Çalışan annelerde psikolojik sağlamlık, dindarlık ve özyeterlik ilişkisi
The relationship between resilience, religiosity and self-efficacy among working mothers
  1. Tez No: 1010126
  2. Yazar: DİLANUR REHBER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Din psikolojisi, Dindarlık, Psikolojik sağlamlık, Psychology of religion, Religiousness, Resilience
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada çalışan annelerin psikolojik sağlamlık, dindarlık ve özyeterlik düzeyleri arasındaki ilişki ve etkileşimin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışan annelerin dindarlık ve psikolojik sağlamlık düzeylerinde özyeterliğin aracı rolünün olup olmadığı araştırmanın temel sorularındandır. Değişkenlerin ilişkili olabileceği sosyodemografik özelliklerden; çalışan annelerde yaş, medeni durum, eğitim durumu, meslek, çocuk sayısı, destek alma durumu, maaş miktarı, günlük çalışma saati, aileyle geçirilen süre, çalışmanın takdir edilmesi ve çalışma motivasyonu gibi etkenler araştırma sorularına dahil edilmiştir. Araştırma 2025 Nisan-Aralık tarihleri arasında çevrimiçi ve yüz yüze uygulanan anket tekniği ile yürütülmüştür. Farklı meslek gruplarında görev yapmakta olan 25-62 yaş aralığındaki 367 çalışan anne araştırmaya katılmıştır. Katılımcılara Dindarlık Ölçeği, Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve Genel Özyeterlik Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS.27 programı üzerinden tek yönlü varyans analizi, bağımsız örneklemler t-testi, basit doğrusal regresyon analizi ve Hayes PROCESS Macro aracılık analizi yapılarak tamamlanmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde çalışan annelerde dindarlık, psikolojik sağlamlık ve özyeterlik değişkenleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca dindarlık ile psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkide özyeterliğin kısmi aracı rolü anlamlı bulunmuştur. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri ile araştırmanın temel değişkenleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular ikincil veriler çerçevesinde tartışılarak gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship and interaction between psychological resilience, religiosity, and self-efficacy levels among working mothers. One of the main research questions is whether self-efficacy plays a mediating role in the relationship between religiosity and psychological resilience among working mothers. Sociodemographic characteristics that may be related to the variables- such as age, marital status, educational status, occupation, number of children, receiving support status, salary amount, daily working hours, time spent with family, appreciation of work, and work motivation- were included in the research questions. The study was conducted between April and December 2025 using both online and face-to-face survey methods. A total of 367 working mothers aged 25-62, employed in various occupational groups, participated in the study. Participants were administered the Religiosity Scale, the Psychological Resilience Scale, and the General Self-Efficacy Scale. Statistical analysis of the data was completed using SPSS 27 program through one-way analysis of variance, independent samples t-test, simple linear regression analysis, and Hayes PROCESS Macro mediation analysis. Upon examining the research findings, positive and significant relationships were identified among the variables of religiosity, psychological resilience, and self-efficacy among working mothers. Furthermore, the partial mediating role of self-efficacy in the relationship between religiosity and psychological resilience was found to be significant. The relationship between the participant's sociodemographic characteristics and the study's main variables were examined. The findings obtained in the study were discussed within the framework of secondary data, and recommendations were made for future studies.