Ortaokul öğrencilerinin İngilizce yazma hatalarının tespiti ve giderilmesi: Bir karma yöntem araştırması
Identification and elimination of secondary school students' English writing errors: A mixed method study
  1. Tez No: 1010506
  2. Yazar: YELİZ ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT DENİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 5E Modeli, Hata analizi, Ortaokul öğrencileri, Yabancı dil öğretimi, Yazarak öğrenme, Yazım hataları, İngilizce dersi, 5E Model, Error analysis, Secondary school students, Foreign language teaching, Learning writing, Writing errors, English lessons
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada ortaokul öğrencilerinin İngilizce yazma hatalarını tespit etmek ve gidermek amaçlanmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda nitel verilerin ağırlıklı olduğu sıralı karma desen kullanılmıştır. Veri toplama araçları doküman inceleme formu, yazma testleri, yarı yapılandırılmış görüşme formları ve öğretmen günlüğü olarak belirlenmiştir. Araştırma kapsamında ortaokul öğrencilerinin İngilizce yazma hatalarını tespit etmek amacıyla uygulanan tarama testleri için İstanbul'un uygun örnekleme ile seçilen 5 farklı ilçesinde 431 kız, 424 erkek olmak üzere toplam 855 ortaokul öğrencisine ulaşılmıştır. Örneklem genelinde sınıf düzeyi dağılımındaki öğrenci sayısına dikkat edilmiştir. Buna göre 206 öğrenci beşinci, 208 öğrenci altıncı, 203 öğrenci yedinci, 238 öğrenci ise sekizinci sınıfa devam etmektedir. Ortaokul öğrencilerinin İngilizce yazma hatalarına ve hataların giderilmesine yönelik İngilizce öğretmenlerinin düşünce ve önerilerini incelemek amacıyla“ortaokulda (resmî) en az 3 yıl tecrübeye sahip olan İngilizce öğretmenleri”ölçütüne uyan 24 öğretmenle görüşülmüştür. Çalışmanın eylem araştırması aşaması imam hatip (kız) ortaokulunda öğrenim gören 20 yedinci sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistikten, nitel verilerin analizinde tematik ve betimsel analizden yararlanılmıştır. Araştırmanın birinci aşamasında alanyazın taraması yapılarak taslak hata sınıflama formu oluşturulmuştur. Taslak hata sınıflama formunda morfoloji, sözdizimi ve kelime olmak üzere üç hata alanı belirlenmiştir. Morfoloji alanında“belgisiz artikel, sahiplik belirten -s, fiil çekimi, fiilimsiler, tekil-çoğul yapılar, karşılaştırma ifadeleri, zarfların kullanımı ve sözcük çekimine”yer verilmiştir. Fiil çekimi hata türünde“geniş zaman, geçmiş zaman, yakın geçmiş zaman, şimdiki zaman ve gelecek zaman”hata başlıkları bulunmaktadır. Sözdizimi hata alanında“söz öbeği ve fiil öbeği”hata türleri ele alınmıştır. Söz öbeği hata türündeki alt hata türleri“belirteçler (a/an /the) ve zamirler”; fiil öbeği hata türlerindeki alt hata türleri“öge sıralaması, fiilin çıkarılması, edat kullanımı ve zaman zarfları”şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Kelime alanında“biçimsel ve anlamsal bozulmalar”şeklinde iki hata başlığı oluşturulmuştur. Biçimsel bozulmalar“fonetik çağrışım/aktarım, çıkarma, ekleme ve sıralama”; anlamsal bozulmalar“bağlamsallık/yersiz kullanım ve yanlış kullanım/seçim”alt hata türlerini kapsamaktadır. Çalışmanın ikinci aşamasında 855 ortaokul öğrencisine uygulanan tarama testleri sonucu morfoloji hata alanındaki“sahiplik belirten -s”hata türü“sahiplik belirten -s ve sıfatlar”şeklinde güncellenmiştir. Ayrıca, fiil çekimi hata türüne“modals, emir kipi, zaman uyumu”gibi alt hata türleri eklenmiştir. Tarama testleri sonucu sözdizimi hata alanındaki fiil öbeği hata türüne“fazla kelime kullanımı”,“eksik kelime kullanımı”ve“sözdizimsel aktarım/ana dil etkisi”alt hata türleri eklenmiştir. Yine tarama testleri sonucu kelime hata alanındaki biçimsel bozulmalar hata başlığına“yanlış harf”,“birleştirme”,“çıkarma, ekleme, yanlış harf ve/veya sıralama”ve“uydurma”; anlamsal bozulmalar hata başlığına ise“doğrudan çeviri”alt hata türü eklenmiştir. Bununla birlikte,“mekanik bozulmalar”türünün eklenmesiyle kelime hata alanı üç hata türü şeklinde güncellenmiştir. Mekanik bozulmalarda“kesme işareti”,“büyük harf kullanımı”,“ayrı yazma hatası”,“I ve i genellemesi”şeklinde alt hata türlerine yer verilmiştir. Hazırlanan forma yönelik yapılan güncellemeler öncesinde ve sonrasında dilbilim alanında görev yapan iki uzmandan görüş alınmıştır. İlgili form,“Ortaokul Öğrencilerinin İngilizce Yazma Hatalarını Sınıflama Formu”başlığıyla alanyazına kazandırılmıştır. Hata sınıflama formuna son şekli verildikten sonra, çalışmanın