Yeşil insan kaynakları yönetimi uygulamalarının çalışanların yeşil iş davranışına olan etkisi
The effect of green human resources practices on employees' green work behavior
- Tez No: 1010527
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil insan kaynakları yönetimi, yeşil iş davranışı, çevresel sürdürülebilirlik, yeşil işletmecilik, Green human resource management, green work behavior, environmental sustainability, green business management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde çevre sorunlarının çözümünde giderek önem kazanan yeşil işletmecilik yaklaşımları, örgütlerde yeşil insan kaynakları yönetimi uygulamalarına olan ilgiyi artırmaktadır. Bu çalışma, örgütlerde uygulanan yeşil insan kaynakları yönetimi uygulamalarının çalışanların yeşil iş davranışları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Yeşil insan kaynakları yönetimi, çalışanların çevreye duyarlı tutum ve davranışlarının geliştirilmesini destekleyen uygulamaları kapsamakta olup, örgütlerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarında önemli bir araç olarak değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda, çalışanların çevre odaklı davranışlarının teşvik edilmesinde yeşil insan kaynakları uygulamalarının rolünün ortaya konulması önem taşımaktadır. Araştırma nicel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veriler anket aracılığıyla toplanmış ve istatistiksel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular, yeşil insan kaynakları yönetimi uygulamalarının çalışanların yeşil iş davranışları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, yeşil insan kaynakları yönetimi uygulamalarının çalışanların yeşil iş davranışlarının geliştirilmesinde önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, işletmelerin çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşabilmeleri için yeşil insan kaynakları uygulamalarını stratejik bir araç olarak değerlendirmeleri önem taşımaktadır. Ayrıca, bu uygulamaların çalışanların çevreye duyarlı davranışlarını teşvik ederek sürdürülebilir örgütsel uygulamaların yaygınlaşmasına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, green business management approaches, which are gaining increasing importance in addressing environmental problems, have increased interest in green human resource management practices within organizations. This study aims to examine the effect of green human resource management practices implemented in organizations on employees' green work behavior. Green human resource management encompasses practices that support the development of employees' environmentally responsible attitudes and behaviors and plays an important role in helping organizations achieve their sustainability goals. Therefore, it is important to reveal the effect of green human resource management practices on the development of employees' green work behavior. The research was conducted using a quantitative research method. Data were collected through a questionnaire and analyzed using statistical analysis methods. The findings indicate that green human resource management practices have a significant effect on employees' green work behavior. The results reveal that green human resource management practices are an important tool for strengthening an environmentally oriented management approach in organizations. In this context, businesses need to consider green human resource management practices as a strategic instrument in achieving their environmental sustainability goals. Furthermore, these practices may contribute to the dissemination of sustainable organizational practices by encouraging environmentally responsible behaviors among employees.