Ortaöğretim öğrencilerinin fen konularına yönelik başarı ve başarısızlık öykülerinin gömülü teoriye göre incelenmesi
A grounded theory study of secondary school students' success and failure narratives in science subjects
  1. Tez No: 1010085
  2. Yazar: KÜBRA NUR KESİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, Fen başarısı, Öğrenci başarısı, Academic achievement, Science achievement, Student achievement
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Öğrencilerin eğitim yaşantılarına ve öğrenme süreçlerine yükledikleri anlamlar, zamanla kendi akademik yeterliklerine, başarı potansiyellerine ve öğrenmeye ilişkin konumlarına yönelik algılarını şekillendirmektedir. Bu algılar ise doğrudan öğrencinin öğrenme sürecindeki davranışlarına yansımaktadır. Dolayısıyla öğrenci yaşantıları ile algı ve inanç sistemleri arasında kurulan bağlantı akademik çaba, katılım, ısrar ve motivasyon gibi öğrenme davranışlarını şekillendiren kritik bir aracı mekanizma işlevi görmektedir. Bu durumdan hareketle araştırmanın amacı, fen bilimlerinde başarılı ve başarısız olan öğrencilerin deneyimleri ve bu deneyimlere yükledikleri anlamlar üzerinden başarı/başarısızlık süreçlerini ortaya çıkarmaktır. Bu ilişkilerin derinlemesine incelenmesi, öğrencilerin başarılarını nasıl sürdürdüklerini ya da başarısızlık döngüsüne nasıl sürüklendiklerini anlamayı kolaylaştırmakta; eğitim ortamlarının düzenlenmesi, öğretim uygulamalarının yapılandırılması ve destek mekanizmalarının geliştirilmesi için önemli ipuçları sunmaktadır. Başarı ya da başarısızlık sonucuna ulaşmış öğrencilerin bu sonuçlarına dair süreçlerini detaylı inceleme amacına uygun olarak çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden yapılandırmacı gömülü teori deseni kullanılmıştır. Başarı ve başarısızlık kriteri belirlenirken 2022 Lise Giriş Sınavı fen bilimleri testinin Türkiye geneli doğru cevap sayısı ortalaması referans alınmıştır. Çalışma grubu, 2023-2024 akademik yılında Bursa Ahmet Yesevi Anadolu Lisesi öğrencileri arasından teorik örneklemeyle seçilmiştir. Örneklem seçimi, kuramsal doygunluğa ulaşılması ile 17 katılımcıda sonlandırılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler sonucunda elde edilen veriler MAXQDA 24 nitel veri analiz programına aktarılarak başlangıç, odaklı ve kuramsal kodlamalar gerçekleştirilmiştir. Verilerin sürekli karşılaştırmalı analizleri ile elde edilen 4084 kod ve 4 ana tema ışığında fen bilimlerinde başarı ve başarısızlık olgularına yönelik süreç temelli, öğrenci merkezli ve kuramsal bir açıklama modeli sunulmuştur. Modele göre akademik güven, süreci bir arada tutan ve diğer motivasyonel yapılarla etkileşim içinde işleyen merkezi bir yapı olarak ortaya konmuştur. Çalışmanın sonuçları fen bilimlerinde başarının, deneyimlerden beslenen mevcut akademik güvenin gelecekteki başarı inancıyla bütünleşmesi, hedef ve değer yapılarıyla uyumlu hâle gelmesi ve çaba davranışlarına yansımasının bir ürünü olduğunu göstermektedir. Buna karşın başarısızlık, yetersizlikten ziyade çoğu durumda motivasyonel eşiklerin kopması, hedef–değer–güven uyumunun bozulması ve çabanın başka alanlara yönlendirilmesi süreci olarak ortaya çıkmaktadır. Çevresel faktörler olarak değerlendirilen öğretmen, aile, arkadaşlar, okul, dershane faktörleri ile pandemi, teknoloji, sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel koşullar ise öğrencinin mevcut akademik güveni, içsel yönelimleri, hedef ve değerleriyle etkileşim göstererek bazı durumlarda çabayı destekleyici, bazı durumlarda sınırlandırıcı bir işlev görmektedir. Oluşturulan kuramsal modele göre eğitim paydaşlarına, öğrencilerin yeterlikleri, hedefleri ve değerleri doğrultusunda yönlendirilmesi ve desteklenmesine yönelik; araştırmacılara ise üretilen modelin farklı örneklemler ve yöntemlerle sınanmasına yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The meanings that students attribute to their educational experiences and learning processes shape, over time, their perceptions of their own academic competencies, potential for success, and their position toward learning. These perceptions, in turn, are directly reflected in students' behaviors within the learning process. Therefore, the connection established between students' experiences and their perception and belief systems functions as a critical mediating mechanism that shapes learning behaviors such as academic effort, engagement, persistence, and motivation. Based on this premise, the aim of the study is to reveal the processes of success and failure in science through the experiences of students who are successful and unsuccessful, and the meanings they attribute to these experiences. An in-depth examination of these relationships facilitates understanding how students sustain their success or how they are drawn into a cycle of failure; moreover, it provides important insights for organizing educational environments, structuring instructional practices, and developing support mechanisms. In line with the aim of examining in detail the processes underlying students' success and failure outcomes, the study employed the constructivist grounded theory design, one of the qualitative research methods. In determining the criteria for success and failure, the national average number of correct answers in the science test of the 2022 High School Entrance Exam (LGS) was taken as a reference. The study group was selected through theoretical sampling among students of Bursa Ahmet Yesevi Anatolian High School in the 2023–2024 academic year. The sampling process was terminated upon reaching theoretical saturation with 17 participants. Data obtained from semi-structured interviews were imported into the MAXQDA 24 qualitative data analysis software, and initial, focused, and theoretical coding processes were conducted. Based on 4,084 codes and four main themes derived through constant comparative analysis, a process-oriented, student-centered, and theoretically grounded explanatory model regarding success and failure in science was developed. According to the model, academic confidence was conceptualized as a central construct that holds the process together and operates in interaction with other motivational structures. The findings indicate that success in science is a product of the integration of current academic confidence—nourished by experiences—with future success beliefs, its alignment with goal and value structures, and its reflection in effort-related behaviors. In contrast, failure emerges not merely as a matter of inadequacy, but rather as a process characterized by the disruption of motivational thresholds, the misalignment of goal–value–confidence structures, and the redirection of effort toward other domains. Environmental factors such as teachers, family, peers, school, and private tutoring institutions, as well as conditions such as the pandemic, technology, socio-economic, and socio-cultural contexts, interact with students' existing academic confidence, internal orientations, goals, and values, functioning in some cases as supportive and in others as constraining influences on effort. Based on the developed theoretical model, recommendations were provided for educational stakeholders to guide and support students in line with their competencies, goals, and values, and for researchers to test the proposed model across different samples and methods.