yine ikinci aşamasında ortaokul öğrencilerinin İngilizce yazma etkinliklerindeki hata türleri ve sıklıklarının hata alanına, cinsiyete, okul türüne ve sınıf düzeyine göre nasıl bir dağılım gösterdiği incelenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda hata türleri ve sıklıklarının cinsiyet ile okul türüne göre değişmediği görülmüştür. Öğrencilerin en sık hata yaptığı alanlar sırasıyla kelime, morfoloji ve sözdizimi olarak belirlenmiştir. Sınıf düzeyi değişkeni kapsamında beşinci sınıftaki hata sıklığı sıralamasının kelime, sözdizimi ve morfoloji şeklinde olduğu tespit edilmiştir. Altıncı ve yedinci sınıf düzeylerindeki hata sıklığı sıralamasında kelime ilk, morfoloji ikinci, sözdizimi üçüncü sırada yer almıştır. Sekizinci sınıf düzeyindeki hata sıklığı sıralamasında ise morfoloji ilk, kelime ikinci, sözdizimi son sırada gözlemlenmiştir. Böylelikle, hata sıklığının ve türlerinin sınıf düzeyine göre farklılık gösterdiği ortaya konmuştur. Araştırmanın ikinci aşamasında ayrıca ortaokul öğrencilerinin yazma hatalarına ve hataların giderilmesine yönelik öğretmen görüşlerine başvurulmuştur. Ortaokul öğrencilerinin yazma hatalarının öğretmenler tarafından değerlendirilmesinde morfoloji en yaygın hata alanı olarak öne çıkmıştır. Kelime hatalarının ise en az karşılaşılan hata türü olduğu görülmüştür. Kelime düzeyindeki hataların öğretmenler tarafından çoğunlukla önemsiz hatalar olarak değerlendirilmesinin veya öğretim sürecinde öncelikli bir sorun olarak görülmemesinin bu sonucun nedenlerinden biri olduğu anlaşılmıştır. Öğrencilerin yazma hatalarını cinsiyet değişkenine göre değerlendiren öğretmenlerin görüşleri kız öğrencilerin daha az hata yaptığını düşünenler, hataların cinsiyete göre farklılaşmadığını düşünenler, kararsız olanlar ve herhangi bir fikri/gözlemi olmayanlar şeklinde dört başlık altında incelenmiştir. Öğrencilerin yazma hatalarını sınıf düzeyi değişkenine göre değerlendiren öğretmenlerin görüşleri yine üst sınıf düzeyine gidildikçe hataların azaldığını düşünenler, üst sınıf düzeyine gidildikçe hataların aynı kaldığını düşünenler, üst sınıf düzeyine gidildikçe hataların arttığını düşünenler ve sınıf düzeyine yönelik gözlemi olmayan veya farklı değişkenle ilişkilendirenler şeklinde dört farklı başlıkta birleştirilmiştir. Öğrencilerin İngilizce yazma hatalarını etkileyen diğer değişkenlere yönelik öğretmen görüşleri ise öğrenci, öğretmen, sistem ve çevre kaynaklı değişkenler şeklinde dört başlıkta ele alınarak doğrudan alıntılarla ayrıntılı olarak verilmiştir. Çalışmanın üçüncü aşaması olan eylem araştırması kapsamında ortaokul öğrencilerinin İngilizce yazma etkinliklerindeki hata türleri ve sıklıklarının eylem araştırması sonucu azalıp azalmadığı gözden geçirilmiştir. Araştırma verileri öğrencilerin ön test, son test ve geciktirilmiş son test puanları arasında olumlu yönde belirgin bir artış olduğunu göstermiştir. Ön test sonuçlarının düşük düzeyde seyretmesi, başlangıç aşamasında kazanımların (öğrenme çıktılarının) sınırlı kaldığı şeklinde yorumlanmıştır. Son test puanlarındaki artış ise uygulanan öğretim sürecinin öğrenme üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Geciktirilmiş son test puanlarının büyük ölçüde son testle benzer düzeyde kalması, öğrenmelerin zaman içinde korunduğunu ve kalıcı öğrenmenin sağlandığını desteklemiştir. Ortaokul öğrencilerinin İngilizce yazma hatalarının giderilmesinde eylem araştırmasına yönelik öğrenci ve öğretmen deneyimlerini tespit etmek amacıyla öğretmen günlükleri, öğrenci izleme formları ve yarı yapılandırılmış görüşmeler tematik analizle incelenmiştir. Veri analizi sonucu“öğretim deneyimi ve öğrenme deneyimi”olmak üzere iki temaya ulaşılmıştır. Öğretim deneyimi“karşılaşılan zorluklar, yansıtıcı uyarlamalar, pedagojik gelişim, değerlendirme ve duygusal yansımalar”olmak üzere beş; öğrenme deneyimi“yazma hataları, duygu ve düşünceler, karşılaşılan zorluklar ve gelecek için öneriler”olmak üzere dört kategoriden oluşmaktadır. İlgili tema ve kategoriler kapsamındaki kodlar doğrudan yapılan alıntılarla desteklenmiştir. Çalışma sonuçları öğrencilerin yazma hatalarının giderilmesi için dinamik değerlendirme gibi etkili yöntemlerin önemini ortaya koyarken elde edilen bulguların dolaylı sonuçları İngilizce öğretiminin niteliğini artırmaya yönelik kayda değer tespitler ve ipuçları sunmuştur. Ayrıca, araştırma kapsamında alanyazına kazandırılan hata sınıflama formu ile 5E modeline göre hazırlanan ve