile betimsel analizlere tabi tutulmuş, SmartPLS programı kullanılarak Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi kapsamında ölçüm modeli ve yapısal model analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları, yeşil lojistik uygulamalarının benimsenmesi üzerinde en güçlü ve anlamlı etkinin örgütsel destekten geldiğini göstermektedir. Ayrıca, yeşil lojistik uygulamalarının firmanın ekonomik performansı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Buna karşılık, bazı belirleyicilerin etkileri bu örneklemde istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Bu çalışma, Türkiye'de lojistik sektörü bağlamında yeşil lojistik uygulamalarının belirleyicileri ve ekonomik çıktıları hakkında ampirik kanıt sunarak literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Sürdürülebilirliğin sosyal boyutu bu araştırmanın ampirik modelin in kapsamı dışında tutulmuş olup, ilgili değerlendirmelere araştırmanın kısıtları ve gelecek çalışmalar bölümünde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sustainability has become one of the fundamental concepts of strategic importance for businesses today. Although businesses have long assessed their competitive strength primarily through economic performance indicators, it is now necessary to incorporate environmental and social factors into this evaluation process. In this context, sustainab ility is gaining importance as a multidimensional approach that addresses economic, environmental, and social dimensions collectively. While this thesis examines sustainability within a conceptual framework, the empirical study focuses on the adoption of green logistics practices, which represent the environmental dimension of sustainability. The purpose of this study is to identify the technological, organizational, and environmental determinants influencing the adoption of green logistics practices in the logistics sector and to empirically examine the impact of green logistics practices on a firm's economic performance. In this context, the research model, developed based on the technology organization environment framework, was evaluated.The study began with a literature review, followed by data collection from logistics companies operating in the Thrace Region using a questionnaire designed primarily based on the scales utilized in the literature. The collected data were subjected to descriptive analyse s using SPSS, and measurement and structural model analyses were conducted within the framework of Partial Least Squares Structural Equation Modeling using the SmartPLS software.The research findings indicate that the strongest and most significant influe nce on the adoption of green logistics practices comes from organizational support. Furthermore, it was found that green logistics practices have a positive and significant impact on a firm's economic performance. In contrast, the effects of some determinants were not found to be statistically significant in this sample.This study aims to contribute to the literature by presenting empirical evidence on the determinants and economic outcomes of green logistics practices within the context of the logistics s ector in Turkey. The social dimension of sustainability has been excluded from the scope of this study's empirical model; relevant assessments are included in the sections on the study's limitations and future research.