Al 7075 malzemeye alodin ve eloksal kaplama yapılarak korozif aşınma davranışlarının incelenmesi
Investigation of corrosive wear behavior of AL 7075 material after applying alodine and anodizing coatings
- Tez No: 1009998
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT İZCİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Engineering Sciences, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alodin kaplama, Alüminyum, Alüminyum alaşımları, Anodik oksidasyon, Tuz püskürtme testi, Yüzey aşınması, Yüzey kaplama yöntemleri, Alodin coating, Aluminum, Aluminum alloys, Anodic oxidation, Salt spraying test, Surface wear, Surface coating methods
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Al 7075, yüksek mukavemeti ve hafifliği nedeniyle savunma, havacılık ve otomotiv sektörlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak bakır içeriğine bağlı olarak korozyon direnci sınırlıdır. Bu problemi çözebilmek amacıyla farklı yüzey kaplama yöntemleri uygulanarak malzemenin çevresel dayanımı artırılabilmektedir. Çalışmada 7075 alüminyum üzerine alodin (Tip 1 ve tip 2 sınıfları) ve eloksal (Tip 2 ve tip 3 sınıfları) kaplamaları uygulanmış ve kaplama sonrası korozyon dayanımları karşılaştırılmıştır. Tuz sisi testi için hazırlanan kaplamalı numuneler, ASTM B117 standardına uygun olarak 6, 12 ve 25 saat süreyle test edilmiştir. Test sonunda yüzeylerde oluşan korozyon etkileri SEM cihazı kullanılarak mikroyapı düzeyinde analiz edilmiştir. Analizler sonucunda sert eloksal kaplamaların fiziksel bariyer etkisi sayesinde en yüksek korozyon direncini sağladığı, alodin kaplamaların ise kimyasal pasif film oluşturarak daha kısa süreli koruma sunduğu belirlenmiştir. Elde edilen veriler, Al 7075 için optimum kaplama türünün seçiminde mühendislik uygulamalarına doğrudan katkı sağlayacak şekilde raporlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Al 7075 is widely used in the defense, aerospace, and automotive sectors due to its high strength and light weight. However, its corrosion resistance is limited due to its copper content. To address this problem, different surface coating methods can be applied to increase the material's environmental resistance. In this study, alodin (Type 1 and type 2 grades) and anodized (Type 2 and type 3 grades) coatings were applied to 7075 aluminum, and their post-coating corrosion resistance was compared. Coated samples prepared for salt fog testing were tested in accordance with ASTM B117 for 6, 12, and 25 hours. At the end of the test, the corrosion effects on the surfaces were analyzed at the microstructure level using a SEM. The analyses determined that hard anodized coatings provide the highest corrosion resistance due to their physical barrier effect, while Alodin coatings provide shorter-term protection by forming a chemical passive film. The obtained data are reported to directly contribute to engineering practices in selecting the optimum coating type for Al 7075.