her aşaması görünür kılınan eylem planlarının araştırmacı ve öğretmenlere eğitim öğretim süreçlerini iyileştirmek için rehberlik edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was chiefly aimed to identify and eliminate the English writing errors of secondary school students. In line with this purpose, a sequential mixed methods design with a predominance of qualitative data was employed. The data collection tools were determined as a document analysis form, writing tests, semi-structured interview forms, and a teacher's journal. For the screening tests conducted to identify English writing errors, a total of 855 secondary school students (431 girls and 424 boys) were reached in five different districts of Istanbul, selected using convenience sampling. Attention was paid to the distribution of students across grade levels within the overall sample. Accordingly, 206 students are in the fifth grade, 208 students are in the sixth grade, 203 students are in the seventh grade, and 238 students are in the eighth grade. In order to examine English teachers' opinions and suggestions regarding secondary school students' English writing errors and how to eliminate these errors, interviews were conducted with 24 English teachers who met the criterion of having at least three years of teaching experience in public secondary schools. The action research phase of the study was conducted with 20 seventh-grade students attending an Imam Hatip (girls') secondary school. Descriptive statistics were used to analyze quantitative data, while thematic analysis and descriptive analysis were employed to analyze qualitative data. In the first phase of the study, a literature review was carried out to develop a draft error classification form. Within this form, three error domains were specified as morphology, syntax, and lexis. The domain of morphology included error types such as indefinite articles, the possessive -s, verb tenses, gerund/infinitive forms, singular–plural forms, comparative forms, the use of adverbs, and word formation. Verb tense errors were further categorized into present simple, past simple, present perfect, present continuous, and future tense. In the syntactic error domain, noun phrase and verb phrase error types were examined. The subtypes of phrase structure errors included articles (a/an/the) and pronouns, whereas the subtypes of verb phrase errors consisted of word order, verb omission, prepositional patterns, and adverbs of time. In the lexical domain, two main error types were identified as formal distortions and semantic distortions. Formal distortions involved phonetic transfer, omission, addition, and misordering, whereas semantic distortions addressed contextual inappropriateness/misuse and incorrect use/selection. Based on the results of the screening tests administered to 855 students in the second stage of the study, the error type“possessive -s”within the morphology error domain was reclassified as“possessive -s and adjectives.”In addition, sub-error types such as“modals,”“imperatives”and“tense agreement”were added to the verb tense error type. Based on the screening test results, the verb phrase error type within the syntax error domain was expanded to include the sub-error types“overuse of words,”“omission of words,”and“syntactic transfer/mother tongue interference.”Similarly, following the screening tests, the“formal distortions”error type within the lexical error domain was expanded to include the sub-error types“incorrect letter,”“word blending,”“omission, addition, incorrect letter and/or ordering,”and“coinage,”while the“semantic distortions”error type was supplemented with the sub-error type“direct translation.”Moreover, the lexical error domain was updated to consist of three error types through the addition of“mechanical distortions.”The mechanical distortions error type included the sub-error types“apostrophe use,”“capitalization,”“spacing errors,”and“overgeneralization of I and i”. Both before and after these revisions to the form, expert opinions were obtained from two faculty members in the field of linguistics. The form has been added to the literature as“The Classification Form for English Writing Errors of Secondary School Students.”After the error classification form was finalized, the second stage of the study further examined how the error types and frequencies in secondary school students' English writing activities