Muğla milletvekillerinin meclis faaliyetleri (1961-1973)
Muğla parliament members and parliament activities (1961-1973)
  1. Tez No: 1010182
  2. Yazar: OLCAY AVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Milletvekili, Muğla, Deputy, Muğla
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de siyasal kurumların ve bürokrasinin yeniden yapılanma aşamasına girdiği 1960 sonrası süreç çok önemli olmuştur. Bu dönemde siyasal kurumların ve bürokrasinin önemli bir yapılanmaya girdiği görülmüştür. 1961 Anayasası ile parlamenter düzenin güçlendirilmesi amaçlanırken devletin merkezi planlama anlayışı yerel halkın gerçeklikleriyle çoğu zaman karşı karşıya gelmiştir. Bu tezin amacı, 1961-1973 yılları arasında mecliste görev yapan Muğla Milletvekillerinin parlamenter işleyişte yerel halkın sorunlarını ulusal siyasette nasıl çözüme kavuşturmaya çalıştıklarını göstermektir. Belirtilen dönemin Muğla Milletvekilleri Meclis Faaliyetleri incelenirken birincil kaynak olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tutanakları, soru önergeleri, kanun teklifleri ve bütçe görüşmeleri incelenmiştir. Dönemin Muğla milletvekilleri sadece birer yasa yapıcı olarak görev almamışlar aynı zamanda devletin sert bürokratik yapılandırması ile yerel halkın mağduriyetleri arasında denge kurmaya çalışmışlardır. Bu çalışma kapsamında ele alınan vekillerin meclis faaliyetleri sıklıkla tarım politikaları, doğal afetlere karşı çözüm önerileri, turizm kalkınma hedefleri, eğitim ve sağlık yenilikleri olduğu görülmüştür. Özellikle Fethiye depremi sonrasında yaşanan bürokratik gecikmeler, yerel halkın mağduriyeti ile sonuçlanmıştır. Bu mağduriyetlerin önemli bir kısmını Seylan pamuğu krizinde üreticinin borç yükü altında ezilmesi, afetin yaşandığı yerlerde konut fiyatlarının haksız artışları, tütün piyasasında tüccarların hakimiyetinin kırılması ve Mavi Küf hastalığı olmuştur. Belirtilen konular hakkında verilen önergeler yerel halk için hayati önem göstermektedir. Bunların yanı sıra, turizmde konaklama sürelerinin artırılması, nitelikli personel ihtiyacı, sağlıkta kırsal bölgede seyyar hekim uygulamaları ve orman köylüleri için mülkiyet haklarıyla ilgili verilen önergeler vekillerin yerel halkın sesi olduğunu göstermiştir. 1961 ve 1973 yılları arasındaki meclis kayıtlarına baktığımızda, Muğla milletvekillerinin tavırları Türkiye'nin o bitmek bilmeyen yönetim ve halkın çatışmasının en canlı örneklerinden birini sunar. Devletin tepeden inmeci planlamaları yerel halkın dertlerini teğet geçtiği anlarda, bu vekillerin bürokrasinin ağır işleyen çarklarına karşı bilgi ve hitabetle nasıl direndiğine şahit oluyoruz. Tüm bu tablo gösteriyor ki; parlamenter rejim ülkemizde sanıldığının aksine yalnızca dış müdahalelerle çarpışmamıştır. Kendi içindeki idari tıkanıklıklara ve yetersizliklere karşı da büyük bir hayatta kalma sınavı vermiş ve bu tez tam da bu sessiz mücadeleyi kayıt altına almayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
The post-1960 era, during which political institutions and the bureaucracy in Turkey entered a phase of restructuring, was of critical importance. In this period, a significant reorganization of political institutions and the bureaucracy was observed. While the 1961 Constitution aimed to consolidate the parliamentary system, the state's central planning approach frequently clashed with the realities of the local populace. The objective of this thesis is to demonstrate how the Muğla Deputies serving in the parliament between 1961 and 1973 endeavored to resolve the issues of local people within national politics through parliamentary mechanisms. In examining the parliamentary activities of the Muğla Deputies during the specified period, the minutes of the Grand National Assembly of Turkey (GNAT), parliamentary questions, legislative proposals, and budget deliberations were analyzed as primary sources. The Muğla deputies of the period did not merely act as legislators; they also sought to establish a balance between the rigid bureaucratic structure of the state and the grievances of the local people. Within the scope of this study, it was observed that the parliamentary activities of the analyzed deputies frequently centered on agricultural policies, solutions to natural disasters, tourism development targets, and innovations in education and healthcare. In particular, the bureaucratic delays encountered following the Fethiye earthquake resulted in significant grievances for the local populace. A substantial portion of these grievances stemmed from the debt burden crushing producers during the Ceylon cotton crisis, unfair increases in housing prices in disaster-affected areas, the necessity of breaking merchant dominance in the tobacco market, and the Blue Mold disease. The motions submitted regarding these issues were of vital importance to the local community. Furthermore, motions concerning the extension of stay durations in tourism, the need for qualified personnel, mobile physician applications in rural healthcare, and property rights for forest villagers indicated that the deputies served as the voice of the local people. A review of the parliamentary records between 1961 and 1973 reveals that the conduct of the Muğla deputies provides one of the most vivid examples of the perennial conflict between the administration and the public in Turkey. We witness how these deputies resisted the slow-moving gears of bureaucracy through expertise and rhetoric at moments when the state's top-down planning overlooked the struggles of local people. This overall picture demonstrates that, contrary to common perception in Turkey, the parliamentary regime did not only contend with external interventions. It also faced a significant struggle for survival against internal administrative blockages and inadequacies, and this thesis aims to document precisely this silent struggle.