Farklı baskı yönleri ve eklemeli üretim teknikleri ile üretilen zirkonya restorasyonların uyum doğruluğu ve hassasiyetinin değerlendirilmesi
Evaluation of the fitting accuracy of zirconia restorations fabricated with varied print orientations and additive manufacturing techniques
  1. Tez No: 1010594
  2. Yazar: JONATHAN CAN ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental kronlar, Dental materyaller, Dental restorasyon-sürekli, Dental tarayıcılar, Diş hekimliği, Diş kaplamaları, Dental materials, Dental restoration-permanent, Dental scanners, Dentistry, Dental veneers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, eksiltmeli üretim (SM) ve farklı eklemeli üretim (Nanopartikül Jetting - NPJ, Digital Light Processing - DLP) teknolojileriyle üretilen zirkonya kronların uyum doğruluklarını karşılaştırmaktır. Ayrıca, eklemeli üretim yöntemlerinde baskı açısının (0°, 45°, 90°) uyum doğruluğu ve hassasiyet üzerindeki etkisi de incelenmiştir. Çalışma kapsamında, standart bir dayanak model taranarak referans STL verisi elde edilmiş ve bu veriye göre biri kontrol (Eksiltmeli Üretim, n=12) ve altısı test grubu (NPJ ve DLP için farklı açılarda, her grupta n=12) olmak üzere toplam 84 adet zirkonya kron üretilmiştir. Üretilen kronların uyum doğruluğu, referans model üzerine 2N sabit bir kuvvet altında oturtularak ağız içi tarayıcı ile dijitalleştirildikten sonra, elde edilen verilerin kalite kontrol yazılımında referans STL verisi ile çakıştırılmasıyla değerlendirilmiştir. Elde edilen sayısal verilerin istatistiksel analizinde SPSS v26 yazılımı kullanılmıştır. Üretim teknolojisi ve baskı açısının etkilerini değerlendirmek amacıyla Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve post-hoc Tukey HSD testi gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, uyum doğruluğu açısından eksiltmeli üretim yöntemi en yüksek doğruluğu sağlamış (RMS: 0,135 ± 0,011 mm), bunu NPJ (RMS: 0,159 ± 0,023 mm) ve DLP (RMS: 0,195 ± 0,065 mm) teknolojileri takip etmiştir (F=9,746, p<0,001). Hassasiyet değerlendirmesinde ise NPJ teknolojisi en yüksek tekrarlanabilirliği göstermiş (RMS: 0,028 ± 0,006 mm), eksiltmeli üretim orta düzeyde (RMS: 0,046 ± 0,008 mm), DLP ise en düşük hassasiyeti sergilemiştir (RMS: 0,071 ± 0,024 mm) (F=62,821, p<0,001). Baskı açısının etkisi teknolojiye göre farklılık göstermiş; DLP teknolojisinde 0° açı en iyi uyum doğruluğunu sağlarken (RMS: 0,146 ± 0,042 mm), NPJ teknolojisinde 90° açı en başarılı sonuçları vermiştir (RMS: 0,144 ± 0,014 mm). Bölgesel analizde, tüm teknolojilerde intaglio (iç yüzey) bölgesi en fazla sapmayı gösteren bölge olarak tespit edilmiştir. Bu bulgular, eksiltmeli üretim yönteminin uyum doğruluğu açısından halen altın standart olarak kabul edilebileceğini, ancak NPJ teknolojisinin klinik olarak kabul edilebilir sınırlar içinde kalarak umut verici bir alternatif sunduğunu göstermektedir. Eklemeli üretim teknolojilerinde baskı açısının optimize edilmesinin, özellikle DLP için 0° ve NPJ için 90° açıların tercih edilmesinin, restorasyon kalitesini artırabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the fitting accuracy of zirconia crowns manufactured using subtractive manufacturing (SM) and different additive manufacturing (AM) technologies (Nanoparticle Jetting - NPJ, Digital Light Processing - DLP). Additionally, the effect of build orientation (0°, 45°, 90°) on fitting accuracy and precision in additive manufacturing methods was also investigated. Within the scope of the study, a standard abutment model was scanned to obtain reference STL data, and based on this data, a total of 84 zirconia crowns were produced, including one control group (Subtractive manufacturing, n=12) and six test groups (NPJ and DLP at different orientations, n=12 in each group). The fitting accuracy of the manufactured crowns was evaluated by placing them on the reference model under a constant force of 2N, digitizing them with an intraoral scanner, and then superimposing the obtained data with the reference STL data in quality control software. SPSS v26 software was used for statistical analysis of the obtained numerical data. One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and post-hoc Tukey HSD test were performed to evaluate the effects of manufacturing technology and build orientation. As a result of the research, in terms of fitting accuracy, the subtractive manufacturing method provided the highest accuracy (RMS: 0.135 ± 0.011 mm), followed by NPJ (RMS: 0.159 ± 0.023 mm) and DLP (RMS: 0.195 ± 0.065 mm) technologies (F=9.746, p<0.001). In the precision evaluation, NPJ technology showed the highest repeatability (RMS: 0.028 ± 0.006 mm), subtractive manufacturing showed moderate precision (RMS: 0.046 ± 0.008 mm), and DLP exhibited the lowest precision (RMS: 0.071 ± 0.024 mm) (F=62.821, p<0.001). The effect of build orientation varied according to technology; while the 0° orientation provided the best fitting accuracy in DLP technology (RMS: 0.146 ± 0.042 mm), the 90° orientation yielded the most successful results in NPJ technology (RMS: 0.144 ± 0.014 mm). In regional analysis, the intaglio (internal surface) region was identified as the area showing the greatest deviation in all technologies. These findings demonstrate that the subtractive manufacturing method can still be considered the gold standard in terms of fitting accuracy, however, NPJ technology offers a promising alternative while remaining within clinically acceptable limits. It was determined that optimizing the build orientation in additive manufacturing technologies, particularly preferring 0° for DLP and 90° for NPJ, can improve restoration quality.