were distributed according to error domains, gender, school type, and class level. Based on the data obtained, it was found that error types and frequencies did not vary according to gender or school type. The error domains in which students most frequently made errors were identified as vocabulary, morphology, and syntax, respectively. With respect to class level, the error frequency ranking at the fifth grade was identified as lexis, syntax, and morphology. In both sixth and seventh levels, vocabulary ranked first in error frequency, followed by morphology and syntax. At the eighth level, however, the error frequency ranking was observed as morphology first, vocabulary second, and syntax last. Thus, the findings revealed that error frequencies and types varied according to class levels. The second stage of the research also examined teachers' opinions regarding secondary school students' writing errors and strategies for addressing these errors. In teachers' views on secondary school students' writing errors, morphology emerged as the most prevalent error domain. Lexical errors, by contrast, were found to be the least frequently encountered error type. This may be attributed to the fact that word-level errors are often regarded by teachers as minor errors or are not considered a priority issue in the instructional process. Teachers' views evaluating students' writing errors according to the gender variable were examined under four groups: those who believed that female students made fewer errors, those who believed that errors did not differ by gender, those who were undecided, and those who reported having no opinion or observation. Teachers' views on students' writing errors according to the class level were likewise consolidated under four groups: those who believed that errors decreased towards upper levels, those who believed that errors increased towards upper levels, those who believed that errors remained the same in all levels, and those who reported having no observations regarding class levels or who associated writing errors with other variables. Teachers' views on other variables affecting students' English writing errors were discussed under four headings: student-, teacher-, system-, and environment-related variables, and were supported with direct quotations. The third stage of the study, action research, examined whether the types and frequencies of errors in secondary school students' English writing activities decreased as a result of the action research. The research data showed a significant positive increase in students' pre-test, post-test, and delayed post-test scores. The low pre-test scores were interpreted as indicating limited learning outcomes at the initial stage. The increase in post-test scores revealed that the implemented teaching process was effective in influencing learning. The fact that the delayed post-test scores remained at a similar level to the final test supported the idea that learning was maintained over time and that lasting learning was achieved. In order to identify student and teacher experiences related to the use of action research in addressing secondary school students' English writing errors, teacher journals, student monitoring forms, and semi-structured interviews were analyzed using thematic analysis. As a result of the data analysis, two main themes were identified: instructional experience and learning experience. The instructional experience theme consisted of six categories, namely practical issues, reflective practices, pedagogical development, pedagogical adaptations, assessment, and emotional reflections. The learning experience theme comprised four categories: writing errors, feelings and thoughts, learner challenges, and future suggestions. The codes identified within the relevant themes and categories were supported by direct quotations. While the findings emphasize the significance of effective methods such as dynamic assessment in addressing students' writing errors, the indirect outcomes of the study offer valuable insights and indications for enhancing the quality of English language teaching. Moreover, the error classification form contributed to the literature and the action plans designed according to the 5E instructional model, with all stages clearly articulated, is considered to have the potential to guide researchers and teachers in improving teaching and learning processes.