Sağlık çalışanlarında duygusal emeğin iş performansına etkisi: Mersin ili örneği
The effect of emotional labor on job performance among healthcare workers: The case of Mersin province
  1. Tez No: 1010065
  2. Yazar: İREM TEK DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, İş Performansı, Sağlık Sektörü, Emotional Labor, Job Performance, Healthcare Sector
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tarsus Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, sağlık çalışanlarının görevlerini yerine getirirken sergiledikleri duygusal emeğin iş performansı üzerindeki etkilerini incelemektir. Sağlık hizmetleri, yoğun insan etkileşimi ve yüksek düzeyde duygusal talepler içeren bir çalışma ortamı sunması nedeniyle, çalışanların duygularını yönetme biçimleri hem bireysel performans hem de sunulan hizmetin kalitesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu bağlamda çalışma, duygusal emek kavramını Hochschild tarafından geliştirilen kuramsal çerçeve temelinde ele almakta ve duygusal emeğin yüzeysel davranış (sahte duygular), derinlemesine davranış ve gizlenen duygular boyutlarının iş performansı ile ilişkisini incelemektedir. Ayrıca duygusal emeğin iş performansı üzerindeki etkisi, çalışanların psikolojik kaynaklarının tükenmesi perspektifinden değerlendirilmiştir. Araştırma nicel araştırma yöntemi kapsamında kesitsel tasarım kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini Türkiye'de kamu ve özel sağlık kurumlarında görev yapan 430 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Elde edilen veriler parametrik analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre duygusal emeğin üç alt boyutunun bireysel iş performansını anlamlı düzeyde etkilediği belirlenmiştir (R²=0,241; F=45,091; p<0,001). Yapılan analizler sonucunda yüzeysel davranışın bireysel iş performansı üzerinde negatif ve anlamlı bir etkisinin olduğu (B=-0,741; β=-0,340; p<0,001), derinlemesine davranışın ise iş performansını pozitif ve anlamlı düzeyde etkilediği (B=0,755; β=0,341; p<0,001) tespit edilmiştir. Ayrıca gizlenen duyguların da iş performansı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir (B=1,033; β=0,428; p<0,001). Elde edilen bulgular, duygusal emeğin sağlık çalışanlarının iş süreçlerinde önemli bir belirleyici olduğunu ve özellikle duygusal düzenleme stratejilerinin performans çıktıları üzerinde farklı yönlerde etkiler oluşturduğunu ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda sağlık kurumlarında çalışanların duygusal gereksinimlerini dikkate alan destekleyici uygulamaların geliştirilmesi ve duygusal emek yönetimine yönelik eğitim programlarının yaygınlaştırılması önerilmektedir. Araştırmanın, sağlık sektöründe duygusal emek ve iş performansı ilişkisine yönelik literatüre katkı sağlayacağı ve uygulayıcılara yol gösterici nitelikte olduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effects of emotional labor on job performance among healthcare professionals. Healthcare services involve intensive interpersonal interactions and high emotional demands; therefore, how employees manage their emotions plays a critical role in both individual performance and service quality. In this context, emotional labor is addressed based on the theoretical framework developed by Hochschild, and its dimensions—surface acting (fake emotions), deep acting, and suppressed emotions—are analyzed in relation to job performance. In addition, the relationship between emotional labor and job performance is evaluated from the perspective of psychological resource depletion. The study was conducted using a quantitative and cross-sectional research design. The sample consists of 430 healthcare professionals working in public and private healthcare institutions in Türkiye. The collected data were analyzed using parametric statistical methods. The findings indicate that the three dimensions of emotional labor significantly affect individual job performance (R² = 0.241; F = 45.091; p < 0.001). Surface acting was found to have a negative and significant effect on job performance (B = -0.741; β = -0.340; p < 0.001), whereas deep acting has a positive and significant effect (B = 0.755; β = 0.341; p < 0.001). Additionally, suppressed emotions were also found to have a positive and significant impact on job performance (B = 1.033; β = 0.428; p < 0.001). The results demonstrate that emotional labor is a significant determinant of job performance among healthcare professionals and that different emotional regulation strategies produce distinct performance outcomes. Based on these findings, it is recommended that healthcare institutions develop supportive practices addressing employees' emotional needs and expand training programs on emotional labor management. The study is expected to contribute to the literature on emotional labor and job performance in the healthcare sector and provide practical implications for healthcare management.