Etik liderliğin örgütsel sessizlik üzerindeki etkisinde örgütsel adalet algısının aracılık rolü: Seramik sektöründe bir araştırma
The mediating role of organizational justice perception in the effect of ethical leadership on organizational silence: A study in the ceramic industry
- Tez No: 1010227
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA İPÇİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik liderlik, Örgütsel adalet, Örgütsel sessizlik, Ethical leadership, Organizational justice, Organizational silence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, etik liderliğin örgütsel sessizlik üzerindeki etkisinde örgütsel adalet algısının aracılık rolünü incelemektir. Ayrıca araştırmada, etik liderlik, örgütsel sessizlik ve örgütsel adalet algılarının çalışanların demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı da analiz edilmiştir. Araştırmanın örneklemini, EBK (Eskişehir, Bilecik ve Kütahya) Seramik İş Kümesi'nde faaliyet gösteren seramik fabrikalarında beyaz yaka olarak çalışan 323 kişi oluşturmaktadır. Veriler anket yöntemiyle toplanmış; analizlerde tanımlayıcı istatistikler ile korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular, etik liderlik ile örgütsel sessizlik arasında anlamlı ve negatif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu ilişkinin örgütsel sessizliğin kabullenici ve savunmacı sessizlik alt boyutları için de geçerli olduğu, ancak örgüt yararına sessizlik boyutu için geçerli olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca örgütsel adalet algısı ile örgütsel sessizlik arasında anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Etik liderliğin örgütsel sessizlik üzerindeki etkisinde örgütsel adalet algısının aracılık rolü analiz edilmiş ve örgütsel adalet algısının bu ilişkide tam aracı rol üstlendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the mediating role of organizational justice perception in the relationship between ethical leadership and organizational silence. In addition, the study analyzes whether employees' perceptions of ethical leadership, organizational silence, and organizational justice differ according to their demographic characteristics. The sample of the research consists of 323 white-collar employees working in ceramic factories operating within the EBK (Eskişehir, Bilecik, and Kütahya) Ceramic Industry Cluster. Data were collected through a survey method, and descriptive statistics, correlation analysis, and regression analysis were employed. The findings indicate a significant and negative relationship between ethical leadership and organizational silence. This relationship is also found to be valid for the acquiescent and defensive silence sub-dimensions of organizational silence, whereas no significant relationship is observed for prosocial silence. Furthermore, significant relationships are identified between organizational justice perception and organizational silence. The mediating role of organizational justice perception in the relationship between ethical leadership and organizational silence is analyzed, and the results reveal that organizational justice perception plays a full mediating role in this relationship.