Eğitim metodunun Mekkî-Medenî sûrelerdeki farklılığı
The difference in educational method between Meccan and Medinan surahs
  1. Tez No: 1010455
  2. Yazar: RUVEYDA BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Tefsir, İnsan, Education, Commentary, Human
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Kur'an'ın insan eğitimine yönelik ortaya koyduğu yöntemi, Mekkî ve Medenî sûrelerdeki farklılıklar bağlamında incelemeyi konu edinmiştir. Araştırmada öncelikle Kur'an ve eğitim ilişkisi ele alınıp eğitimin Kur'anî kavram analizleri yapılmıştır. Terbiye, tezkiye ve ta'lim kavramları her ne kadar eğitim kelimesine karşılık gelse de ondan daha geniş bir anlam alanına sahip olduğu saptanmıştır. Akabinde eğitime konu olan insanın, öğrenmeyi kabule açık olduğu, onu geliştirebilecek maddî-manevî imkânlarla donatıldığı ve belirli bir sorumluluk bilinciyle yaratıldığı ortaya konulmuştur. Eğitim sürecinde benimsenen tedricîlik, kolaylaştırma, muhatap merkezcilik, akla hitap etme ve kalbi inşa gibi temel ilkeler söz konusu eğitimin insanın fıtrî yapısına uygun şekilde kurgulandığını açıkça göstermektedir. Araştırmanın ana kısmını ise Kur'an'ın insan eğitiminde kullandığı yöntemlerin Mekke ve Medine dönemleri esas alınarak iki aşamalı biçimde değerlendirilmesi oluşturmaktadır. Kur'an'ın sunduğu eğitim sistemi, içerisinde kullanılan pedagojik metotlar ile incelendiğinde Mekkî ayetler ile Medenî ayetlerdeki üslup, muhteva ve metot farkı net bir şekilde anlaşılmaktadır. Böylece Kur'an'ın farklı dönemlerde kullandığı eğitim metotlarının hem bireysel hem toplumsal gelişime yönelik bütüncül bir sistem oluşturduğu gözlemlenmektedir. Bununla beraber Kur'an'ın sunduğu eğitim modeli ile modern eğitim sistemleri karşılaştırılmalı ele alınmış, benzerlikler ve farklılıklar noktasında değerlendirmeler ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the method put forward by the Qur'an for human education within the context of the differences between Meccan and Medinan suras. Primarily, the relationship between the Qur'an and education is addressed, and Qur'anic conceptual analyses of education are conducted. It has been determined that although the concepts of tarbiya (nurturing), tazkiya (purification), and ta'lim (instruction) correspond to the word“education,”they possess a broader semantic field. Subsequently, it is understood that the human being, as the subject of education, is open to learning, equipped with material and spiritual opportunities for self-development, and created with a specific sense of responsibility. Fundamental principles adopted in the educational process—such as gradualism (tadrij), facilitation, recipient-centeredness, appealing to reason, and the construction of the heart—clearly demonstrate that this education is designed in accordance with human nature (fitra).The main part of the research consists of a two-stage evaluation of the methods the Qur'an uses in human education, based on the Meccan and Medinan periods. When the educational system offered by the Qur'an is examined through the pedagogical methods employed within it, the differences in style, content, and method between Meccan and Medinan verses are clearly understood. Thus, it is observed that the educational methods used by the Qur'an in different periods form a holistic system aimed at both individual and social development. Furthermore, the educational model presented by the Qur'an is handled comparatively with modern educational systems, and evaluations regarding similarities and differences are expressed.